FOTO | Istoria Buzaului va fi studiata in scolile din judet

   

Elevii buzoieni au de acum posibilitatea sa studieze, ca materie optionala in scoli "Istoria Judetului Buzau". Aceasta dupa ce, la initiativa primariei, un grup de istorici buzoieni au realizat un manual de specialitate, destinat elevilor de clasa a VII-a. Manualul "Istoria Judetului Buzau" a fost lansat luni, 23 septembrie, la Colegiul National Pedagogic "Spiru Haret", prima institutie de invatamant in care elevii vor urma acest curs optional.
Manualul este coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoara si ii are autori pe Constantin Coman, Valeriu Nicolescu si Dumitru Scorosanu. La lansare au fost prezenti trei dintre autori, primarul Constantin Toma, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean si reprezentanti ai mai multor scoli din municipiu care vor sa introduca cursul optional dedicat istoriei locale.

Directorul Cristina Iacob a explicat ca prima institutie de invatamant care beneficiaza de acest manual este Colegiul National Pedagogic "Spiru Haret" pentru ca parintii au ales de anul trecut pentru clasele a VII-a optionalul "Istoria Judetului Buzau".

"Trebuie sa stim cine suntem"

"Multi dintre voi plecati in viata si nu stiti un lucru vital: cine sunteti/cine suntem. Limba romana, credinta, cunoasterea istoriei si traditiei sunt lucruri extraordinar de importante pentru viitorul fiecaruia dintre noi. Venim cu acest manual in care veti descoperi ca multe lucruri pe langa ati trecut fara sa va dati seama ca sunt parte din istoria acestui oras. Vom incerca in fiecare an sa scoatem noi editii ale acestui manual care sa cuprinda inclusiv informatii noi. Istoria este o poveste frumoasa care se poate schimba pe masura ce descoperi lucruri noi din trecutul unui neam. Aveti sansa sa fiti prima generatie care invata de pe acest manual. Multumesc mult echipei care a muncit foarte mult pentru aceasta carte, care cred ca este una dintre cele mai frumoase manuale de istorie. Va doresc sa fiti in viata voi insiva, sa aveti curaj si sa va castigati respectul; dar pentru asta trebuie sa aveti suficienta educatie si cultura ca sa va dati seama ca nu sunteti prosti", le-a spus primarul Constantin Toma elevilor prezenti la lansare.

"Sase judete vor prelua ideea noastra"

"Ne-am apucat de acest proiect destul de tarziu, astfel incat scolile isi alesesera deja materiile optionale. Probabil in anul scolar viitor el va fi prezent in foarte multe scoli. Cererea este foarte mare acum. In municipiu avem cereri de la Scoala George Emil Palade, Scoala Nicu Constantinescu, Scoala 11, Scoala Dionisie Romano. In plus, exista un interes crescut si in mediul rural. Cei din zona Nehoiu, Canesti, Patarlagele ne-au solicitat acest manual. La sfarsitul saptamanii trecute am fost la consfatuirile nationale ale inspectorilor de geografie din tara si am prezentat acest proiect, al manualului de istorie a judetului Buzau. Au fost colegi de-ai mei care m-au rugat sa le transmit modul in care am gandit noi acest manual. Sunt sase judete care vor prelua ideea noastra", a declarat Mihaela-Florina Alexandru, inspector scolar geografie-istorie.

"Un manual centrat pe elev si pe gandirea critica si creativa"

"Toti cei patru autori ne insusim incepand de la prima virgula si pana la punctul final al acestui manual. Acest proiect al primariei, initiat de domnul Toma, s-a desfasurat pe parcursul a zece luni. Eu, domnul Coman, domnul Scorosanu si domnul Nicolescu multumim doamnei Marcela Chirita pentru corectura, doamnei Monica Balaban de la editura Alpha MDN si domnului Davidescu. Multumim Arhiepiscopului Ciprian pentru sprijinul de a pune in aceasta carte informatii si imagini de la Palatul Episcopal, si domnului Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie al Romaniei pentru ca ne-a redat in formula originala ansamblul Tezaurului de la Pietroasele... Este un manual ce este in filosofia lui centrat pe elev si pe gandire critica si creativa", a declarat Marius-Adrian Nicoara.

"La partea didactica am lucrat cu inspectorul-general responsabil cu istoria in Ministerul Educatiei"

"Munca efectiva la acest manual a fost din ianuarie pana in septembrie, adica, a durat cat nasterea unui copil. A fost un efort destul de mare din partea tuturor. Auzisem ca s-a mai realizat ceva asemanator prin judetul Bihor, dar nu am avut ocazia sa il vedem pe acela, asa ca l-am facut cum am crezut noi de cuviinta. Pe baza unei programe care imi apartinea dar a fost revizuita, fiecare dintre autori am trecut la treaba si am avut in sarcina o anumita perioada istorica. Ne-am consultat permanent asupra textului, asupra aspectelor controversate. La partea didactico-metodica am avut onoarea sa lucrez cu domnul profesor doctor Doru Dumitrescu, inspectorul-general responsabil cu istoria in Ministerul Educatiei, un specialist redutabil. Gratie dumnealui manualul contine niste aplicatii interactive si atractive", a declarat Constantin Coman.
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 03:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Femeie decedata intr-un accident provocat chiar de sotul ei
O femeie de 58 de ani, din Buzau, a murit luni seara intr-un accident rutier provocat chiar de sotul ...
Poveste bolnava de dragoste la Puiesti, incheiata cu crima
Un tanar de 20 de ani, din Nicolesti, comuna Puiesti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, ...
Suspiciune de crima la Puiesti
Ancheta in desfasurare la Nicolesti, comuna Puiesti. Un barbat de aproximativ 40 de ani a fost gasit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor