Angajatul unei banci din Buzau, acuzat ca a furat timp de 9 ani din conturile clientilor, inclusiv al unei rude

   

Credite fictive care nu se regasesc in arhivele bancii, imprumuturi de sute de mii de euro date incalcarea normelor interne, miscari de milioane de euro prin conturi, bani trimisi unor rude din strainatate sau mici imprumuturi acordate colegilor. Aceasta este descoperirea facuta de controlul intern al unei banci din Top 10, una dintre persoanele implicate fiind chiar directorul unei respectabile agentii. Se intampla in 2010, iar de atunci, numeroase cazuri au devenit publice in urma sesizarii pagubitilor si nu a anchetatorilor care tin astfel de cazuri departe de opinia publica, desi ele ar trebui cunoscute, ca si pedepsele primite de cei care produc astfel de prejudicii.
Presa a mai relatat despre cazurile unor functionari care intra in conturile clientilor, dar pana acum foarte putine date concrete au fost date publicitatii, cu atat mai putin documente legate de anchetele interne ale institutiilor de credit. OPINIA a identificat un asemenea caz, in care in luna iulie Tribunalul Buzau a dat o sentinta pe fondul cauzei de condamnare cu executare a unui fost functionar bancar care timp de mai multi ani a plimbat cateva miliarde lei vechi intre conturile unor clienti ai unei cunoscute unitati bancare, pentru ca apoi sa-si insuseasca importante sume de bani din economiile celor care isi stiau averea in siguranta.

In vara anului trecut totul a iesit la iveala dupa ce un client a descoperit ca un cont pe care il deschisese cu ani in urma la o agentie din Buzau a bancii BANCPOST nu exista. In calitate de titular al unui depozit bancar in valoare de 47.673 lei, dorind sa verifice situatia acestuia la o alta unitate a bancii, din municipiul Bucuresti, a constatat ca acest depozit nu se regaseste in sistemul informatic bancar.

Ca urmare, a cerut explicatii reprezentantilor unitatii bancare care, in urma verificarilor interne, au ajuns la vinovat.

Ion C. R. a fost dat pe mana procurorilor DIICOT care au descoperit intreaga sa activitate infractionala. In aprilie 2019 a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, in forma continuata, participatie improprie la efectuarea de operatiuni financiare, in mod fraudulos, in forma continuata, participatie improprie la alterarea datelor informatice si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

In sustinerea rechizitoriului s-a retinut in sarcina inculpatului ca, in perioada 2009-2018, in calitate de functionar bancar la sucursala S.C. BANCPOST S.A. - Sucursala Buzau, a conceput si pus in practica, in baza unei rezolutii unice, o schema de frauda, prin care si-a insusit si a sustras, in diferite moduri, bani din conturile mai multor clienti-persoane fizice, scop in care: a determinat, prin intocmirea de inscrisuri olografe (64), cu continut nereal (ordine de plata, transfer etc.), efectuarea de catre alti functionari ai bancii centrale, de transferuri frauduloase de numerar din conturile a 34 clienti ai bancii, respectiv 103 transferuri bancare, retrageri sau depuneri de numerar in suma totala de 2.023.315 lei. Mai mult acesta a accesat ilegal sistemul informatic bancar si a folosit, fara drept, prin utilizarea PIN-ului, trei carduri de debit emise pe numele a trei clienti, carduri aferente conturilor bancare ale acestora, pentru a pierde urma sumelor transferate ilegal din conturile altor clienti, efectuand 409 de astfel de operatiuni de retragere de numerar de la bancomate, in suma totala de 748.350 lei. La data de 7 martie 2016, el a determinat, cu intentie, alterarea de catre alti functionari bancari de la centrala bancii de date informatice din sistemul informatic al bancii, prin majorarea limitei zilnice de retragere de numerar de pe cardul bancar al titularului unui cont (de la 2.000 lei la 4.000 lei), in urma completarii, in fals, a unei cereri, in numele clientului respectiv.

Functionarul bancar avea chiar si o agenda personala in care tinea evidenta tuturor tranzactiilor pe care le efectua - nume de clienti, titulari de depozite bancare - , agenda care a fost ridicata de achetatori la perchezitia din ianuarie 2019. In plangerea depusa de BANCPOST Buzau se reclama, in esenta, ca functionarul R. C. Ion, ofiter bancar la sucursala respectiva, a conceput si pus in practica o schema de frauda care s-a derulat in perioada 2001-2018, prin care a sustras bani, in diferite moduri, din conturile mai multor clienti - persoane fizice.

In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca inculpatul a fost salariat al unitatii bancare din anul 1995 si a ocupat, in timp, diverse posturi printre care de casier, casier tezaur, consultant personal banking (in perioada noiembrie 2010 - septembrie 2015 si octombrie 2015 - septembrie 2016), coordonator servicii clienti (in perioada 07.09.2015) si specialist bancar servicii premium (incepand cu luna octombrie 2016).

Incepand cu anul 2019, S.C. BANCPOST S.A. a fost preluata de BANCA Transilvania.

Cum a fost descoperita frauda

Depistarea activitatii infractionale a inculpatului a avut, ca punct de plecare, o sesizare formulata la data de 28.08.2018 de R. Costel, client al BANCPOST - Sucursala Buzau, titular al unui depozit bancar in valoare de 47.673 RON care, verificand situatia acestuia la o agentie a bancii din municipiul Bucuresti, a constatat ca acest depozit nu se regaseste in sistemul informatic bancar.

Costel era stabilit in strainatate si venea anual in tara, imprejurare in care se interesa de situatia contului, mergand la banca, unde discuta direct cu inculpatul, dar fara sa banuiasca faptul ca depozitul sau nu mai exista insa din anul 2010. Atunci, ofiterul bancar transferase disponibilul banesc in contul unei cliente, retragandu-i de la ATM, prin utilizarea fara drept, a cardului emis pe numele acesteia din urma.

In situatiile in care clientii veneau la banca sa se intereseze de soldul conturilor, pentru a ascunde frauda, inculpatul R.C. Ion completa olograf, pe formularele de depozit falsificate, soldul la data solicitarii sau le scria, pe diverse hartii, soldul conturilor, inculpatul castigand increderea clientilor sai prin prisma unei lungi colaborari, speculand astfel acest aspect, printre persoanele fraudate numarandu-se clienti rezidenti in alte tari, rude ale altor clienti ai bancii, precum si o ruda apropiata a functionarului bancar.

De asemenea, pentru a-si pastra clientii, inculpatul le promitea dobanzi mai mari decat cele practicate in mod obisnuit de banca, schema de frauda conceputa de inculpat constand, in principal, in efectuarea de transferuri frauduloase de bani din conturile unor clienti cu scopul de a fi retrase de el, in numerar, de la ATM, prin intermediul unor carduri de debit emise pe numele altor clienti, utilizate, fara drept, transferurile frauduloase de bani intre conturile clienti lor fraudati, cu scopul de a acoperi sumele anterior su strase, fiind efectuate prin completarea, in fals, de ordine de plata .

Astfel, in perioada 14.08.2009 - 16.07.2018, inculpatul a folosit, in mod succesiv, trei carduri de debit emise pe numele a trei clienti, aferente conturilor bancare ale acestora, pentru a pierde urma sumelor retrase din conturile altor clienti, inculpatul determinand transferarea de catre functionarii bancii centrale, prin intocmirea, in fals, de ordine de plata/ transfer de sume de bani din conturile a 13 clienti fraudati in conturile altor 3 clienti pentru care detinea ilegal carduri iar ulterior retragea sumele transferate fraudulos de la ATM folosind acele carduri.

Pe langa transferurile realizate catre conturile celor 3 clienti cu cardurile carora a retras banii de la bancomate, inculpatul a mai efectuat si alte transferuri frauduloase cu scopul de a acoperi sume anterior retrase (tranzactii de tip suveica), documentele de tip OPH fiind semnate de catre inculpat prin imitarea semnaturii clientilor sai.

De asemenea, tot in faza de urmarire penala, din actele puse la dispozitie de unitatea bancara s-au constatat si alte operatiuni neautorizate desfasurate de R.C. Ion pe conturile a 21 de persoane, care nu inregistrau pierderi la data constatarii faptelor descrise, intrucat sumele retrase au fost rambursate clientilor, fie prin transferuri de cont (16 clienti), fie direct prin numerar (cinci clienti).

De asemenea, in perioada 14.08.2009 - 16.07.2018 au fost identificate 409 de operatiuni de retragere de numerar de la bancomate, prin utilizarea, fara drept, a celor trei carduri bancare , in suma totala de 748.350 lei, platitori figurand trei clienti.

La data de 07.03.2016 a fost majorata limita de retragere zilnica de numerar de la 2.000 lei la 4 .000 lei pentru cardul emis pe numele unui client, dar aflat in posesia ilegitima a inculpatului, modificarea fiind realizata si operata in urma depu nerii unei cereri scrise de acesta, in numele clientului, cererea fiind procesata de functionarii bancii centrale care au efectuat modificarea solicitata de inculpat in numele clientului, scopul inculpatului fiind acela de a retrage de la bancomate sume de bani mai mari de 2.000 lei.

In acest mod, in perioada 2009-2018, in calitate de functionar bancar la sucursala S. C. BANCPOST S.A. Sucursala Buzau, a conceput si pus in practica, in baza unei rezolutii unice, o schema de frauda, prin care si-a insusit si a sustras, in diferite moduri, bani din conturile mai multor clienti, persoane fizice, scop in care a determinat, prin intocmirea de inscrisuri olografe (64), cu continut nereal (ordine de plata, transfer, etc), efectuarea de alti functionari ai bancii centrale, de transferuri frauduloase de numerar din conturile a 34 clienti ai bancii, respectiv 103 transferuri bancare, retrageri sau depuneri de numerar in suma totala de 2. 023.315 lei.

Pentru faptele sale, fostul ofiter bancar a fost condamnat in prima instanta la 2 ani si 7 luni inchisoare cu executare, cu obligarea platii catre S.C. TRANSILVANIA S.A. a sumei de 1.016.400 lei cu titlu de despagubiri civile.

Sentinta a fost pronuntata in iulie 2019, nefiind definitiva.
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 02:08
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Femeie decedata intr-un accident provocat chiar de sotul ei
O femeie de 58 de ani, din Buzau, a murit luni seara intr-un accident rutier provocat chiar de sotul ...
Poveste bolnava de dragoste la Puiesti, incheiata cu crima
Un tanar de 20 de ani, din Nicolesti, comuna Puiesti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, ...
Suspiciune de crima la Puiesti
Ancheta in desfasurare la Nicolesti, comuna Puiesti. Un barbat de aproximativ 40 de ani a fost gasit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor