Alex Dima, amintiri despre anii petrecuti in Seminarul de la Buzau

   

Unul dintre jurnalistii "Romania Te Iubesc", buzoianul Alex Dima, a fost la un pas sa devina preot. Nascut in comuna Pietroasele, Alex chiar a absolvit Seminarul Teologic la Buzau si Facultatea de Teologie la Bucuresti.
Jurnalistul povesteste, intr-un interviu acordat publicatiei Life.ro, ca apropierea de Dumnezeu s-a realizat odata cu drumurile facute cu bunica lui la biserica, inclusiv la Denii si in noaptea de Inviere, unde dormea pe niste presuri, cocotat pe un dulap, pana la finele slujbei.

"Sigur, ma trezeam la un moment dat in fum de tamaie si de lumanari, in cantari, vedeam sfintii pictati pe tavan si nu stiam unde sunt. Dar pentru mine nu era deloc inspaimantator, desi ar parea asa. In ciuda faptului ca exact acolo unde dormeam eu era o gura de balaur. (rade). Dar mie imi placea. Cam asa a inceput povestea cu Dumnezeu", povesteste Alex Dima pentru Life.ro.

"Acolo, la Seminarul din Buzau chiar se facea scoala"

Prima carte pe care a primit-o a fost o mica Biblie cu poze, din care citea intruna. Anii au trecut, iar cand a venit vremea sa intre la liceu, a ales Seminarul Teologic. Si abia acolo a inceput sa inteleaga lucrurile, dupa ce a studiat Dogmatica. "Nu am inteles in primii doi ani despre ce era vorba, fiindca era foarte greu totul, faceam greaca veche, latina. Complicat. Dar mi-a placut. Cum sa pleci? Dupa ce m-am chinuit atat sa intru? Cand am dat eu examen la Seminar era o concurenta de 16 insi pe loc. As fi fost nebun sa abandonez", mai completeaza jurnalistul.

La Seminar, Alex spune ca lucrurile stateau ca in tot invatamantul romanesc: "Inveti foarte multe lucruri generale pentru ca la un moment dat sa te prinzi cum stau lucrurile cu o chestie punctuala". Totusi, recunoaste ca in Seminarul de la Buzau a facut cu adevarat scoala.

"Trebuie sa spun ca acolo, la Buzau, chiar se facea scoala, am stat la internat, aveam un orar foarte clar si strict, de rugaciune, de studiu si asa mai departe. Deci, evident ca ne doream sa ajungem la Bucuresti. , ne spunea un profesor. Si avea dreptate", a mai declarat Alex Dima.

"Poate ca am dat dovada de lasitate"

Intrebat de ce a ales sa nu se mai faca preot, jurnalistul a marturisit ca schimbarea s-a produs in timpul facultatii, din teama de a nu da gres intr-o profesie atat de importanta.

"Ca sa fii preot trebuie sa fii lumina lumii si sarea pamantului. Dupa Seminar am zis ca ma fac preot. Dupa facultatea de Teologie nu am mai vrut. Deci in timpul facultatii mi-am schimbat gandul. Cum? In timp. Mi-a fost teama sa nu gresesc. Preotia e foc. Intelegi? Cu ea nu te joci. Si nu este un job, este o misiune. Trebuie sa ai o credinta sa muti muntii din loc. Poate ca am dat dovada de lasitate ca nu m-am aruncat sa iau focul asta in brate, dar nu regret. Pentru ca, pana la urma Dumnezeu asaza lucrurile, iar pe mine m-a asezat aici. Si ma simt bine asa", mai spune Alex Dima.
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 03:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Colonelul Cucos, seful Jandarmeriei in timpul violentelor din 10 august 2018, a ajuns simplu ofiter la Buzau
Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei Romane in 10 august 2018, cand jandarmii - transformati in ...
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
De ce nu va ajunge in instanta dosarul accidentului provocat de directoarea Scolii nr. 1
Dupa doi ani de ancheta, dosarul accidentului de la Scoala nr. 1, din decembrie 2017, care a impus ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor