Strauss-Kahn: Trebuie sa va schimbati comportamentul ca sa iesiti din criza

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:38
4699 citiri
Strauss-Kahn: Trebuie sa va schimbati comportamentul ca sa iesiti din criza
Foto: The Money Channel

Banii nu sunt suficienti pentru depasirea crizei, fiind nevoie de o schimbare a comportamentului in intregime, este de parere directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit spuselor sale, FMI nu face decat sa ofere un imprumut, cerand, la randul sau, sa fie respectate niste conditii si sa se faca reforme, insa aceste reforme sunt la latitudinea fiecarui guvern in parte. "Nu puneti vina doar pe umerii FMI", a spus Strauss-Kahn, intr-o alocutiune in fata celor doua camere ale Parlamentului, referindu-se la masurile dificile pe care Guvernul trebuie sa le implementeze.

Directorul Fondului Monetar International se afla intr-o vizita de o zi in Bucuresti, pentru a verifica singur stadiul in care se afla reformele din Romania, impuse prin acordul cu institutia financiara, prin care am obtinut un imprumut de 20 de miliarde de euro, in 2009.

Sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, Fondul Monetar a dat Romaniei, pana acum, un imprumut de peste noua miliarde de euro, bani de care era nevoie pentru plata salariilor si pensiilor.

In istoria relatiilor Romaniei cu FMI, este pentru a doua oara cand un director executiv vine personal la Bucuresti. Toate celelalte negocieri au fost conduse de un alt reprezentant al Fondului.

La primele ore ale diminetii, Strauss-Kahn a avut o intalnire cu premierul Emil Boc, iar apoi a discutat cu studentii de la Academia de Studii Economice.

La intalnire au fost prezenti vicepremierul Marko Bela, ministrul Finantelor, ministrul Administratiei si Internelor, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Directorul Fondului Monetar International va avea o intalnire si cu presedintele Traian Basescu.

Ziare.com a transmis alocutiunea sefului FMI de la tribuna Parlamentului in format live text

- In aceasta dimineata am avut vreme sa ma intalnesc cu prim ministrul Boc, ministrul de Finante Vladescu si guvernatorul BNR, Isarescu. Am avut ocazia sa ma intalnesc cu tinerii de la ASE si a fost foarte important pentru mine. Ei sunt viitori conducatori ai tari dumneavostra. Trebuie sa ascultam membrii societatii, si nu doar pe politicieni si oameni de afaceri, ci si tinerii, pentru ca trebuie sa intelegem mai bine cum percep ei acordul pe care FMI il are cu Romania.

- Marea majoritate a datelor, revenirea este acolo, chiar mai devreme decat ne-am asteptam. Vestea proasta este ca revenirea are viteze diferite. In Asia isi revine foarte rapid, SUA este undeva la mijloc si Europa vine din urma. Revenirea se intampla si aici, dar intr-un ritm foarte slab. Estimarea noastra este de o crestere de 1 - 2%.

Nu este loc de a ne complace in aceasta situatie. Somajul va fi in continuare foarte ridicat. Exista o intarziere intre revenirea cresterii si atingerea nivelului maxim al somajului. Chiar daca economia isi revine, cum este situatia si in Romania, veti avea o crestere a somajului mai multe luni.

Strauss-Kahn avertizeaza Romania: Somajul va creste, in ciuda masurilor anticriza

E necesar sa creezi incredere, insa este dificil sa le explici de ce isi vor pierde locurile de munca. Asta este realitatea. Trebuie sa sustinem revenirea economica si sa fim siguri ca nu ne vom mai intoarce in recesiune.

- Avem nevoie de reglementari mai bune, mai stricte, in sistemul financiar. Unele au fost facute. Se lucreaza in continuare, insa avem o contradictie, intre faptul ca este nevoie de timp pentru a construi reglementari.

- Toti oamenii de afaceri solicita reglementari exacte si rapide. O alta problema a crizei este ca, in fata unor provocari globale, avem nevoie de masuri globale.

Unul dintre principalele lucruri care se vor spune va fi ca a fost o cooperare fara precedent intre tari. Dar aceasta cooperare se incetineste, iar momentul politic de anul trecut, cand marii lideri ai lumii au lucrat impreuna dupa ce si-au dat seama ca numai o solutie unitara ar putea fi solutia crizei, nu mai revine.

Avem nevoie de un consens politic pentru a iesi definitiv din criza economica. Este evident ca actuala criza economica a afectat tarile in mod diferit.

Avem Polonia, care a fost aproape imuna la criza, si avem Romania sau Bulgaria, care au fost lovite dur de criza. De ce aceasta diferenta? Pentru ca institutiile care au gestionat criza nu au avut aceeasi calitate. La un nivel mai restrans, european, mai avem o alta lectie.

- O alta lectie este ca, atunci cand soliciti timp, cand esti intr-un mediu proprice, institutiile europene functioneaza. Dar cand este un mediu dificil, se vad slabiciunile. Legislatia de azi nu este destul de buna pentru a face fata unei crize.

Ca director al FMI, trebuie sa ma uit la fiecare tara. Daca am un mesaj, este sa profitati de aceasta oportunitate a crizei, pentru a reface institutiile europene.

- Exista nevoia unei refaceri a arhitecturii financiare europene. Se lucreaza la noi criterii de supraveghere. Nu este suficient, deoarece trebuie sa aiba legatura cu prevenirea. Dar avem nevoie si de instrumente pentru a aborda managementul crizei.

Vor mai aparea probleme in 2, 10, 20 de ani. De aceea, la nivel european, este nevoie de o autoritate de rezolutie. Este foarte dificil si este o provocare din punct de vedere tehnic si politic, dar este o idee fezabila.

Prima prioritate are legatura cu coordonarea economica. In Romania, aveti tinta de a adera la zona euro. Cand se va intampla, nu stiu. Poate ca termenul trebuie amanat, este alegerea dumneavoastra. Ceea ce unii dintre voi, inclusiv eu, am spus in ultimii ani, este ca o moneda unica nu este suficient. Uniunea monetara nu inseamna doar o moneda si o banca centrala, ci este nevoie de o uniune economica.

Problema vine din faptul ca 16 tari au o singura moneda, dar nu au politici economice singulare si nici o coordonare. Nu ne putem astepta sa poata functiona bine.

Daca UE vrea sa supravietuiasca altei crize, UE si zona euro are nevoie de politici economice mult mai bine coordonate. E foarte simplu de spus si de construit.

A treia prioritate este pe termen lung. Pe termen scurt, problema este sa refacem cresterea si sa combatem somajul. Pe termen lung, problema se pune la nivelul competitivitatii.

Basescu: Romania ar putea cere o linie flexibila de credit de la FMI

- Ceea ce ma uimeste este ca, in ciuda faptului ca ma simt european, exista un risc pentru UE ca in 10 - 20 de ani, sa existe o competitie reala, o nevoie reala de inovatie din partea Asiei, a Statelor Unite, poate chiar a Americii Latine. Exista riscul ca Europa sa fie data la o parte.

Cum va arata lumea, va fi o discutie intre SUA, China si America Latina. Daca vrem, ca membri ai UE, sa facem parte din joc, trebuie sa actionam. Sunt sigura ca alegerea este sa fim parte a jocului, insa are costuri. Europenii trebuie sa se intoarca la crestere, la competitivitate.

- Cum se aplica toate acestea Romaniei? In majoritatea tarilor europene, au fost luate decizii dure, la fel a facut si Parlamentul dvs.

In Romania, in ultimele doua decenii, comertul a crescut, mai ales dupa aderarea la UE. Calitatea vietii majoritatii romanilor s-a imbunatatit semnificativ, dar apoi a venit criza.

Tarile din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu un influx de capital. Sa te bazezi pe capital strain nu este un lucru rau pentru economiile emergente, dar este un lucru riscant.

Pe perioada acestei crize a trebuit sa luati decizii indraznete si le-ati luat. Nu inseamna ca a fost usor, nu inseamna ca romanii nu au platit un pret mare. Situatia ar fi putut fi insa mai rea, pentru multi dintre dvs.

Ati solicitat ajutorul FMI si al UE si cred ca a fost bine ca ati facut acest lucru. Ati fost foarte intelepti ca ati apelat la acest acord mai repede. Mai bine sa nu intarzii solicitarea unui acord daca stii ca ai nevoie, decat sa astepti prea mult.

- Cu siguranta, aveti propria parere despre FMI. Unele sunt prietenoase, altele mai putin. Sunt obisnuit cu acest lucru. Inclusiv pentru cei care au o parere proasta, ar putea sa aiba argumente bune. Ca orice institutie, FMI a avut de invatat si am facut acest lucru.

Discutiile trecute in privinta FMI, care spuneau ca cer masuri mult prea dure, dar FMI s-a schimbat. Suntem aici sa incercam sa readucem economiile pe calea cea buna, dar incercam s-o facem in conditiile economiei actuale.

Facem doua lucruri. Acordam sfaturi si cred ca este corect ca atunci cand FMI a cerut un stimul fiscal, pentru ca aveam viziunea ca recesiunea va fi foarte dura, am fost criticati.

- Nu puteam scapa de aceasta recesiune fara un pachet de stimuli fiscali. Atunci am fost foarte criticati pentru ca am fost prea pesimisti, chiar daca, dupa cateva luni, toti au ajuns la concluzia ca am avut dreptate.

Stimulii sunt exact la nivelul de 2% din PIB-ul tarilor, cat am solicitat si noi.

- De ce multi dintre dumneavoastra aveti o parere proasta despre FMI? Stiti ca sunt necesare conditionalitatile. Fondul lucreaza ca un doctor. Daca esti bolnav, ceri ajutorul, daca nu, nu il ceri.

Cand intervenim ca doctori, facem doua lucruri: va dam medicamente, adica bani, dar daca nu va schimbati comportamentul, nu va putem vindeca, pentru ca banii nu sunt suficienti. Daca ai cheltuit acesti bani, revii la situatia de dinainte. Pentru noi, a insemnat o echilibrare fiscala.

Strauss-Kahn: FMI este ca un doctor

Daca nu am impune aceste conditii, am fi doctori prosti, v-am da doar medicamente, dar nu v-am ajuta sa va insanatositi.

Putem face lucrul asta in mai multe feluri. Cand venim intr-o tara si vedem un deficit de 10%, spunem ca nu este sustenabil. Credem ca puteti folosi acesti pasi pentru a reveni pe drumul cel bun, si definim pasii respectivi.

- Tara poate taia cheltuielile, poate majora taxele, nu este alegerea noastra. Ceea ce facem noi, este sa va spunem daca masurile propuse sunt bune. Nu puneti vina doar pe umerii FMI.

Una din schimbarile pe care am facut-o a fost sa adaugam o alta conditie: cea sociala. Ideea este ca, atunci cand vrei sa rezolvi o criza, cea mai dificila parte merge asupra celor saraci. Trebuie sa avem ajutor special, pentru a-i ajuta pe acei oameni sa treaca peste criza.

- Tarile sunt diferite: in Pakistan este intr-un fel, in Ungaria in alt fel. Modalitatea corecta se decide impreuna.

Vrem ca programele noastre si ale dumneavoastra trebuie sa fie eficiente. Nu spun ca trebuie iubite, ci trebuie sa aiba anumite proprietati. In Romania, pasii importanti au fost facuti pentru a reduce greutatile asupra populatiei, protejarea celor mai saraci pensionari, a celor mai vulnerabili.

- Noi trebuie sa impunem conditii, ca FMI, si acesta este un exemplu de ceea ce putem face impreuna.

Mesajul meu cel mai important este ca e timpul pentru tarile europene sa isi asume integrarea si coordonarea. Nu exista alt mod pentru viitor. Pot exista jocuri interne, dar acele jocuri nu vor livra ceea ce generatiile urmatoare au nevoie. Pentru evitarea lor, este nevoie de coordonare. Este urmatorul pas pentru UE si inseamna coordonare economica, a institutiilor.

- Inseamna coordonarea politicilor economice, fortificarea institutiilor si extinderea beneficiilor asupra mai multor oameni din UE. FMI a fost construita in 1944 si membrii fondatori au avut un singur lucru in minte: dezastrele economice conduc la razboaie.

Un mod de a evita acest lucru este stabilitatea economica. Ar putea sa nu fie suficient, dar este necesara. In spatele stabilitatii economice sta pacea, si daca razboaiele istorice au disparut, acest lucru se datoreaza ca a fost asigurata stabilitatea economica si financiara. De aceea, acesta institutie este a dumneavoastra si tinta este una singura.

- A fost o onoare sa ma adresez dvs astazi si va asigur ca FMI va fi alaturi de dumneavoastra pentru a va ajuta sa treceti peste probmelele viitorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Dominique Strauss Kahn vizita, #vizita Romania director FMI, #program Dominique Strauss Kahn , #criza