Monica Macovei: Registrul Comertului nu are ce cauta in sistem privat

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 20:02
1749 citiri
Monica Macovei: Registrul Comertului nu are ce cauta in sistem privat

Fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a declarat pentru NewsIn ca nu exista niciun argument pentru ca Registrul Comertului sa treaca in subordinea Camerelor de Comert, afirmand ca "sunt foarte multi bani in joc" si ca sunt "unii vor sa puna mana pe acesti bani".

"Si eu am dus aceasta lupta cu aceleasi personaje care doreau sa ia Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei(..) Nu exista niciun argument sa treaca la Camerele de comert. Si au am avut mari presiuni de la parlamentarii liberali, aceleasi personaje. Nu mai spun ca domnul David (Cristian, senator PNL, n.r.), unul din initiatorii acestei legi, este ginerele domnului Vlasov (Mihai,.n.r.) care e unul din beneficiarii acestei schimbari legislative deoarece e presedintele Camerei de Comert.

A venit si la mine in audienta (Mihai Vlasov, n.r.), in 2005, sa-mi ceara sa fac acest lucru si am refuzat. As mai spune un argument: avem de pus in practica directive europene cu privire la societatile comerciale care acum nu se mai pot pune in practica. Sunt foarte multi bani in joc si unii vor sa puna mana pe acesti bani", a declarat Macovei.

Monica Macovei a explicat faptul ca in tarile din Uniunea Europeana Registrul Comertului nu este in sistemul privat. "Peste tot este intr-un sistem de stat, la un minister sau altul. In Italia, este la Camera de Comert, dar acolo Camera de Comert este in sistem public, nu privat", a spus Macovei.

Fostul ministru al Justitiei argumenteaza ca Registrul Comertului este "al tuturor societatilor comerciale din Romania" si ca nu are ce sa caute in sistem privat. "Camerele de Comert nu reprezinta totalitatea firmelor din Romania, inteleg ca doar 2% din companiile romanesti sunt inscrise in camerele de comert. Deci cui le dam? Le dam unor reprezentanti ai unor firme anume.

Mai departe: de ce a mers bine la Ministerul Justitiei si a mers prost inainte cand era la camerele de comert? Fiecare camera isi punea tarifele ei; daca inregistram o firma in Vaslui plateam un tarif, iar daca o inregistram in Iasi era alt tarif. Inregistram uneori diferente enorme, nu-i normal. In Constanta dura doua-trei saptamani o inregistrare, in Bucuresti dura trei zile. Vedem niste diferente majore, iar aici trebuie sa fie egalitate la nivelul tarii. Iti trebuie evidenta electronica centralizata care poate fi asigurata doar in sistemul public", a mai spus Macovei.

Deputatii au adoptat, la 3 noiembrie, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri. Camera Deputatilor este decizionala in acest caz si legea a fost trimisa la promulgare. Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului, in timp ce PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", PNL si PSD au pledat pentru adoptare.

Initiatorii proiectului prin care ONRC trece din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert sunt doi deputati de la PSD+PC, Bogdan Ciuca si Daniela Popa, si doi senatori Dan Voiculescu (PSD+PC) si Cristian David (PNL).

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la 6 noiembrie, ca va retrimite la Parlament legea prin care Oficiul National al Registrului Comertului trece din subordinea Ministerului de Justitie in cea a Camerelor de Comert, anunt facut ca urmare a nemultumirilor reprezentantilor IMM-urilor fata de acest act normativ.

"Am avut o discutie cu presedintele CNIPMMR si inteleg ca legea este extrem de neconvenabila pentru mediul de afaceri asa ca nu-mi ramane decat sa va asigur ca o voi retrimite la Parlament", le-a spus Basescu oamenilor de afaceri prezenti la "Topul National al Firmelor Private din Romania".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Monica Macovei Registrul Comertului, #Registrul Comertului sistemul privat , #stiri economice