Delegatia Gazprom va sosi in Romania in octombrie

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 11:27
1398 citiri
Delegatia Gazprom va sosi in Romania in octombrie

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat Agentiei NewsIn ca o delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul rus Gazprom, va sosi in Romania in a doua parte a lunii octombrie, pentru continuarea discutiilor purtate in ultimul an intre cele doua parti.

"Chiar vineri (25 septembrie - n.r.), mi-a confirmat Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom, ca delegatia rusa va sosi in Romania in a doua parte a lunii octombrie. Initial, trebuia sa ne vedem la inceputul lui octombrie, dar nu puteam eu in acea perioada. In ceea ce priveste subiectele ce urmeaza a fi dezbatute, acestea sunt continuarea discutiilor avute pana acum si poate chiar o aprofundare a lor", a precizat pentru NewsIn Adriean Videanu.

Intrebat daca din cadrul acestei delegatii va face parte si ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, Videanu a precizat ca i-a trimis o invitatie oficiala si acestuia, la care inca nu a primit o confirmare, dar crede ca "si Shmatko va face parte din delegatia rusa, alaturi de Medvedev".

Principalele teme de discutie dintre partea rusa si cea romana la care a facut referire ministrul Videanu se refera la posibilitatea importului direct de gaze din Rusia, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si conditiile pentru dezvoltarea retelei de tranzit.

Adriean Videanu anuntase pe 6 septembrie, la Realitatea TV, ca in jurul datei de 21 septembrie se va intalni la Bucuresti cu vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Ministrul mai spunea atunci ca Romania va pune la dispozitie datele necesare pentru ca Rusia sa faca studiile de fezabilitate de care are nevoie pentru realizarea proiectului South Stream, dar ca obiectivul politic al Romaniei ramane proiectul gazoductului Nabucco.

Pe 20-21 mai 2009, ministerul roman al economiei a intreprins o vizita in Federatia Rusa, la Moscova, delegatie din care au facut parte si reprezentanti ai Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si ai companiilor din domeniul energetic - Romgaz, Transgaz si Transelectrica. In cadrul intalnirii, au fost abordate proiectele viitoarelor coridoare energetice si aspecte ale colaborarii in cadrul Comisiei mixte romano-ruse.

Ca urmare a acestei vizite, a fost semnat primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre producatorul national de gaze Romgaz si Gazprom. "Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom, in ceea ce presupune atat depozitarea gazelor in Romania, dar si valorificarea acestora in diverse posibilitati: vanzarea directa, investitii impreuna in cogenerarea de inalta eficienta", a declarat Videanu acum cateva luni.

De asemenea, reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz s-au mai intalnit si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, cand au discutat despre posibila colaborare dintre gigantul rus si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit al gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Gazprom Romania octombrie, #Videanu delegatie Gazprom , #Romania