Primariile din judet, sub amenintarea sanctiunilor Uniunii Europene pentru lipsa canalizarii si a statiilor de epurare a apei

   

Cu sanctiunile in coasta si cu pretul sanatatii populatiei care va fi platit in timp, fara bani pentru finantare la acest moment, pare ca nu se poate face mare lucru la nivelul administratiilor buzoiene care nu au reusit sa asigure buzoienilor pana la aceasta data statii de canalizare si de epurare a apelor. In cadrul sedintei Colegiului Prerfectural, prefectul Carmen Ichim a vorbit despre neindeplinirea obligatiilor asumate in acest domeniu si despre faptul ca din aceasta cauza ne paste procedura de infringement; adica, in baza tratatelor UE, Comisia poate initia proceduri judiciare, numite proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, impotriva unui stat membru, respectiv impotriva Romaniei, care nu aplica legislatia UE. Iar Buzaul se afla cu un numar mare de primarii pe lista celor care nu au indeplint masurile asumate la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
,,O sa vad un raport al Directiei Apelor si al Directiei de Sanatate Publica si al celorlalte UAT-uri, si Garda de Mediu o sa faca aceste verificari la nivelul UAT-urilor sa vedem unde avem alimentare cu apa, unde avem statii de canalizare, statii de epurare, pentru ca sigur iar vom fi sanctionati. Din pacate, si judetul Buzau va intra cu un numar destul de mare", a spus prefectul Carmen Ichim.

Pe ultima suta de metri nu se poate face mare lucru, mai ales ca nu s-au gasit solutii pentru atragerea de fonduri. ,,Primariile au incercat sa atraga fonduri. Costurile pentru realizarea unor statii de epurare sunt foarte mari. Este vroba si despre intreaga retea de canalizare, nu numai de statii de epurare, inclusiv alimentarea cu apa. Fondurile sunt mari si au asteptat proiecte. Ati fost la sedintele CJ, acolo unde au fost alocati bani primariilor, si ati vazut ca banii sunt din ce in ce mai putini. Fara proiecte sustinute nu avem cum sa realizam aceste investitii", a facut o radiografie a situatiei actuale prefectul Carmen Ichim.

Procedurile au inceput in 2002, iar din 2006, de cand ne-am si luat angajament in fata UE, lucrurile trebuiau demarate. Unele administratii au facut-o, dar cele mai multe nu. Acesta este si motivul pentru care responsabilitatea cade si in sarcina gospodarilor alesi la nivelul comunitatilor buzoiene care nu au facut nimic in acest sens de mai bine de un deceniu. Exista si o vinovatie a primarilor, spune prefectul "pentru ca nu au inceput demult demersurile acestea, pentru ca in HG 118/2002 erau puse conditii clare; legislatia a fost modificata in 2006 si s-au pus aceste conditii in tratatul de aderare si toate localitatile cu peste 2.000 de locuitori trebuiau sa aiba statii de epurare, iar termenul final era 30 decembrie 2018".

Buzoienii consuma apa potabila si nu prea

Conform raportului prezentat in cadrul sedintei Colegiului prefectural de directorul Directiei de Sanatate Publica Buzau, Cristina Ungureanu, in ceea ce priveste apa potabila in judet stam bine.

Potrivit directorului DSP Buzau, la nivelul judetului Buzau sunt sunt 13 UAT-uri care nu au sistem centralizat de apa potabila. Acestea sunt: Amaru, Braesti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihailesti, Odaile, Racoviteni, Rusetu, Scutelnici, Esintesti, Ziduri. Alte 70 comune au instalatii centrale, unele dintre ele avand mai multe surse de apa.

,,In prezent sunt 93 instalatii centrale care distribuie populatiei apa cu toti parametrii conformi si au autorizatii sanitare de functionare vizate la zi. Totodata, precizam ca sunt autorizate sanitar cu derogare un numar de trei instalatii centrale, una la Balaceanu, si doua la Cochirleanca, toate cu derogare la parametrul bor", a spus directorul DSP Buzau, Carmen Ungureanu.

Prefectul judetului Carmen Ichim are insa o abordare mai realista si corecta a situatiei, pentru ca tine cont de prezenta fantanilor de la tara, de pe marginea drumului, de unde populatia consuma frecvent apa si explica: ,,Acolo unde avem foraje de mare adancime stam bine din toate punctele de vedere la indicatorul de calitate a apei potabile; acolo unde avem de suprafata - si nu stiu daca exista o tratare suficienta -, sau de mica adancime, nu stam bine. De asta am si spus reprezentantului Directiei de Sanatate Publica sa verifice localitatile unde nu avem retea de alimentare cu apa potabila si pentru fantanile selectionate, cele de la marginea drumului, de unde oamenii ar trebui sa se alimenteze cu apa, acolo ar trebui sa se faca aceste tratari. In toate localitatile unde nu exista retea centraliuzata apele sunt infestate cu nitrati si cu nitraiti, pentru ca sunt latrinele, grupurile sanitare la adancimi foarte mici si nu are cum sa nu fie panza de apa infestata".

De altfel, si rapoartele DSP confirma aceasta situatie. ,,Din fantanile publice din judet au fost recoltate si analizate chimic / microbiologic un numar de 93 probe din care 56 au fost necorespunzatoare la parametrii amoniu, nitriti, nitrati, bacili coli, Escherichia coli, enterococi. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriti, nitrati peste limitele maxime admise este aparitia de intoxicatii acute grave la copiii din grupa de varsta 0 - 3 ani si afectarea starii de sanatate a populatiei cu boli cronice, la care exista riscul sa apara *boala apei* manifestata prin greturi, varsaturi, dureri de cap (cefalee), ameteli, anemie". Acest risc a fost comunicat de catre D.S.P. Buzau atat primariilor, cat si populatiei din tot judetul prin intermediul medicilor de familie. Toate primariile au primit adrese oficiale de la DSP Buzau in care, pe langa recomandarile de urgenta, s-a facut si recomandarea de construire, amenajare, asigurarea perimetrelor de protectie sanitara si intretinerea corespunzatoare a fantanilor de pe domeniul public in vederea aprovizionarii cu apa potabila a populatiei.

Prefectul spune ca lucrurile nu sunt lasate la voia intamplarii si ca se vor lua masuri. "Se vor lua masuri. Au fost cinci UAT-uri, una este Balta Alba; la Cochirleanca s-a dat drumul la racordari".

Finalitatea acestui proces insa nu se intrezareste prea curand. "Probabil ca in urmatorii 10-15 ani vom fi si noi pe linia de plutire. Nu zic mai devreme pentru ca nu vad cum", spune prefectul Carmen Ichim.
Marti, 25 Iunie 2019, ora 03:08
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
"Reforma liberala" loveste din nou Buzaul: sotia pensionara a ex-primarului PNL din Berca, numita director la Casa Corpului Didactic
Guvernul Orban face o noua mutare "de geniu" in judetul Buzau, dupa numirea unui prefect care nu ...
Cum poate sa faca mai mult rau decat bine o masura luata heirupist pe DN2E85, la Spataru
Masuri heirup-iste si insuficient gandite, pentru resistematizarea DN2E85 in zona noua a localitatii ...
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor