Scandal la AJOFM / 300 de buzoieni obligati sa dea inapoi salariile pe trei luni

   

300 de buzoieni au fost notificati de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) ca trebuie sa returneze trei salarii primite in perioada 2017-2018, plus dobanzile aferente.
Dintre acestia, 60-70, fosti angajati ai unei firme din Posta Calnau, au venit luni, 13 ianuarie, sa protesteze la sediul AJOFM de pe str. Pacii, dupa ce au primit acasa scrisori prin care li se aducea la cunostinta ca trebuie sa returneze banii pentru cele trei salarii din perioada mentionata.

Reprezentantii AJOFM sustin ca cei 300 de buzoieni sunt prinsi la mijloc ca urmare a unei interpretari legislative.

"Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin Ordinul Presedintelui ANOFM nr. 609/02.09.2019, precum si Curtea de Conturi a Romaniei, prin Decizia nr. 12/V06.08.2019, a dispus tuturor agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca implementarea unei masuri privind stabilirea intinderii prejudiciului si recuperarea acestuia reprezentand plati efectuate din Fondul de garantare pentru creantele salariale cu titlu de drepturi salariale restante datorate de catre unii angajatori aflati in stare de insolventa, aferente unor perioade care exced cadrul legal, respectiv perioadele de trei luni imediat anterioare deschiderii procedurii de insolventa - trei luni imediat ulterioare deschiderii procedurii de insolventa, care preceda sau succeda datei procedurii de insolventa, astfel cum s-a stabilit prin Decizia nr, 16/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin Ordinul Presedintelui ANOFM nr. 609/02.09.2019, a dispus extinderea verificarilor la toate agentiile judetene pentru platile efectuate din Fondul de garantare a creantelor salariale in cadrul termenului legal de prescriptie, in vederea identificarii situatiilor similare si luarea masurilor legale de stabilire a intinderii prejudiciului si recuperarea acestuia.

Fata de cele de mai de sus, AJOFM Buzau a procedat pana la data de 31.12.2019 la implementarea masurilor dispuse, in sensul ca a emis un numar de peste 300 de decizii de imputare pe numele persoanelor beneficiare ale legislatiei privind Fondul de garantare a creantelor salariale, persoane care au incasat diverse sume in ultimii trei ani anteriori Ordinului Presedintelui ANOFM", informeaza conducerea AJOFM Buzau.

Potrivit aceleiasi surse, institutia de ocupare buzoiana, pana la aparitia Deciziei nr. 16/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din luna aprilie 2018 a efectuat platile din Fondul de garantare a creantelor salariale, conform legislatiei in vigoare la data acordarii, iar dupa aparitia in Monitorul Oficial a Deciziei 16/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, AJOFM a efectuat platile conform celor stabilite de Instanta Suprema.

"Sumele in litigiu in prezent au fost stabilite de Curtea de Conturi a Romaniei cu ocazia verificarilor la sediul ANOFM, avand la baza Decizia nr. 16/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv retroactiv, pentru perioada anterioara deciziei instantei supreme", mai informeaza AJOFM Buzau.

Singura solutie pentru debitori este actiunea in Instanta

Singura solutie pentru buzoienii notificati de AJOFM Buzau sa restituie salariile ar fi sa isi ceara drepturile in justitie. Unii chiar au si facut-o deja.

"La ora actuala, o serie de persoane debitori au contestat in contencios administrativ deciziile emise de AJOFM Buzau, prin initierea plangerilor prealabile conform legislatiei specifice, plangeri la care AJOFM a raspuns in termenul legal.

O parte a salariatilor cu domiciliul in judetul Covasna, deja au initiat cererile de chemare in judecata, Tribunalul Covasna admitand cererile de suspendare a executarii actelor administrative emise de AJOFM Buzau, pana la solutionarea cauzelor", spune conducerea AJOFM Buzau.

La fel vor proceda probabil si debitorii care au mers luni la sediul AJOFM pentru a contesta decizia. "In ceea ce priveste persoanele debitori cu domiciliul in judetul Buzau, cu referire expresa la persoanele care s-au prezentat la punctul de lucru al AJOFM Buzau din strada Pacii nr. 29 din data de 13.01.2020, acestea au initiat plangerile prealabile conform legii contenciosului administrativ, fiind asistati, conform celor afirmate de debitorii respectivi de o persoana cu studii juridice, fara a avea cunostinta despre faptul ca aceasta persoana a efectuat demersurile pentru a initia actiunea in instanta", mai spun reprezentantii AJOFM Buzau.

Cel putin, luni, debitorii si-au exprimat in scris intentia de a intra in procedura de mediere reglementata de Codul de procedura fiscala, procedura organizata in temeiul legal de functionarii publici ai institutiei, conform procedurii fiscale. Bineinteles ca au fost luate in calcul toate variantele inclusiv atacul in instanta al deciziei luate de AJOFM Buzau. "Au fost lamurite o serie de aspecte juridice cu privire la caile de atac legale impotriva actelor administrative emise de AJOFM Buzau, inclusiv asupra posibilitatii debitorilor de a solicita instantelor judecatoresti suspendarea actelor administrative emise de AJOFM Buzau", au clarificat reprezentantii AJOFM situatia in care se afla debitorii si deciziile pe care acestia le-ar putea lua in urma discutiilor pe care le-au avut luni.

Reprezentatii AJOFM Buzau le-au sugerat oamenilor sa-si angajeze un avocat si sa-si caute dreptate in justitie. "Dupa parerea mea, veti castiga 100%", le-a transmis Valeriu Dimciu celor veniti azi pe str. Pacii.
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 02:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Ramniceanca sosita din Italia, la Spitalul Judetean cu febra
Update: Conducerea Spitalului Judetean Buzau a decis restrictionarea imediata a tuturor ...
Cine este autorul crimei de la Tabarasti, de anul trecut
Autorul crimei de la Tabarasti a fost identificat si arestat preventiv. Este vorba despre un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor