Salariul minim pe economie ar putea ramane la 600 lei cel putin pana in iulie

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 22:54
1924 citiri
Salariul minim pe economie ar putea ramane la 600 lei cel putin pana in iulie

Salariul minim pe economie ar putea ramane in 2010 la nivelul de anul trecut, de 600 de lei, valoare avuta in vedere si la constructia bugetului de stat ce se afla in Parlament, au declarat marti surse guvernamentale, care nu exclud, insa, o eventuala majorare in iulie.

"Executivul nu are in vedere adoptarea unei hotarari de guvern pentru cresterea salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianuarie 2010, intrucat sindicatele si patronatele nu s-au pus de acord asupra nivelului la care ar fi putut creste venitul minim din economie", au precizat reprezentantii guvenului.

"Este probabil, totusi, ca o noua discutie intre partenerii sociali pentru majorarea salariului minim sa aiba loc in luna iulie, insa oricum nu cred ca salariul minim va fi modificat, in conditiile in care valoarea de 600 de lei a fost luata in calcul ca referinta la constructia bugetului de stat pe anul 2010", au completat acestia.

In aceste conditii, salariul minim legal al angajatilor din mediul privat ar urma sa fie diferit de cel al salariatilor de la stat, care au asigurat, potrivit Legii unitare a salarizarii, un salariu minim de 705 lei de la inceputul acestui an.

"In cazul in care salariul minim pe economie va fi majorat la 705 lei in luna iulie, in urma negocierilor dintre sindicate si patronate, guvernul va fi nevoit sa cuprinda toate modificarile aduse de schimbarea plafonului minim de salarizare al angajatilor din Romania in viitoarea rectificare bugetara, ce va avea loc in a doua parte a anului", au explicat sursele citate.

Negocierile pentru cresterea salariului minim pe economie purtate intre sindicate si patronate la sfarsitul anului trecut au esuat, dupa ce reprezentantii patronatelor au refuzat sa acepte o majorare la 705 lei, motivand ca aceasta crestere ar avea ca efect falimentarea a 70% din firmele care activeaza in sectorul privat.

"Patronatele din industrie ar accepta o crestere a salariului minim la 650 lei, care, potrivit calculelor noastre, ar duce la marirea cheltuielilor cu salariile cu 4%, ceea ce se traduce printr-o majorare a cheltuielilor firmelor cu 235 milioane lei. In schimb, un salariu minim de 705 lei ar avea ca efect intrarea in faliment a 70% dintre firmele care activeaza in mediul privat, in conditiile in care acestea inregistreaza in prezent pierderi si vor fi obligate sa-si sporeasca cheltuielile cu 6-7%", declara in septembrie presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.

Marti, Coraci a precizat ca o majorare a salariului minim in sectorul privat la 705 lei "ar fi declansat falimentul in lant al multor firme care activeaza in industria textila, alimentara si in cea chimica, ceea ce ar fi avut ca efect imediat disponibilizarea a cel putin 120.000 de angajati".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#salariu minim, #Cezar Coraci UGIR , #stiri economice