Primarii buzoienii ai Puterii sar la gatul sefilor Ponta si Dragnea

   

Schimbarea puterii politice nu a imbunatatit relatia intre autoritatile centrale si cele locale, iar primarii sunt extrem de nemultumiti de modul in care se lucreaza cu Guvernul condus de Victor Ponta si mai ales de masurile luate de ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea.

Cei 265 de reprezentanti ai autoritatilor locale din Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) care s-au strans la Neptun la Adunarea Generala a ACR au decis sa protesteze la Bucuresti, ramanand sa se stabileasca exact data cand primarii vor merge sa-si exprime nemultumirile.

"Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernarii din 7 mai 2012 si la peste o jumatate de an de la acordarea increderii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenta Sa, Domnul Victor-Viorel Ponta si, deziluzia este generala! Sub umbrela democratiei si a descentralizarii, prost intelese si chiar si mai prost aplicate, printr-o abordare sistematica si metodica, din partea Guvernului Romaniei, asistam la subminarea capacitatii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, institutionale si umane, precum si a actiunilor pe care acestea le desfasoara pentru exercitarea competentelor stabilite prin lege", se precizeaza in documentul intocmit de reprezentantii A.Co.R. Asociatia Comunelor din Romania, autodeclarata ca partenera a Guvernului Romaniei in actele si faptele ce privesc dezvoltarea colectivitatilor locale, se considera in egala masura responsabila pentru o serie intreaga de nerealizari, in permanenta semnalate de primarii comunelor din Romania, dupa Revolutia din 1989. "Am considerat ca numai printr-un dialog continuu, bazat pe deplin respect reciproc intre decidentii din administratia publica centrala si cei ai Asociatiei Comunelor din Romania, putem repara sau ameliora unele dintre marile erori ale oricarui Guvern al Romaniei de dupa 1989, de ignorare a normelor elementare din Carta europeana a autonomiei locale, in sensul ca "Exercitiul responsabilitatilor publice trebuie, de maniera generala, sa revina, de preferinta, acelor autoritati care sunt cele mai apropiate de cetateni. La atribuirea unei responsabilitati catre o alta autoritate trebuie sa se tina seama de amploarea si de natura sarcinii, precum si de cerintele de eficienta si economie. Din acest punct de vedere, chiar putem constata ca primarii comunelor anului 2013 sunt sub demnitatea celor de dinaintea anului 1989, aceasta "gratie" democratiei bazata pe principiul descentralizarii promovata de catre cei care au fost dusi la guvernare cu stradania primarilor care au cautat sa mobilizeze cetatenii in acordarea votului celor in care chiar credeau ca vor binele comunelor noastre", spun alesii locali. "S-au stabilit niste comisii pe asociatie, de lucru cu Guvernul. Este pentru prima data cand un Guvern nu a convocat nici comisiile pentru agricultura, dezvoltare, invatamant", a precizat liberalul Marian Musat, A.Co.R. Buzau.

Dispret total fata de locuitorii si autoritatile administratiei publice locale ale comunelor

Pe lista nemultumirilor se afla si O.U.G. 77/2013, privind functionarea administratiei publice locale. Emisa pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, precum si pentru stabilirea numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la ministere si la institutiile si autoritatile publice, din subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului prin aplicarea acestui act normativ se accentueaza decalajul dintre comune si orase, intr-un dispret total fata de locuitorii si autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, desi s-a promis, la fiecare intalnire cu decidentii din administratia publica centrala, ca aceasta forma de discriminare va fi eliminata. Edilii de comune mai spun ca ordonanta nu este altceva decat o forma la fel de "aberanta si ilogica" in ceea ce priveste viziunea asupra capacitatii administrative a comunelor Romaniei, condamnate la subdezvoltare prin lege.

In plus, ei cer ca impozitul pe veniturile din activitati agricole sa fie incasat de catre compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, dar acestea sa constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale si sa fie utilizate, potrivit hotararilor consiliilor locale, in urmatoarea ordine, pentru efectuarea lucrarilor sistematice de cadastru in vederea inscrierii in cartea funciara, realizarea de investitii pentru reabilitarea amenajarilor de imbunatatiri funciare existente si executia de noi amenajari, cofinantarea locala in cazul proiectelor/programelor finantate din fonduri externe nerambursabile, alte investitii publice de interes local. Mai mult, prin Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului communist in Romania, in egala masura aberanta si ilogica: "primarul este desconsiderat in forma cea mai brutala si inalta cu putinta, la nivel de lege, in sensul ca acesta in Comisia locala pentru inventarierea terenurilor, adica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale unde i s-a acordat increderea de catre cetateni prin vot direct, este un membru, subordonat unui reprezentant al prefectului judetului; aceasta forma de umilinta legala era practicata la nivelul anilor 1948-1950!!! O astfel de masura, irationala, poate conduce chiar la demisia primarului din Comisia locala pentru inventarierea terenurilor, considerand ca nu aceasta si-a dorit legiuitorul! Asa a facut din omul de incredere ales de cetatenii cu drept de vot, unul in care legiuitorul nu are incredere ca poate sa indeplineasca aceasta inalta pozitie de presedinte al acestei comisii!!!", iar "izlazurile comunale au devenit prima optiune in atribuirea de terenuri catre persoanele care intra sub incidenta art. 12 alin. (1), desi acestea la art. 6 se aflau pe pozitia a treia; mai mult la art. 6 avem "terenuri ocupate de izlazuri", pentru ca la art. 12 alin. (1) acestea sa devina la modul explicit "izlazul comunal". Asa este atacat patrimoniul comunelor, patrimoniu dobandit prin vointa cetatenilor de sute de ani, unei forme de exproprieri fara precedent in Romania de la 1864 incoace. In plus, atunci cand factorii implicati direct in solutionarea unei probleme deosebit de importante pentru intreaga societate, cei de la local nu pot fi platiti, ci doar cei de la centru. "Aceasta masura face parte din descentralizarea fluturata si trambitata?! Este imperativ necesar adoptarea unei masuri cat mai urgent cu putinta, astfel incat primarului sa i se recunoasca autoritatea constitutionala, si pe cale de consecinta sa fie presedintele Comisiei locale pentru inventarierea terenurilor!", se arata in documentul -protest.

"Sefii de comune" vor sa conduca sedintele de Consiliu Local, ca la judet

Primarii mai cer sa conduca ei sedintele consiliilor locale, dupa modelul din consiliile judetene, intrucat multi dintre consilierii locali nu au scoala, insa iau decizii, dar si reconsiderarea perioadei de activitate a primarului unitatii administrativ-teritoriale in sistemul public de pensii, in conditii similare unor persoane care isi desfasoara activitatea in domenii a caror importanta si responsabilitate sociala este in egala masura cu cea a primarilor. De asemenea, alesii locali fac un nou nou apel asupra necesitatii asigurarii unei remuneratii corespunzatoare pentru primarul, viceprimarul si secretarul comunei, precum si pentru ceilalti angajati, potrivit atributiilor ce le revin, actualele reglementari determinand ca primarul comunei, cel mai inalt in ierarhia functiilor, sa aiba un venit lunar sub al altor angajati de la nivelul comunei.

Protestul alesilor locali, inclusiv cei ai PSD, arata, de fapt, haosul urias pe care guvernarea USL l-a generat in teritoriu. "Ponta nu mai are timp sa purceada la repararea unor gafe care, puse-n practica de guvern, au dus la exasperare in teritoriu. Protestul acesta e un diagnostic pus unei guvernari lamentabile despre care noi scriem de vreun an de zile apasat!", sustin primarii de comune in documentul care va fi transmis premierului Victor Ponta si ministrului Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea. In lipsa unor reactii urgente, ACoR va sesiza Congresul Puterilor Locale si Regionale pentru incalcarea autonomiei locale in Romania, Comitetul Regiunilor, Reteaua Asociatiilor de Autoritati Locale din Sud-Est-ul Europei - NALAS, Consiliului Comunelor si Regiunilor din Europa - CCRE/CEMR, precum si Organizatia Mondiala a Oraselor si Administratiilor Locale Unite - UCLG, Comisia Europeana, a Fondului Monetar International ori a Bancii Mondiale si, de asemenea, isi rezerva dreptul de neimplicare pentru mobilizarea cetatenilor cu drept de vot la referendumul national privind revizuirea Constitutiei Romaniei si la alegerile europarlamentare si la cele prezidentiale ori declansarea unor greve.

Documentul semnat in unanimitate de presedintii filialelor ACoR din tara la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor, care a avut loc in data de 29 iulie, va fi supus dezbaterii in teritoriu pana cel mai tarziu marti, 20 august 2013. Potrivit presedintelui ACoR Buzau, Marian Musat, la nivelul judetului Buzau actiunea de strangere de semnaturi este in desfasurare, iar listele cu semnatarii protestului vor ajunge pe masa celor vizati.

PROTEST
Marti, 06 August 2013, ora 02:04
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Resistematizarea ,,Intersectiei Mortii", gandita bine dar facuta prost
Mult asteptata resistematizare a Drumului European 85 la ,,intersectia mortii" cu soseaua dinspre ...
Cati soferi au fost sanctionati la Buzau, pentru vorbitul la telefon
Mare atentie, daca obisnuiti sa folositi telefonul mobil atunci cand sunteti la volan! Incepand cu ...
Un biciclist care mergea pe "interzis", lovit de masina
Un buzoian care mergea cu bicicleta pe interzis a ajuns la spital duminica dupa ce a fost lovit de o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor