Furtul de identitate, un pericol din ce in ce mai mare

Sambata, 20 Martie 2010, ora 08:07
5987 citiri
Furtul de identitate, un pericol din ce in ce mai mare

Furtul de identitate folosit in fraude bancare este din ce in ce mai raspandit in SUA si Europa Occidentala, fenomenul aparand in ultimii ani si la noi. O victima celebra autohtona este realizatorul TV Mircea Badea, caruia i s-a clonat cardul in toamna anului trecut si a ramas pagubit.

Furtul de identitate este un termen folosit pentru a se referi la frauda care implica pe cineva care pretinde a fi altcineva, in scopul de a fura bani sau de a avea alte beneficii. Furtul de identitate apare atunci cand cineva foloseste informatiile dvs. de identificare personala (nume, CNP, numarul cardului de credit) fara permisiune, cu scopul de a comite fraude sau alte infractiuni.

Grupul de servicii informatice Experian din Marea Britanie a anuntat ca a avut de-a face in 2009 cu peste 5.000 de cazuri de astfel de fraude in Regat, cu 20% mai mult decat in 2008.

Potrivit statisticilor internationale, trendul este ascendent si este posibil ca in 2010 numarul de victime ale furtului de identitate sa creasca, informeaza The Telegraph.

Evident, vizati sunt mai ales oamenii cu posibilitati financiare, cele mai probabile victime fiind managerii de companii si patronii de firme.

Grupul Experian a avertizat, insa, ca mai nou infractorii de acest gen au inceput sa ia in vizor si oamenii obisnuiti. In cazul acestora, furtul de identitate se poate face mai usor, iar hotii se aleg cu mai putin bani de la fiecare victima, insa numarul acestora e mai mare, asa incat profitul final merita efortul infractorilor.

In pericol de a fi victime ale fraudei bancare sunt mai ales tinerele cupluri si familiile monoparentale. Cert este ca tentativele de frauda sunt in crestere si natura amenintarii este in continua schimbare.

Infractorii sunt in miscare pe piata, lasandu-i pe cei bogati si cautand tinte vulnerabile, deoarece in aceasta categorie sunt multe mai multe potentiale victime din zona celor cu venituri medii si mici.

"In acelasi timp, stresul financiar adus de recesiune ii face pe tot mai multi sa comita fraude pentru a-si mentine stilul de viata dinainte de criza. Ca urmare, institutiile financiare ar putea fi confruntate cu multe fraude in 2010", a declarat Nick Mothershaw, director la Experian.

Din pacate, de multe ori auzim despre romani care reusesc fraude de milioane de euro/dolari peste hotare. Hackerii romani sunt inventivi in domeniul furtului de identitate, asa incat in tara, pericolul este cu atat mai prezent.

Mai multe banci de pe piata noastra, printre care BRD, Bancpost si Raiffeisen, au trimis alerte de securitate in ultimii ani in care isi avertizau clientii sa nu cada prada tentativelor de phishing din ce in ce mai dese.

Phishing-ul in Romania este in plina ascensiune, dar numarul de atacuri pe zi si numarul de banci atacate este inca foarte mic fata de ce vom vedea in viitor, daca e sa ne raportam la cum au evoluat lucrurile in Occident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#furt identitate frauda bancara, #phishing carduri credite , #stiri Mircea Badea