Cazul ,,Ciomu de Buzau" blocat la Parchet de doi ani

   

In vara lui 2017, Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau a dispus inceperea urmaririi penale "in personam" pentru vatamare corporala, impotriva a patru cadre medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, dupa ce, la sfarsitul lunii martie, judecatorii au stabilit ca barbatul caruia i-a fost amputat organul genital in urma unei infectii capatate dupa o interventie la unitatea medicala in cauza a fost victima unui malpraxis, anuland totodata documentul prin care Comisia din cadrul DSP Buzau a concluzionat, in urma anchetei efectuate, ca tratamentul a fost aplicat corect, singura problema fiind cea a personalului insuficient in perioada sarbatorilor de iarna, atunci cand buzoianul a ajuns la spital.
Atunci s-a stabilit ca ancheta va fi continuata dupa ce o comisie de specialitate organizata la nivelul Institutului National de Medicina Legala se va pronunta asupra unor aspecte din expertiza initiala efectuata in cauza, contestata de toate partile implicate.

Doar ca de mai bine de doi ani, in dosar nu s-a mai intamplat ceva relevant. In luna martie a acestui an, Costica Maroleanu, prin intermediul avocatului, a contestat in instanta durata cercetarii penale, iar un complet al Judecatoriei Buzau i-a admis contestatia. ,,In baza art.4885 si art. 4886, Cod procedura penala, admite contestatia privind durata procesului penal, formulata de petentul Maroleanu Costica, in dosarul penal nr. 1133/P/2015 al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau. Potrivit art. 4886 alin. 1, Cod procedura penala, raportat la art. 327 Cod procedura penala, procurorul va rezolva cauza in termen de 6 luni de la data primirii comunicarii prezentei solutii, termen in care, potrivit art. 4886 alin. 1, Cod procedura penala, nu se va putea formula o alta contestatie privind durata procesului penal in dosarul de urmarire penala nr. 1133/P/2015. In baza art.275 alin.3, Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat, raman in sarcina acestuia. Fara cale de atac. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 04.04.2019", se arata in incheierea de sedinta. De opt luni nu s-a intamplat insa nimic relevant desi exista o hotarare judecatoreasca care obliga procurorul sa solutioneze cat mai repede cauza, iar dosarul este in cercetarea specialistilor judiciari.

A incercat o conciliere cu medicii

Intre timp, dupa ce la Judecatoria Buzau a avut castig de cauza, Costica Maroleanu a incercat, prin intermediul avocatului sau, o conciliere cu medicii acuzati de malpraxis. Cadrele medicale nu i-au taiat doar organul sexual, ci si orice cale de comunicare. Dupa reusita in instanta, avocata lui Costica Maroleanu i-a chemat pe inculpati la o intalnire de conciliere, insa acestia nu au dat curs invitatiei, motivand ca asteapta ca instanta sa se pronunte asupra valorii despagubirii. Suma pe care Maroleanu a solicitat-o drept despagubiri este de jumatate de milion de euro, suma avansata, de altfel, inca de la inceputul actiunii in justitie. La stabilirea daunei, avocata barbatului mutilat s-a folosit de un precedent judiciar, cazul Ciomu. Pana la o decizie definitiva a instantei cu privire la acordarea unor despagubiri, barbatul nu va primi vreun leu.

Transferat la Spitalul Militar cu complicatii

Drama lui Maroleanu a inceput in toamna anului 2014 Costica Maroleanu a ajuns la Spitalul Judetean Buzau in luna noiembrie 2014 cu suspiciune de atac cerebral, in urma analizelor medicii constatand ca el are si probleme diabetice. Barbatul s-a refacut rapid, insa ulterior au aparut, pe fondul afectiunii diabetice, probleme la sistemul urologic, astfel ca, in decembrie, a fost internat la Terapie Intensiva in cadrul Sectiei de Nefrologie a Spitalului Judetean Buzau. I-a fost montata o sonda urinara, iar dupa cateva zile, cand aceasta i-a fost scoasa, au aparut complicatiile. Barbatului i se infectase organul genital dar, cu toate acestea, nu a fost programat la un consult urologic. Pentru ca se simtea tot mai rau, pacientul a decis sa plece din spitalul din Buzau, iar dupa Anul Nou s-a internat la Spitalul Militar Central. Acolo, doctorii si-au dat seama ca e o situatie disperata si au decis amputarea organului genital.

De peste doi ani incoace, buzoianul traverseaza cea mai grea etapa a vietii. Ajunge sa planga precum un copil cand realizeaza cum i-a fost distrusa viata.

,,M-au mutilat si m-au distrus si psihic. Se fac glume de prost gust ca de ce nu mi-am schimbat codul numeric, sa devin femeie daca tot nu mai am penis. E trauma psihica pentru ca am impresia ca toata lumea se uita la mine lung. Imi pare ca toti fac aluzii, in jurul meu, la infirmitatea mea. Vad numai sonde urinare, avocati, franturi de legi, nu pot comunica normal, ma enervez foarte repede", spune Costica Maroleanu.

O expertiza medicala efectuata de profesorul universitar Mircea Penescu, doctor in stiinte medicale si specialist in nefrologie, a scos la iveala nereguli grave in felul in care a fost tratat pacientul. Doctorii ar fi sesizat prea tarziu problemele acestuia si au intervenit tardiv. Iar ghinionul bolnavului a fost ca a nimerit la spital de Craciun, cand medicii sunt in concedii sau vacante. Expertul a stabilit ca, dupa ce pacientului i-a fost scoasa sonda urinara, cei care l-au tratat l-au exminat superficial si au sesizat prea tarziu complicatiile. In plus, unele consultatii s-au dat la telefon, fara ca medicul sa vada personal bolnavul. Totodata, in fisele de observatie procedurile erau consemnate laconic.

DSP nu a contestat decizia instantei

Judecatoria Buzau a decis, in luna martie 2017, ca barbatul din Buzau, Costica Maroleanu, caruia i-a fost amputat penisul in urma unei infectii capatate dupa o interventie la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, a fost victima unui malpraxis si a anulat documentul prin care Comisia din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau a concluzionat, in urma anchetei efectuate, ca tratamentul i-a fost aplicat corect, singura problema fiind cea a personalului insuficient in perioada sarbatorilor de iarna, atunci cand buzoianul a ajuns la spital. Decizia a ramas definitiva dupa ce nicio parte nu a contestat-o.

In cazul barbatului de 54 de ani caruia i-a fost amputat organul genital, dupa ce a facut o infectie care ii punea viata in pericol a fost Comisia de etica a medicilor din Spitalul Judetean Buzau a decis ca unuia dintre medicii care l-au tratat initial pe pacient sa-i fie redus salariul, iar alti doi sa primeasca un avertisment.

Si asta pentru ca doctorii nu au completat corect fisele de observatie ale pacientului.

Cea mai mare sanctiune a primit-o medicul de la sectia de Urologie, unde a fost internat barbatul. Acestuia i-a fost redus salariul cu 10 la suta timp de trei luni. Alti doi medici de la sectia de nefrologie, care l-au avut si ei sub observatie pe buzoianul de 54 de ani, au primit un avertisment.

Si Colegiul Medicilor Buzau a sanctionat cei trei medici, unul dintre ei primind un vot de blam. Decizia a fost contestata la Colegiul National al Medicilor.

DSP, raspuns laconic

Costica Maroleanu, a sesizat Colegiul Medicilor si Directia de Sanatate Publica. Dupa un an de ancheta, comisia DSP pentru cazurile de malpraxis a dat un raspuns care, sustine avocatul pacientului, nu respecta legea: "Desi legea spune foarte clar ca atributia acestei comisii este de a spune daca a fost sau nu un caz de malpraxis, aceasta nu este pronuntata in sensul legii, pur si simplu se limiteaza in a spune ca tratamentul aplicat a fost unul corect (...) Domnul expert atrage atentia ca au fost mai multe probleme in tratamentul aplicat pacientului (...) De altfel, dintre concluziile expertului, prin care s-au aratat ce deficiente au fost, inclusiv faptul ca s-au aplicat tratamente medicale recomandate telefonic de catre medicii implicati in tratarea domnului Maroleanu".

Problemele de natura administrativa si medicala nu s-au oprit doar la cele mentionate anterior. Expertul mai arata in document ca interventiile medicale ale specialistilor au fost tardive.
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 02:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Unul dintre cei mai de temut interlopi din Buzau, in arest
Dupa mai bine de o luna de cercetari intr-un dosar de sechestrare de persoana, anchetatorii au cerut ...
Firma ,,justitiarului TV" Sorin Ovidiu Balan, care a pazit Gara si Depoul CFR Buzau, teapa de 9 milioane lei la stat
Firma infiintata de justitiarul TV de carton Sorin Ovidiu Balan - fost membru marcant al Partidului ...
Deconturi pe PNDL pentru 15 primarii buzoiene
Veste buna pentru 15 primarii din judetul Buzau. Ion Stefan, ministrul lucrarilor publice, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor