Concurs de roboti inteligenti la Universitatea Babes-Bolyai

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 19:17
3325 citiri
Concurs de roboti inteligenti la Universitatea Babes-Bolyai
Foto: UBB

Peste 50 de studentii ai Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca au expus, duminica, 18 modele de roboti inteligenti, cel mai bun proiect, Cerberus, fiind declarat castigator.

Proiectul Cerberus consta intr-o turela capabila sa detecteze obiectele in miscare, sa le urmareasca si sa le neutralizeze folosind o arma. Robotul poate fi utilizat in industria militara, media sau paza si protectie.

"In industria militara, robotul poate juca rolul unei turele care trage in tinte, cu posiblitatea de a utiliza orice tip de armament, in industria media, robotul poate fi dotat cu un set de lumini reflectoare sau/si cu o camera de luat vederi, fiind capabil sa urmareasca un anumit obiect sau actor.

Si aici se pot aduce imbunatatiri, un scenariu fiind detectarea numarului de inmatriculare, in cazul unei urmariri si pozitionarea luminilor pe vehiculul in miscare. Paza si protectia bunurilor, a incaperilor, spatiilor deschise se poate realiza cu usurinta", se arata in descrierea proiectului.

Mihai Oltean, conferentiar la Facultatea de Matematica din cadrul UBB Cluj-Napoca, a declarat, la deschiderea expozitiei, ca studentii au muncit de dimineata pana seara la proiectele lor, toti au primit nota zece si toate proiectele au beneficiat de premii de la sponsori.

"Robotii pe care ii veti vedea astazi nu sunt roboti care sa sparga pereti sau care sa doboare o tinta de la 500 de metri. Acesti roboti nu exista in realitate, sunt doar in scenariile filmelor. I-am stimulat pe studenti, care au lucrat de dimineata pana seara, si cu amenintarea cu restanta, dar si cu premiile substantiale oferite de sponsori. Toti studentii din toate proiectele au primit nota 10. Proiectul Cerberus a fost considerat cel mai bun de catre sponsori", a spus Oltean, care a coordonat expozitia.

Sponsorii au oferit premii in bani si produse de telefonie mobila si IT.

Cele 18 modele de roboti inteligenti sunt Robot Zugrav, Motostivuitor Autonom Inteligent, Gradinar, Supraveghere & coordonare prin touch screen, Desenare portrete - robotul foloseste fotografii pentru a desena portrete, Robot curatenie, BarmanBot - robot care mixeaza cocktailuri, RoboFarming - robot care sapa, seamana si acopera cu pamant, Shoes Sorter - robot care sorteaza pantofii, 2D printer - robot care deseneaza pe o hartie imaginile pe care i le transmite un calculator, Robot constructor, Culegator fructe, Robot pentru udat flori, Robot care taie copaci, Magazioner DVD - robot care aduce pe suport fizic software-ul dorit de o persoana, din depozit, Robot care urca scari, Supraveghere antifurt, Cerberus.

Concursul la care au participat cei 54 de studenti a avut loc in cladirea Campus a Facultatii de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Expozitia de roboti inteligenti realizati de studenti ai UBB Cluj-Napoca se afla la a treia editie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#roboti inteligenti Cluj, #roboti Babes Bolyai, #Cerberus UBB , #internet