Costurile pentru energie se vor ridica la 26 de trilioane de dolari, pana in 2030

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 21:32
1073 citiri
Costurile pentru energie se vor ridica la 26 de trilioane de dolari, pana in 2030
Foto: Arhiva

Cererea pentru energie se va majora cu 40 de procente, pana in 2030, in special in tarile in curs de dezvoltare, costurile ridicandu-se la 26 de trilioane de dolari, potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).

Astfel, dupa doi ani de scadere, consumul de petrol va creste cu 24 de procente, in aceeasi perioada, la 105 milioane de barili pe zi, relateaza The Wall Street Journal.

Cererea pentru electricitate va creste si mai rapid, cu 76%, pana in 2030. Din acest motiv, va fi necesara adaugarea unor centrale care sa produca 5.000 de gigawati in plus, adica de cinci ori capacitatea de generare a Statelor Unite in acest moment.

Potrivit AIE, acest lucru inseamna ca folosirea carbunelui va deveni si mai importanta, pentru a se produce energia necesara. Astfel, consumul de carbuni se va majora cu 53 de procente, pana in 2030.

De asemenea, consumul de gaze se va majora cu 41%, insa, potrivit agentiei, exista destule resurse de gaze pentru acoperirea oricarei cereri de consum pana in 2030 si mult dupa aceasta data.

Problema va fi reprezentanta, insa, de nevoia de finantare pentru acoperirea cererii si de efectele asupra mediului. Expertii AIE sustin ca aceasta tendinta de consum va avea "consecinte catastrofale" asupra incalzirii globale. Pentru a limita pagubele, trebuie limitata concentratia de dioxid de carbon in atmosfera la 450 de parti la milion, fata de aproximativ 387 parti la milion, cat este in prezent.

Investitiile pentru atingerea acestui tel s-ar ridica la 10,5 trilioane de dolari, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, insa cu bani proveniti din tarile dezvoltate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială în software-ul său de editare video, Premiere Pro, marcând un pas important în simplificarea și eficientizarea...
#consum energie 2030, #Agentia Internationala Energie , #stiri economice