Un fost primar si sotia sa s-au pus pe furat ca sa acopere datoriile din campania electorala

   

Probleme pentru familia unui fost primar de la Beceni. In luna iunie a anului trecut Valerica Dogaru a fost condamnat, cu suspendare, pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos si acces ilegal la un sistem informatic dupa ce, in perioada 2017-2018, profitand de calitatea sa de sef al Centrului Rezidential pentru Recuperarea si Reabilitarea Copilului cu Tulburari de Comportament Beceni, a sustras in mod repetat sume de bani din conturile copiilor rezidenti in institutie. In luna septembrie 2019, si sotia sa a fost trimisa in judecata pentru delapidarea unor sume din gestiune, in calitate de diriginte al Oficiului Postal Beceni. Fapta dateaza din 2017, iar gurile rele spun ca sotii Dogaru ar fi incercat astfel sa acopere gauri din campania electorala din 2016, cand Valerica Dogaru a candidat pentru un nou mandat la primarie.
Acesta a pierdut alegerile dar datoriile trebuia, platite, iar creditorii nu mai acceptau amanari, astfel ca sotii Dogaru ar fi incercat sa faca astfel rost de bani. Potrivit procurorilor, in perioada 29.08 - 01.09.2017, in calitate de functionar public - diriginte casier al Oficiului Postal Beceni, C. Dogaru a falsificat 29 de mandate postale pentru sume intre 100 lei si 500 lei, in majoritate fiind alocatii copil, prin completarea acestora cu datele de identificare ale persoanelor destinatare (fie cu date reale in cazul in care cunostea aceste date, fie cu date fictive), prin datarea in fals si semnarea in locul destinatarilor, atestand in mod nereal ca suma de bani aferenta mandatelor postale a fost predata destinatarilor si insusindu-si astfel pe nedrept din gestiune suma totala de 6.424 lei, aferenta celor 29 mandate postale falsificate.

Potrivit rechizitoriului, acest aspect rezulta si din controlul efectuat la Oficiul Postal Beceni, in perioada 13.09-19.09.2016, 28.09.2016, 05.10-14.10.2016, cand revizorul de gestiune a efectuat cercetari asupra activitatii desfasurate de femeie in perioada 01.04.2016 - 12.09.2016, ocazie cu care a constatat o lipsa in gestiune de 4.856 lei - suma inregistrata in deconturile banesti ale Oficiului Postal Beceni pentru care aceasta a prezentat la control un numar de 15 mandate postale intocmite in fals de aceasta prin care se atesta ca au fost prezentate si achitate la Oficiul Postal Beceni in perioda 01.09.-02.09.2016. Desi acestea apar ca fiind prezentate la Oficiul Postal Beceni, contravaloarea lor nu apare ca fiind incasata in facturier.

14 mandate postale, in valoare totala de 1.568 lei, care figureaza ca fiind achitate in 29.08.2016, au fost identificate ca avand completate datele de identificare ale beneficiarilor, pe care femeia a aplicat semnatura la rubrica "Semnatura beneficiarului" si si-a insusit sumele de bani aferente.

In cursul urmaririi penale, Compania Nationala Posta Romana a transmis procurorilor ca prejudicial total creat in dauna sa de catre inculpata C. Dogaru se ridica la suma de 8.264,75 lei, format din suma de bani insusita pe nedrept de catre inculpata prin completarea in fals a celor 29 mandate postale - 6.424 lei, si din suma de 1.840,75 lei reprezentand lipsa din gestiune a unor bunuri de serviciu si penalitati de intarziere, suma ce a fost achitata integral de catre inculpata, motiv pentru care Compania nu s-a constituit parte civila.

Femeia a fost trimisa in judecata in luna septembrie a anului trecut, la trei luni dupa condamnarea sotului sau, dupa ce oamenii legii au pus cap la cap declaratiile din celalalt dosar, acestia fiind obligati sa-si recunoasca vinovatia pentru a obtine o condamnare cu suspendare.

Peste 25.000 lei sustrasi din conturile copiilor asistati

Valerica Dogaru a fost primar al comunei Beceni in perioada 2008-2012, din partea PNL, si apoi viceprimar. Ulterior, dupa ce a pierdut alegerile pentru functia de primar, Dumitru Valerica Dogaru a fost angajat la DGASPC, coordonator al Centrului de la Beceni. In 2017 insa, s-a constatat ca lipsesc din conturi alocatiile mai multor copii asistati, a fost demarata o ancheta si au fost anuntate autoritatile. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca Valerica Dogaru, seful centrului de la Beceni, avand acces la pinurile cardurilor de alocatii ale tinerilor si copiilor din unitate, si-a insusit banii acestora timp de mai multe luni. In urma anchetei, coordonatorul centrului de la Beceni si-a recunoscut faptele si a restituit prejudiciul de cateva zeci de mii de lei, bani reprezentand alocatiile copiilor.

In luna mai 2019 a fost trimis in judecata de procurori cu acord de recunoastere a vinovatiei, iar o luna mai tarziu a venit si sentinta, fiind condamnat la doi ani ani de inchisoare cu suspendare, pe o perioada de supraveghere de 1 an.

Potrivit procurorilor, in perioada august-noiembrie 2017 - august 2018, Valerica Dogaru si-a fi insusit alocatiile a zece copii si tineri asistati. In total, 25.250 lei a retras in mai multe randuri cu cardurile aferente conturilor pentru alocatiile rezidentilor. Mai exact, de 28 de ori, cea mai mare suma retrasa o singura data fiind de 3.000 lei.

DGASPC Buzau a sesizat Parchetul judetean in luna august 2017 cu privire la faptele sefului de Centru. Prejudiciul a fost recuperat in totalitate si s-a colaborat cu organele de politie in instrumentarea cazului.

Beneficiarii centrului rezidental pentru recuperarea si reabilitarea copilului cu tulburari de comportament nr 5 Beceni sunt copii si tineri de pana la 18 ani, neincadrati in grad de handicap, dar cu diferite diagnostice de tip ADHD, retard usor, tulburari de comportament, perturbari de atentie. Sunt copii provenind din familii, cazati temporar acolo, sau beneficiari transferati din alte servicii de tip rezidential al DGASPC Buzau.
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 02:08
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
Accident grav in Costesti. Doi localnici, raniti
Accident grav marti dimineata, pe DN2E85, in localitatea Costesti. In timp ce se conducea pe DN2E85 ...
Accident grav pe DN2E85. O tanara soferita, la spital
Trafic dirijat, vineri seara, pe DN2E85, in localitatea Caldarusanca, in urma unui accident rutier ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor