Adrian Fetecau, abordat de un necunoscut: "Daca ati sti cati bani am facut eu pe baza dumneavoastra!"

   

Cu ocazia unui popas facut saptamana trecuta in Buzaul natal, Adrian Fetecau, fondatorul Grupului VOUA, a vorbit pentru OPINIA despre o intamplare de anul trecut care i-a amintit de fenomenul creat in perioada comunista de celebrul grup de umor.
Intr-o perioada in care canalele media sunt invadate de glume fara perdea, si sunt la moda spectacole de stand-up comedy cu limbaj licentios, este greu de imaginat ca au existat vremuri in care umoristii isi riscau libertatea prin textele lor. Dupa marele Constantin Tanase, care a atras de multe ori atentia cenzurii pentru ironizarea celor de la carma tarii, Romania comunista a avut cateva grupuri de umor care au adus zambetul pe buzele romanilor intr-o perioada trista. De exemplu, anii '80 au fost perioada de glorie a grupurilor VOUA si Divertis, care aveau indrazneala de a face aluzii la prostul mers al lucrurilor, aluzii menite sa treaca adevarul de cenzura.

Grupul VOUA, fondat in 1982 la Buzau de Adrian Fetecau, a fost un adevarat fenomen, ajungand la performanta de a aduna la un spectacol 10.000 de spectatori, si aceasta prin sfidarea, uneori inconstienta, a dogmelor ideologice si a limitelor tolerate de cenzura de partid, indraznind chiar satirizarea transparenta a lui Ceausescu si a tarelor "societatii socialiste multilateral dezvoltate" in sute de spectacole, cu sute si mii de spectatori din toata tara.

Cu casetofonul pitit in geanta de voiaj la spectacole

"Acum un an am trait un moment nemaipomenit vizavi de efectul pe care Grupul VOUA l-a avut asupra publicului in perioada comunista. Eram prezent in calitate de jurnalist sportiv al Radio Romania Actualitati la Campionatul National de Box pentru Amatori. A venit la mine un tip si mi-a spus: . Cand l-am intrebat la ce se refera, mi-a povestit ca el era din Breaza si, in perioada comunista era student la Petrosani si se ocupa cu multiplicarea si comercializarea casetelor audio cu spectacolele sustinute de Grupul VOUA. Auzisem inca din perioada aia de aceasta practica. Mai exact, erau anumite persoane care intrau in sala la spectacolele noastre cu casetofoane din acelea mari, asa cum erau pe vremea aia, pe care le ascundeau in genti de voiaj. Asezau geanta langa boxa si dadeau drumul la inregistrare", a declarat buzoianul Adrian Fetecau pentru OPINIA.

"Dadeam volumul incet ca ne era frica sa nu afle cineva ce ascultam"

Fondatorul Grupului VOUA, ajuns anul acesta la 38 de ani de activitate, marturiseste ca a ramas impresionat de intalnirea cu cel care, fara stirea membrilor grupului, promova VOUA in randul romanilor, ferindu-se de autoritati.

"Baiatul pe care l-am intalnit la Gala de Box acum un an, Cristi, imi povestea ca primea telefon de la Bucuresti cum aparea o noua inregistrare cu un spectacol de-al nostru. Venea, lua matrita si apoi mergea in camera lui din caminul studentesc, unde o multiplica pe alte casete audio, pe care le vindea. , mi-a spus baiatul. , i-am spus", a declarat pentru OPINIA Adrian Fetecau.

De-a lungul timpului, din celebrul grup de umor au facut parte actori precum Marius Florea Vizante, Radu Gabriel, Gheorghe Ifrim, Marilena Chelaru, Ion Ionut Ciocia etc.

In 1982, dupa absolvirea facultatii, Fetecau a fost repartizat la Buzau, la CONTACTOARE, unde, cu ajutorul directorului Cristian Gontescu s-a ocupat de infiintarea Grupului VOUA si crearea unor brigazi artistice in intreprindere. Grupul avea sa inregistreze pana in decembrie 1989 peste 100 de spectacole cu casa inchisa, dar si primele momente de umor difuzate de Televiziunea Romana Libera. In '89, VOUA a sustinut un spectacol in aer liber, intre caminele Complexului Studentesc Regie din Capitala, in fata a 10.000 de spectatori.
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 02:06
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Schimbare la comanda Diviziei 2
Schimbare la comanda Diviziei 2 Infanterie "Getica". Vineri, 21 februarie, incepand cu ora 09.00, la ...
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Greaua mostenire pecuniara a prefectului Dimian
Mostenire grea pentru prefectul Leonard Dimian. 134.000 de euro penalitati pentru fiecare zi de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor