Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele 9 banci care au semnat acordul de la Viena pot reduce expunerea pe Romania

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 20:20
1830 citiri
Cele 9 banci care au semnat acordul de la Viena pot reduce expunerea pe Romania
Foto: Arhiva

Cele 9 grupuri bancare ce au semnat acordul de la Viena au primit acceptul de principiu al FMI, UE si BNR sa isi poata reduce expunerea pe Romania, posibilitate stipulata si in acordul initial in cazul unor oportunitati de investitii reduse, au spus surse din piata financiara.

Astfel, la ultima intalnire dintre cele noua mari grupuri financiare si reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a avut loc pe 24 septembrie la Bruxelles, bancile au solicitat institutiilor sa le permita reducerea expunerii pe Romania fata de data de referinta stabilita, respectiv 31 martie 2009, motivand ca oportunitatile de investitii sunt reduse si nu permit utilizarea lichiditatilor la nivel optim.

"Bancile comerciale au sustinut ca isi vor mentine expunerea, insa in functie de oportunitatile de investitii. Cu toate acestea, in acord s-a stipulat clar ca respectivul indicator poate fi ajustat in functie de posibilitatile care exista pe piata. Nu exista, de altfel, niciun fel de dezacord intre autoritati si banci in acest sens", au spus sursele citate.

BNR va participa, alaturi de FMI si Comisia Europeana, la discutiile cu grupurile financiare pentru stabilirea noului prag privind expunerea pe Romania, in urma unei analize a instrumentelor de investitii oportune, dar si a fluctuatiilor expunerilor de la 31 martie 2009 pana in prezent.

"In masura in care climatul economic nu se redreseaza, iar oportunitatile de investitii nu se imbunatatesc, creste posibilitatea unei intalniri rapide. Insa, dupa cum arata acum lucrurile, expunerea trebuie discutata", au spus sursele citate.

Cea de-a doua scrisoare de intentie a Romaniei catre FMI, din luna august, precizeaza, de altfel, ca expunerile grupurilor bancare pe Romania au fluctuat, in ciuda angajamentelor pe care acestea si le-au asumat in cadrul intalnirilor de la Viena si Bruxelles.

"Suntem in proces pentru definirea si implementarea unui format de raportare clar, care va permite BNR sa monitorizeze mai bine evolutia acestor expuneri", arata documentul citat.

In urma primei intalniri de la Viena, din martie, noua mari grupuri financiare si reprezentantii CE, FMI si cei ai BNR, s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#expunere banci Romania, #reducere expunere banci, #Fondul Monetar International , #banci