Ciolacu, plan pentru daramarea guvernului Orban: motiune de cenzura si premier din afara PSD

   

Presedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reactionat, joi, dupa anuntul Guvernului privind angajarea raspunderii pe alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Ciolacu a anuntat ca PSD, impreuna cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, va depune motiune de cenzura. Ciolacu le-a dat asigurari colegilor ca nu se va intra in alegeri anticipate, pentru ca partidul are capacitatea de a crea o noua majoritate parlamentara.
"Au venit cu asumare pe doua tururi. O sa depunem o motiune de cenzura impreuna cu primii parteneri, grupul UDMR. Va spun ca va trece aceasta motiune de cenzura. Nu avem alt obiectiv decat sa treaca aceasta. Ei sunt ferm convinsi ca din acest moment vom intra in anticipate. Nu vom intra in anticipate. Vom demonstra ca avem capacitatea de a crea o noua majoritate parlamentara. O singura conditie avem. Sa nu ne cereti sa promovam o propunere de prim-ministru. Vom cauta o propunere cu aliatii nostri la acest demers sa fie alta decat din interioriul PSD", a declarat Marcel Ciolacu la Slatina.

Ulterior, acesta a scris pe Facebook ca prin motiunea de cenzura Romania va fi salvata de un ,,guvern incompetent si iresponsabil": ,,Dupa ce a calcat in picioare imaginea Romaniei si a cerut organismelor internationale sanctiuni impotriva tarii, PNL-ul vine astazi si respinge toate principiile democratice si toate recomandarile facute de aceleasi foruri internationale. Angajarea raspunderii pe modificarea legislatiei electorale, chiar in perioada de precampanie pentru alegerile locale, are un singur raspuns din partea PSD: NU se schimba regulile in timpul jocului doar pentru ca un partid isi doreste maximizarea scorului electoral inainte de a dovedi romanilor cat de capabil este sa guverneze. Vom depune motiune de cenzura si vom salva Romania de un guvern incompetent si iresponsabil, care pana acum nu a fost interesat decat de masuri de austeritate, de cresterea varstei de pensionare si de indatorarea excesiva a Romaniei".

Cum vrea PSD sa contracareze planul PNL de a declansa alegeri anticipate

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi: "E vital ca primarii sa fie alesi de jumatate plus unu din cetateni, pentru a avea legitimitate". Ca urmare, liderii social-democrati au decis sa depuna motiune de cenzura daca Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pe alegerea primarilor in doua tururi.

De asemenea, pentru a impiedica modificarea legislatiei si aplicarea alegerilor in doua tururi, social democratii vor sa sesizeze Curtea Constitutionala. ,,O sesizare la Curtea Constitutionala si un termen de dezbatere cat mai indepartat ar putea bloca aplicarea legii la alegerile locale din primavara, mai ales ca judecatorii Curtii s-au mai pronuntat de doua ori pe aceasta speta. In acest context exista sanse ca judecatorii sa nu se grabeasca, iar decizia sa fie in favoarea noastra, mai exact o sa fie declarata neconstitutionala actiunea Guvernului", au explicat surse din PSD citate de HotNews.

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi: "Dupa cum bine stiti, PNL sustine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. In urma cu cativa ani de zile am initiat un proiect de lege de imbunatatire a modalitatii de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defuncta comisie de cod electoral pentru a impiedica introducerea in plen si adoptarea in Camera Deputatilor. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja raspunderea in fata Parlamentului", a declarat Orban. "E vital ca primarii sa fie alesi de jumatate plus unu din cetateni, pentru a avea legitimitate", a adaugat premierul, precizand ca a luat decizia asumarii raspunderii pentru ca nu mai este nicio sansa ca proiectul de lege sa treaca de Parlament.

Presedintele Klaus Iohannis declarase miercuri ca in foarte scurt timp guvernul va promova o legislatie pentru alegerea primarilor in doua tururi. Intrebat daca este vorba despre o ordonanta de urgenta, seful statului a spus ca Guvernul este cel care va face publica varianta la care va recurge. ,,In foarte scurt timp Guvernul va promova o legislatie pentru alegerea primarilor in doua tururi", a afirmat Iohannis.

Care este procedura angajarii raspunderii Guvernului

Constitutia prevede ca Executivul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Procedura angajarii raspunderii implica doua consecinte: depunerea de catre Parlament a unei motiuni de cenzura sau nedepunerea de catre Parlament a unei motiuni.

O prima situatie este cea in care Parlamentul depune o motiune de cenzura in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege. Daca aceasta motiune este votata, atunci guvernul se considera demis. In situatia in care guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura depusa, proiectul de lege sau programul pe care si-a asumat guvernul raspunderea se considera adoptat.

A doua situatie este cea in care parlamentarii nu depun motiune de cenzura si atunci proiectul de lege, programul sau declaratia guvernului, modificate sau completate, dupa caz, cu amendamente acceptate de guvern, se considera adoptat. Aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devin obligatorii pentru guvern.

In acest context, procedura angajarii raspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezinta o modalitate legislativa indirecta de adoptare a unei legi, adica nu prin dezbaterea legii in cadrul procedurii legislative ordinare, ci prin dezbaterea unei problematici politice legate de ramanerea la guvernare sau demiterea guvernului.
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 02:01
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Colonelul Cucos, seful Jandarmeriei in timpul violentelor din 10 august 2018, a ajuns simplu ofiter la Buzau
Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei Romane in 10 august 2018, cand jandarmii - transformati in ...
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
De ce nu va ajunge in instanta dosarul accidentului provocat de directoarea Scolii nr. 1
Dupa doi ani de ancheta, dosarul accidentului de la Scoala nr. 1, din decembrie 2017, care a impus ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor