Criza financiara aduce proteste de strada in ograda guvernelor europene

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 21:38
1680 citiri
Criza financiara aduce proteste de strada in ograda guvernelor europene

Guvernele a tot mai multe state europene se confrunta cu proteste pe masura ce efectele crizei financiare si economice globale se fac din ce in ce mai simtite.

In Bulgaria, sute de oameni au cerut reforme economice si sociale saptamana trecuta, in a doua saptamana de proteste antiguvernamentale, relateaza Reuters.

Studenti, profesori, activisti ecologisti si functionari publici au participat la mitinguri in fata Parlamentului de la Sofia, cerand guvernului dominat de socialisti sa actioneze sau sa demisioneze.

La inceputul acestei luni, sute de protestatari au avut ciocniri cu politia, au spart geamuri si au distrus masini la Sofia, cand un protest anticoruptie si impotriva reformelor lente s-a transformat intr-o revolta.

Nici in Franta lucrurile nu stau mai bine. Principalul partid de opozitie francez, Partidul Socialist, a depus marti o motiune de neincredere impotriva politicilor economice ale Guvernului, inaintea grevelor nationale ale muncitorilor din sectoarele public si privat, programate pentru joi.

Grevele vor atrage probabil sute de mii de muncitori care vor cere o mai buna protectie a locurilor de munca si a salariilor, precum si masuri pentru combaterea crizei in sectoarele cele mai afectate - transport public, aviatie, banci, spitale, scoli.

Greva celor cateva mii de fermieri greci a ajuns deja in a noua zi. Ei cer compensantii pentru preturile mici fixate de Bruxelles pentru produsele lor si au blocat autostrazile din Grecia.

Fermierii, care vor reduceri fiscale si subventii, au inchis intermitent punctele de trecere ale frontieri spre Bulgaria, Macedonia si Turcia, dupa ce au respins pachetul de ajutor 500 de milioane de euro propus de guvern.

Somajul mare printre tineri a fost principalul factor in revoltele care au afectat Grecia in decembrie, dupa uciderea unui tanar de catre politie, intr-o suburbie a Atenei.

La nivelul intregii populatii, somajul depaseste cu putin media europeana, fiind de 7,4%, dar cifra creste la 21,2% pentru grupa de varsta 15-24 de ani si la 10,5% pentru cei intre 25 si 34 de ani. Protestele au determinat o remaniere guvernamentala.

Securea protestelor ameninta si Islanda, unde presedintele a cerut marti social-democratilor, partener minoritar in actuala coalitie, sa formeze un nou guvern impreuna cu partidele de opozitie, pentru a gasi solutii de combatere a crizei economice.

Premierul Geir Haarde a demisionat luni, coalitia sa destramandu-se sub presiunea crizei economice. Demonstratiile impotriva guvernului si bancii centrale devenisera la ordinea zilei la Reykjavik, dupa caderea monedei nationale si prabusirea sistemului financiar.

Un protest de 10.000 de persoane din Letonia in 16 ianuarie s-a transformat in revolta, unii demonstranti incercand sa patrunda in cladirea Parlamentului. Masurile guvernului pentru reducerea salariilor, ca parte a unui plan de austeritate pentru a obtine ajutoare internationale, au nemultumit populatia.

In aceeasi zi usile iadului economic s-au deschis si in Lituania, unde politia a folosit gaze lacrimogene pentru a imprastia demonstrantii care au aruncat cu pietre in cladirea Parlamentului, protestand fata de reducerile cheltuielilor sociale ale Guvernului, in incercarea de a compensa incetinirea economiei. Potrivit politiei, 80 de persoane au fost arestate, iar alte 20 ranite.

Premierul Andrius Kubilius a declarat ca violentele nu vor opri implementarea unui plan de austeritate lansat in urma scaderii productivitatii si a veniturilor.

In Rusia, aproximativ 100 de manifestanti au fost arestati in orasul-port Vladivostok luna trecuta, in timpul demonstratiilor impotriva cresterii taxelor de import pentru masinile second-hand, cu scopul de a proteja piata muncii si industria constructoare de masini autohtona.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza economica mondiala, #proteste guverne europene, #Lituania Bulgaria Grecia, #letonia Islanda Rusia , #stiri economice