Afacerea ,,catalizatorul" a ajuns si la Buzau

   

Daca tintele preferate ale hotilor erau pana acum gentile, telefoanele mobile uitate prin masina, rotile, stergatoarele si oglinzile ori acumulatorii, iata ca nu mai este asa. Doi tineri din Tulcea sunt cercetati pentru furtul componentelor sistemelor de evacuare de la mai multe autoutilitare de pe raza orasului Rm. Sarat. Indivizii s-au deplasat special in judetul Buzau pentru a-si face "aprovizionarea", au dat lovitura apoi s-au intors acasa. Acolo dezmembrau piesele si pastrau doar anumite componente. In urma activitatilor specifice, politistii buzoieni le-au luat urma iar miercuri le-au facut o vizita acasa.
Politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale de la Politia municipiului Ramnicu Sarat, insotiti de colegii de la Serviciul pentru Actiuni Speciale s-au deplasat pe raza judetului Tulcea, unde, cu sprijinul politistilor din cadrul Postului de politie comunal Greci, au efectuat trei perchezitii domiciliare pe raza localitatii, la doi tineri in varsta de 19 si 29 de ani, banuiti de comiterea mai multor infractiuni de furt calificat.

Activitatile s-au desfasurat in baza mandatelor de perchezitie domiciliara emise de Judecatoria Ramnicu Sarat cu privire la cinci infractiuni de furt de componente de la autoutilitare de pe raza municipiului Ramnicu Sarat.

Faptele au fost comise in perioada 17 decembrie 2019-9 ianuarie, prejudiciul fiind estimat de catre proprietarii autovehiculelor la aproximativ 31.000 lei.

Din cercetari a reiesit faptul ca cei doi tulceni s-au deplasat pe raza municipiului Ramnicu Sarat cu un autovehicul pentru a sustrage sistemul de evacuare al noxelor de la autoutilitare. La domiciliile barbatilor au fost gasite mai multe componente ale sistemelor de evacuare sustrase.

Tinerii au fost condusi la sediul Politiei municipiului Ramnicu Sarat in vederea continuarii cercetarilor, iar ca urmare a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru comiterea infractiunii de furt calificat, cei doi banuiti fiind retinuti pentru o perioada de 24 de ore.

Politistii de investigatii criminale continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale a banuitilor.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, cei doi indivizi au la activ fapte similare si pe raza judetelor Tulcea, Galati si Braila, unde ar fi dat cele mai multe lovituri.

Astfel de cazuri s-au inmultit in ultimul timp in Romania. Piesa vizata de hoti, o componenta a sistemului de evacuare al masinii, care evacueaza gazele de la motor, e tratata cu metale rare, ca platina, rhodiu si paladiu.

Platina e metalul care a starnit cel mai mult interesul, fiind nu doar rar, ci mai ales pretios si scump. Un catalizator, componenta a sistemul de evacuare care filtreaza gazele nocive, poate contine pina la 7 grame de platina pura.

Furturile de catalizatoare erau la ordinea zilei in Marea Britanie in perioada 2008-2011, dar si in Statele Unite.

*

Problema furturilor de catalizatoare a inceput sa-i preocupe pe politistii britanici inca din 2008-2009, dar cazurile s-au tot inmultit.

Masinile preferate de hoti sunt SUV-urile si vehiculele comerciale usoare pentru ca sunt mai inalte si se pot strecura mai usor sub ele, pe langa faptul ca au de regula motoare mai mari si deci si catalizatoare pe masura.

Furturile sunt tot mai multe dese din cauza faptului ca preturile platinei si aurului au crescut simtitor pe piata de metale reciclate.

Catalizatoarele sunt printre cele mai scumpe componente ale sistemului de evacuare ale unei masini, din cauza complexitatii si materialelor folosite.

De ce sunt valoroase?

Un catalizator cu miezul intreg se cumpara cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge si la 1.000 de euro, in functie de cantitatea de metale rare, pretioase. Daca stam sa calculam luand cea mai mica cantitate de platina dintr-un catalizator, adica 3 grame, fara sa mai adunam si celelalte metale rare, ajungem la o suma frumusica. O uncie de platina, adica 31 de grame, se vinde cu minim 1.500 de dolari. Asadar, 3 grame de platina costa cam 150 de dolari, adica vreo 500 de lei. Insa daca ne gandim la un catalizator care are 10 grame de platina, acesta ar avea metal rar in valoare de 500 de dolari.

Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate in Romania. Este vorba despre un procedeu chimic urmat de topirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfaramarea miezului ceramic, dupa care, la fel ca la extragerea aurului, daca vrem sa scoatem tot metalul din ceramica, trebuie sa apelam la niste solutii chimice. Cei care recicleaza catalizatoare, vand miezul sfaramat la aceste centre care le prelucreaza si scot bani frumosi din vanzarea mai departe a metalelor rare, care sunt folosite la producerea de noi catalizatoare auto.
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 02:08
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Colonelul Cucos, seful Jandarmeriei in timpul violentelor din 10 august 2018, a ajuns simplu ofiter la Buzau
Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei Romane in 10 august 2018, cand jandarmii - transformati in ...
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
De ce nu va ajunge in instanta dosarul accidentului provocat de directoarea Scolii nr. 1
Dupa doi ani de ancheta, dosarul accidentului de la Scoala nr. 1, din decembrie 2017, care a impus ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor