"Viata pe front", in exponate din Primul Razboi Mondial (foto)

   

Reprezentantii Muzeului Judetean au vernisat la Biblioteca Judeteana o expozitie interesanta dedicata Zilei Nationale

Fotografii din lagare de prizonieri, portrete de militari, arme albe si de foc, scrisori de pe front au fost expuse, multe dintre ele pentru prima data, ieri, in cadrul expozitiei "Viata pe front 1916-1918". Evenimentul gazduit de Biblioteca Judeteana a fost organizat de Muzeul Judetean si s-a bucurat de prezenta generalului Lucian Foca de la Comandamentul de informatii militare Buzau si generalul Nicolae Ciuca de la Divizie 2 Infanterie "Getica" Buzau.

"Aceasta expozitie vine sa comemoreze un eveniment major din istoria Romaniei: Unirea cea mare. Ea nu ar fi fost posibila fara lupta romanilor si jertfele eroilor nostri, care au luptat pentru acest ideal asteptat de veacuri si realizat in 1918. Ziua Nationala coincide cu un eveniment de o importanta deosebita din istoria unui popor. De mai bine de doua decenii, noi, romanii, sarbatorim Ziua Nationala pe 1 Decembrie, marcand Unirea Basarabiei cu Bucovina si Transilvania, desavarsirea statului national roman", a declarat seful sectiei Istorie-Arta a Muzeului Judetean, Madalina Oprea.

In cea de-a doua parte a vernisajului, reprezentantii muzeului buzoian si cadrele militare au vorbit despre contributia eroilor buzoieni pe fronturile de lupta. Informatiile prezentate au fost sutinute cu ajutorul exponatelor, cele mai interesante fiind obiectele utilizate pe front, de la gamele si pana la sfesnice si bidoane din care soldatii beau apa.

"Marea Romanie nu avea cum sa nu fie legata de ceea ce a insemnat Razboiul de Independenta, in urma caruia armata romana trage o serie intreaga de invataminte si se ia o serie intreaga de masuri. In istoria militara este scris ca tot ceea ce a tinut de reorganizare, educatia liderilor militari si instructia trupelor a fost intre varianta franceza sau cea germana. Nu tot timpul au fost destul de multe resurse financiare ca armata sa tina pasul cu nevoile vremii", a declarat generalul Nicolae Ciuca.

*
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 00:00
Sursa: Opinia Buzau

Articol citit de 1289 ori


Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Consilierii locali voteaza "Omul anului 2016" si noii cetateni de onoare ai Buzaului
Municipiul Buzau va avea din aceasta saptamana alti cinci cetateni de onoare, prin hotarare de ...
Operatii in timpul noptii la Spitalul Judetean
In curind, in cel mai mare spital din judetul Buzau vor fi facute operatii si pe timpul noptii. In ...
VIDEO Momentul impactului dintre un motociclist si un Cielo, surprins de o camera de supraveghere
Un grav accident de circulatie produs marti, pe DN 10, la iesirea din Vernesti, s-a soldat cu ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor