Vis Agri SRL, Afiliu Trans SRL si Crisagra 2003 SRL au luat partea leului la platile pe suprafata din 2010

   

Prima firma "a sarit" de o jumatate de milion de euro pentru cele aproape 4000 ha cultivate anul trecut Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si Platile nationale directe complementare (PNDC) ar putea sa reduca treptat, treptat numarul suprafetelor agricole ramase parloaga, cultivatorii buzoieni ajungand sa incaseze sume frumusele din aceste masuri de sprijin acordate din fonduri europene si de la bugetul national.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Centrului Judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Buzau, de cele mai mari sume au beneficiat, asa cum era si firesc, fermele agricole mari, care au infiintat culturi pe suprafete de ordinul miilor de hectare. Intr-un clasament al celor mai harnice ferme in domeniul vegetal pentru anul 2010, pe primul loc figureaza societatea Vis Agri SRL Glodeanu Silistea, care pentru cele 3.989 ha cultivate a obtinut nu mai putin de 2.139.485 lei (SAPS 2010+PNCD 1 aEuro" culturi in teren arabil), ceea ce inseamna circa 520.000 euro.

Pe locul doi in aceasta ierarhie se situeaza societatea Afiliu Trans SRL din Amaru, care a avut culturi pe o suprafata de circa 3.332 ha, firma fiind stabilita pentru controlul prin teledetectie, procedura in urma careia este posibil sa primeasca circa 431.884 euro. Urmatoarea plasata este societatea Crisagra 2003 SRL din Ziduri, care a avut culturi pe o suprafata totala de 3.287,32 ha, ceea ce inseamna plati de 1.736.294,38 lei. Dupa primele trei plasate, care au lucrat suprafete de peste 3.000 ha, pe locul patru si cinci urmeaza societati agricole situate sub acest prag. Pentru cele 2.900,95 ha lucrate in 2010, societatea Cereanim Smeeni ocupa locul patru in clasament si are in plata 1.494.560,14 lei.

Pe locul cinci figureaza firma SA Ceres Boldu, cu 2.726,82 ha cultivate si masuri de sprijin cifrate la 1.459.370,55 lei. Banii SAPS, "convertiti" in investitii in irigatii Pentru beneficiarii fondurilor SAPS, sumele acordate prin aceste masuri de sprijin sunt directionate spre investitii tot in domeniul agricol. Administratorul Afiliu Trans SRL Amaru, Mihai Afiliu, sustine ca principalul obiectiv pentru banii pe care ii are de primit il constituie modernizarea exploatatiilor. "Banii o sa ii folosesc direct in cultura, dar si in investitii in irigatii. Vreau sa gasesc solutii pentru a iriga cel putin 500 ha de teren in perioada 2011-2012, atat din aceste sume, cat si prin aport propriu.

Voi apela inclusiv la credite bancare pentru acest lucru", ne-a declarat Mihai Afiliu, investitorul din Amaru precizand ca pe viitor este interesat sa mareasca suprafata de teren agricol din portofoliul firmei pe care o administreaza, atat prin achizitionarea de terenuri, cat si prin incheierea unor contracte de arenda. Peste 700 miliarde de lei vechi, suma totala pe judet autorizata la plata pentru 2010 In ceea ce priveste bilantul pe judet pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata aplicate in 2010, reprezentantii Centrului Judetean APIA au raportat un numar total de 28.283 de cereri, din care au fost esantionati la plata 20.539 de fermieri. Suprafata totala aferenta fermierilor esantionati la plata este de 213.016,20 ha, iar suma totata autorizata este de 70.090.026,32 lei (700,90 miliarde de lei vechi).

In privinta campaniei de depunere a cererilor de plata pe suprafata aferente acestui an, formularele trebuie completate in perioada 1 martie-16 mai fara penalitati, in timp ce in intervalul 17 mai-10 iunie 2010 se vor aplica penalitati de 1 la suta. Pentru a nu intampina probleme, reprezentantii CJAPIA Buzau au solicitat sprijinul Institutiei Prefectului in organizarea unei intalniri cu toti primarii sau reprezentantilor primariilor din judet, astfel incat toti fermierii care au dreptul sa beneficieze de acest sprijin sa reuseasca derularea procedurilor necesare, inclusiv prin ajutorul functionarilor administratiilor din teritoriu. Adrian CRACIUN
Citeste mai multe despre firme plati suprafata Buzau
Marti, 15 Februarie 2011, ora 14:32
Sursa: Opinia Buzau

Articol citit de 2607 ori


Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Noile denumiri si configuratii ale cartierelor din Buzau. Iata unde va fi Cartierul Democratiei
Autoritatile Buzaului au hotarat sa modifice denumirile cartierelor municipiului, atribuite cu zeci ...
Fost ofiter ofiter al SJIPI Buzau, membru al unui grup infractional organizat
Perchezitiile de amploare efectuate astazi de DIICOT Buzau au dus la anihilarea unei retele ...
VIDEO Aplauze si lacrimi, la retragerea cu torte a militarilor romani si straini
Mii de buzoieni au asistat la retragerea cu torte, ceremonial la care au participat peste 400 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor