Documentul cu care politistii buzoieni de la Rutiera au convins judecatorii ca Marian Oprisan este ,,pericol" la volan

   

Politistii buzoieni de la Rutiera i-au dat lovitura de gratie presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, cand acesta a contestat sanctiunea contraventionala primita in 29 noiembrie 2017 pe DN2-E85, in afara localitatii Oreavu. Atunci, de altfel i-a si fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dupa ce s-a uitat cu piciorul pe acceleratia autoturismului Audi cu care se deplasa, depasind cu 91 km/h viteza legala pe acel sector de drum. A contestat procesul verbal de contraventie, iar judecatorii de la Rm. Sarat i-au respins cererea. Un document depus de juristii Inspectoratului de Politie Judetean Buzau - cazierul contraventional al lui Marian Oprisan - ar fi facut diferenta intre a fi sau nu pericol public pe sosele.
Dovada ca lui Marian Oprisan nimic nu ii poate pune frana la pedala de acceleratie, este ca nici macar atunci cand este prins de politistii rutieri si sanctionat, niciun an mai tarziu a ramas iar fara permis, de aceasta data in judetul Gorj. Astfel ca in acest moment are permisul suspendat la dublu, dar pentru ca a contestat sanctiunile in instanta si-a recuperat carnetul de conducere pana la solutionarea definitiva a proceselor.

De-a lungul timpului, presedintele Consiliului Judetean Vrancea a fost de mai multe ori tras pe dreapta deoarece depasise cu mult viteza permisa pe anumite sectiuni de sosea iar Oprisan s-a ales cu amenda si permis suspendat. A mers in instanta pentru a se plange ca politistii rutieri au incalcat de fapt legea, ba ca aparatul nu e omologat, ba ca nu e verificat si asa mai departe. In intampinarea depusa in procesul de la Judecatoria Rm. Sarat, avocatul lui Oprisan a invocat ca sistemul pe care acesta il avea montat in masina nu il avertizase despre prezenta radarului. ,,Arata ca nu a fost avertizat de aparatul detector ce il are montat in autoturism si nu l-a avertizat de prezenta in zona a unui aparat de masurare a vitezei, ce conduce la ideea ca aparatul a fost folosit contrar normelor legale, aparatul fiind pus in miscare doar in momentul cand au observat ca se apropie autoturismul condus de dumnealui. Astfel acest mod de constatare a contraventiei este nelegal, intrucat inregistrarile in acest mod sunt susceptibile de erori si nu pot fi niciodata exacte, deci nu pot fi luate in calcul pentru a intocmi acte de natura sa produca efecte juridice", se precizeaza in solutia de la Judecatoria Rm. Sarat.

Mai mult, spune ca responsabilitatea dovedirii vinovatiei este a politistului constatator al contraventiei: ,,Beneficiind de prezumtia de nevinovatie, rezulta ca desi are aceeasi facultate, nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia, sarcina probei revenind intimatului, acesta fiind parte in litigiu care trebuie sa faca dovada ca aspectele consemnate in procesul verbal de contraventie sunt intemeiate si corespund realitatii. (...) Un alt motiv de nelegalitate al actului de constatare este reprezentat de faptul ca la momentul intocmirii procesului verbal agentul nu a avut in vedere si nu a mentionat modalitatea de lucru a aparatului radar. Aparatul radar foloseste principiul Doppler si ca in miscare masoara viteza vehiculului de politie de la undele Doppler reflectate de la suprafata drumului din fata masinii. Vitezele vehiculelor vizate sunt masurate cu unda Doppler raportata la viteza masinii de politie. Viteza absoluta este calculata de radar adaugand la viteza masinii de politie atunci cand se deplaseaza in acelasi sens.

Astfel apreciaza ca masura aplicata este vadit nelegala, intrucat erorile aportului radar nu au fost luate in considerare si scazute din viteza absoluta de 191 km/h. inregistrata de mijlocul certificat si omologat, aducandu-i-se prejudicii prin retinerea in sarcina sa a unei fapte de care nu se face vinovat".

Politistul nu i-a scris in procesul verbal ocupatia si locul de munca

Oprisan a fost oprit pe 29 noiembrie 2017 in Oreavu, judetul Buzau, iar politistii i-au aplicat o amenda contraventionala de 1.305 lei si i-au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 zile. In motivarea Judecatoriei Ramnicu Sarat se precizeaza si de ce a fost necesara aceasta masura: "Instanta apreciaza ca aceasta sanctiune este proportionala cu gravitatea faptelor si raspunde scopului preventiv-educativ al sanctiunii, avand in vedere gradul sporit de pericol social al faptei petentului, fiind de notorietate ca cele mai multe accidente rutiere se datoreaza vitezei excesive a conducatorilor auto". Oprisan nu a contestat solutia pe fond de la Judecatoria Rm. Sarat, potrivit portalului instantelor, dar are in curs de judecata un alt dosar similar, in judetul Gorj. Dupa ce magistratii de la Judecatoria Novaci i-au respins in iunie actiunea, procesul se muta la Tribunalul Gorj.

Niciun an mai tarziu, pe 27 octombrie 2018, masina condusa de Oprisan a fost surprinsa de radar in Bumbesti Pitic din judetul Gorj cu 60 de km peste limita legala, pe un sector de drum cu limita de viteza de 50 km/h. Oprisan a contestat si acest proces verbal de contraventie iar intampinarea este aiuritoare. "Vinovatia se stabileste, sarcina probei revine organului, iar in caz de indoiala trebuie sa se dispuna achitarea, din probele dosarului nu rezulta ca petentul a savarsit contraventia retinuta in sarcina sa, mai mult in procesul verbal nu a fost trecuta nici secunda la care ar fi fost savarsita contraventia de catre petent, nu sunt probe certe din care sa rezulte culpa petentului, solicitand a se analiza plangerea din prisma faptei si nu a politicului".

Nu amenda de 1.305 lei era problema, poate nici cele 9 puncte amenda, insa si aici politistii au dispus ca lui Oprisan sa ii fie suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile. Presedintele CJ Vrancea a mai avut o nemultumire: politistii nu trecusera in procesul-verbal cu ce se ocupa dumnealui in viata de zi cu zi.

"Argumentul petentului privind lipsa trecerii in procesul verbal a ocupatiei si locului de munca ale contravenientului si faptul ca intervine nulitatea absoluta pentru lipsa acestor mentiuni, instanta observa ca aceste mentiuni nu sunt enumerate de art. 16 OG nr 2/2001, prin urmare nici sanctiunea nulitatii absolute nu poate interveni pentru lipsa lor.

In ceea ce priveste argumentul petentului referitor la faptul ca nu s-a realizat o descriere suficienta a faptelor, instanta apreciaza ca fapta a fost suficient descrisa prin procesul verbal de contraventie atacat, fiind indicate data, ora, locul, autovehiculul, radarul si viteza in cuprinsul procesului verbal", se arata in motivarea instantei, incarcata pe rolii.ro.

Nu a fost insa prima data cand Marian Oprisan a ramas fara permis in judetul Buzau. In 2011, seful Consiliului Judetean Vrancea a fost lasat pieton de politistii buzoieni dupa ce a fost prins conducand un autoturism Mercedes cu 113 kilometri pe ora prin orasul Rimnicu Sarat.

De altfel, presedintelui CJ Vrancea i-a fost suspendat permisul de conducere de mai multe ori pentru nerespectarea regimului legal de viteza. In 2014, masina condusa de Marian Oprisan a fost surprinsa de aparatul radar al Politiei Rutiere din judetul Bacau, in comuna Nicolae Balcescu. Aparatul radar ar fi inregistrat ca avea peste 100 de kilometri/ora in localitate. Oprisan a contestat procesul-verbal de contraventie, dar anul trecut a pierdut procesul cu IPJ Bacau si presedintelui CJ Vrancea i s-a interzis sa conduca autovehicule timp de trei luni.

Vezi AICI hotararea Tribunalului Ramnicu Sarat

Vezi AICI hotararea Tribunalului Novaci
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 03:08
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Ramniceanca sosita din Italia, la Spitalul Judetean cu febra
Update: Conducerea Spitalului Judetean Buzau a decis restrictionarea imediata a tuturor ...
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Cine este autorul crimei de la Tabarasti, de anul trecut
Autorul crimei de la Tabarasti a fost identificat si arestat preventiv. Este vorba despre un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor