Nu amanati achizitia unei locuinte in 2010!

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 12:07
6551 citiri
Nu amanati achizitia unei locuinte in 2010!
Foto: Gandul

Acum este momentul pentru a achizitiona o locuinta si chiar pentru a face investitii mai importante in imobiliare, sunt de parere specialistii din piata, avand in vedere ca, in a doua jumatate a acestui an, preturile vor incepe, din nou, sa se majoreze.

Dupa un sfarsit de an 2008 in scadere si un 2009 in care s-a atins "fundul sacului", cele mai ieftine preturi posibile, 2010 va aduce vesti bune pentru investitorii in domeniul imobiliar.

"Dupa socul blocarii din cauza crizei si a retragerii bancilor din investitiile imobiliare, piata, care era lapte si miere, a devenit amara", a declarat, pentru Ziare.com, Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta.

Cei care au suferit cel mai mult, potrivit spuselor sale, sunt investitorii mai putin ispirati, care au cumparat terenuri "in camp", la mare distanta de orase, sperand ca aceste zone se vor dezvolta.

In criza, insa, preturile la terenurile sau locuintele construite la marginea oraselor au scazut cel mai mult, in timp ce preturile celor din centrul oraselor s-au diminuat foarte usor sau chiar crescut.

"Trebuie modificat modul de perceptie dupa socul din 2008. Acum, piata imobiliara este ca un boxer care a primit un pumn si incepe sa-si revina", a explicat Uzunov. "Ne-am fript cu ea, dar trebuie sa intelegem ca toata lumea are nevoie de un acoperis, deci piata imobiliara este importanta", a adaugat el.

Potrivit lui Ionut Negoita, care, impreuna cu fratele sau, Robert, detine mai multe hoteluri, printre care cel mai mare din Romania, Rin Grand, si mai multe ansambluri rezidentiale, crede ca, in a doua jumatate a anului, va exista o crestere, chiar daca aceasta va fi "timida".

"Multi si-ar putea cumpara, dar sunt foarte dezorientati. Delocarea depinde mult de banci, de reinceperea creditarii si de oferte", a spus Ionut Negoita, pentru Ziare.com.

Cumparati acum!

De altfel, Uzunov este de parere ca, datorita programului Prima Casa, din vara sau toamna acestui an, lucrurile s-ar putea schimba de sectorul rezidential. "Am mare incredere in acest program si in noua conducere a Ministerului Finantelor", ne-a spus presedintele Regatta.

"Incepe sa se schimbe perceptia romanilor in privinta pietei imobiliare. In Romania, este foarte importanta, cererea fiind foarte mare. Multi locuiesc in blocuri facute acum 50 de ani sau sunt prea multi in acelasi apartament", ne-a explicat Uzunov.

Luand in considerare faptul ca, potrivit lui Ionut Negoita, preturile nu au cum sa scada mai mult decat in prezent, acum este momentul potrivit pentru achizitionarea unei locuinte.

"I-as sfatui pe cei interesati sa cumpere acum, pentru ca preturile au coborat la cel mai jos nivel si isi vor relua cresterea odata cu reinceperea activitatii", ne-a spus Negoita.

Pe de alta parte, din cauza nesigurantei situatiei financiare a Romaniei, multi investitori mari se feresc de achizitii in vederea construirii unor proiecte noi. "Nu am auzit de noi proiecte si nu vad de ce ar face cineva. Lucrurile nu sunt foarte clare si nu se pot face calcule realiste, iar bancile nu ne incurajeaza", a adaugat el.

Pentru ca piata sa se deblocheze ar fi nevoie ca persoanele care au locuinte de vanzare sa inteleaga ca preturile nu mai sunt la fel de mari precum cele din anii 2007 - 2008, valoarea reala fiind mult mai scazuta, potrivit lui Uzunov. De asemenea, cumparatorii trebuie sa faca oferte mai putin speculative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#piata imobiliara 2010, #evolutie piata imobiliara 2010, #achizitie locuinte, #Eduard Uzunov, #Ionut Negoita , #imobiliare