Cum poate sa faca mai mult rau decat bine o masura luata heirupist pe DN2E85, la Spataru

   

Masuri heirup-iste si insuficient gandite, pentru resistematizarea DN2E85 in zona noua a localitatii Spataru dupa ce, la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unui accident rutier grav! Atunci, o familie din Gheraseni, mutata de curand in localitatea mai sus mentionata a fost implicata in evenimentul rutier in urma caruia un copil de doi ani a murit iar parintii acestuia au fost raniti si au ajuns la spital. Desi primele verificari de la fata locului au aratat ca masina in care se afla familia de buzoieni si condusa de mama copilei a intrat in coliziune cu un alt autoturism care circula dinspre Buzau, urmeaza sa se stabileasca in urma unei expertize care a fost dinamica exacta a coliziunii si cine se face vinovat de producerea evenimentului rutier. Nu este clar daca masina condusa de femeie a iesit de pe un drum lateral in soseaua europeana sau mergeau spre casa, imediat dupa tragedie, insa localnicii au mers la primaria Costesti sa ceara reamenajarea intersectiei considerata extrem de periculoasa.
Au urmat mai multe intalniri intre autoritati, prefectul de Buzau, politisti si localnici si au fost stabilite mai multe masuri ce vizeaza resistematizarea zonei si prevenirea accidentelor.

"Dand importanta cuvenita demersurilor locuitorilor din cartierul nou aflat la iesirea din Spataru spre Costesti si luand in considerare numarul si gravitatea accidentelor rutiere inregistrate pe acest tronson din DN2 E85, prefectul judetului Buzau a coordonat eforturile autoritatilor competente pentru identificarea si aplicarea unor masuri urgente prin care sa poata fi prevenita cu eficienta inregistrarea evenimentelor rutiere grave in apropierea cartierului. Va aducem la cunostinta cele mai importante actiuni intreprinse pe aceasta linie.

Institutia Prefectului a gazduit, mediat si coordonat intalnirile de lucru cu autoritatile implicate si reprezentantii locuitorilor din cartierul aflat in comuna Costesti.

In urma concluziilor desprinse din sedintele de lucru de la Institutia Prefectului, marcajul continuu de la iesirea din cartierul nou a fost intrerupt.

Au fost trimise catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere un memoriu tehnic si o solicitare de emitere a certificatului de urbansim privind limitarea vitezei maxime de deplasare intre localitatile Costesti si Spataru (pe tronsonul de drum cuprins intre km 97 + 730m si km 99 + 080m), de la 100 km/h la 70 km/h.

Reprezentantii Primariei Costesti au inteles sa prevada in planul de achizitii publice sumele necesare construirii unor scuaruri de delimitare care sa faciliteze accesul in/din cartier, precum si sumele necesare asfaltarii caii de acces, numit drum de colectare.

- Au fost comandate indicatoarele rutiere care sa reglementeze circulatia in zona de interes si care vor fi montate in scurt timp.

- Problema punctelor de iesire neautorizate din cartierul nou in DN2 E85 va fi rezolvata prin realizarea santurilor aferente drumului de colectare si drumului european, in acest sens limitandu-se drastic posibilitatile prin care conducatorii auto sa isi puna viata in pericol atunci cand doresc sa patrunda pe E85.

Pentru sustinerea cu eficienta a tuturor acestor demersuri, Politia Rutiera ia masuri specifice pentru securitatea circulatiei in zona accesului in/din cartierul nou", se precizeaza intr-o informare a Prefecturii, transmisa miercuri catre mass-media.

Masurile luate ar putea face insa mai mult rau decat bine. Mercuri, cand acestea au fost anuntate, deja in dreptul drumului de la intrarea in zona noua a satului Spataru, marcajul longitudinal dublu continuu fusese intrerupt, iar indicatoarele care limiteaza viteza de deplasare la 70km/h montate.

Astfel, autoritatile se asteapta ca soferii sa reduca viteza dat fiind ca vor fi avertizati de existenta unui drum lateral. Total gresit!

Cat priveste construirea unor scuaruri de delimitare care sa faciliteze accesul in si din cartier cu bani de la Primaria Costesti, dam exemplu cazul intersectiei de la Florica unde administrata locala nu a putut interveni iar lucrarea de resistematizare a zonei de catre CNAIR a incurcat si mai mult circulatia in loc sa o descongestioneze. Asa ca lansam intrebarea catre autoritatile competente, fie ele de la drumuri nationale, fie de la Politia Rutiera, daca nu trebuia gandit un giratoriu provizoriu ca prima masura concomitent cu reducerea vitezei de deplasare sau amenajarea cu balize de scuaruri pentru delimitarea sensurilor de mers?

Altfel, modificarile facute deja nu fac decat sa legalizeze o contraventie, iar in cazul unui eveniment rutier la intersectia cu drumul spre/dinspre satul nou, cercetarile la fata locului pentru stabilirea vinovatului, vor fi ingreunate si mai mult.
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 02:04
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
A murit fostul judecator Mihail Stanescu
Fostul judecator de la Tribunalul Buzau Mihail Stanescu a decedat joi dimineata la un spital din ...
Cum au fost fortate autoritatile sa confirme numarul cazurilor de infectare cu COVID-19, inclusiv din Buzau
Pentru prima data in ultimele doua saptamani, presa locala a primit informatii despre numarul de ...
Avem 12 buzoieni infectati cu COVID-19. Doua persoane confirmate la Tisau
Dupa ce miercuri seara au aparut informatii despre trei cazuri noi de infectie cu COVID -19, fiind ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor