Sase proiecte de peste 400 milioane euro asteapta aprobarea CE

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 17:47
2268 citiri
Sase proiecte de peste 400 milioane euro asteapta aprobarea CE

Romania a transmis spre aprobare Comisiei Europene, in cursul lunilor noiembrie si decembrie, sase proiecte majore de investitii in infrastructura de mediu, cu o valoare totala de peste 400 milioane euro, care vor crea peste 1.250 locuri de munca, potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului.

Aceste proiecte vizeaza sectorul de apa/apa uzata (judetele Bistrita si Vrancea), sectorul managementului integrat al deseurilor (judetul Arad) si termoficarea (orasele Bacau, Iasi si Timisoara).

Astfel, proiectul care vizeaza extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita-Nasaud are o valoare de 83,25 milioane euro si presupune investitii in tratarea si distributia apei potabile si extinderea sistemelor de colectare si tratare a apei uzate in localitatile Bistrita, Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai, Branistea, Caianu Mic, Feldru, Maieru, Nimigea, Petru Rares, Rodna, Salva, Sieu-Magherus, Sieu-Odorhei, Sintereag, Telciu, Uriu. Realizarea proiectului va fi utila pentru aproximativ 316.787 de locuitori.

Prin proiectul "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Vrancea", de peste 107 milioane euro, ar urma sa beneficieze aproximativ 159.997 de locuitori din localitatile Focsani, Odobesti, Marasesti, Panciu, Adjud si Homocea.

Ministerul Mediului a mai precizat ca investitiile de 29,1 milioane euro din proiectul "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Arad" vor viza construirea a patru statii de transfer si a unor facilitati de compost si sortare, inchiderea si ecologizarea a 10 depozite urbane si rurale de deseuri neconforme si achizitionarea de echipamente de colectare a deseurilor, de pe urma carora va beneficia cea mai mare parte a populatiei judetului Arad, respectiv 457.146 de locuitori.

Proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Bacau in vederea conformarii cu standarele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru sporirea eficientei energetice in procesul de furnizare a termoficarii urbane" presupune investitii de 63,2 milioane euro si se adreseaza celor aproximativ 66.700 de locuitori din Bacau racordati la sistemul existent de incalzire si distributie de energie termica. Scopul acestora este de reducere a emisiilor de CO2 cu peste 16%, a oxidului de azot cu 20% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu peste 72%.

Al cincilea proiect urmareste reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Iasi si are o valoare de 61,2 milioane euro. Acesta se adreseaza celor 158.000 de locuitori ai municipiului Iasi si presupune investitii in reabilitarea centralelor de termoficare existente si a retelelor de distributie a energiei termice in municipiul Iasi. Proiectul va permite reducerea emisiilor de CO2 cu 14%, a oxidului de azot cu 51% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu 29%.

De asemenea, proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare in municipiul Timisoara urmareste conformarea cu standarele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru sporirea eficientei energetice in procesul de furnizare a termoficarii urbane si are o valoare de 58,3 milioane euro. De proiect vor beneficia aproximativ 224.360 de locuitori din Timisoara, acesta urmand sa permita reducerea emisiilor de CO2 cu peste 17%, a oxidului de azot cu aproximativ 47% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu 25%.

In cazurile celor trei proiecte, emisiile depasesc in prezent limita maxima admisa, a mai precizat Ministerul Mediului, care a adaugat ca prin implementarea celor sase proiecte ar urma sa fie create 1.267 de locuri de munca in etapa de realizare a proiectelor, iar dupa finalizarea investitiilor, ar putea fi generate circa 118 locuri de munca.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#proiecte finantare europeana, #aprobare Comisia Europeana, #proiecte majore investitii , #fonduri europene