Elevii Scolii Romanesti "Nicolae Iorga" din Liverpool au descoperit povestea lui Dumitru Dan

   

Britanicul Roger Bunyan s-a indragostit atat de tare de una dintre legendele Buzaului incat a ajuns sa le vorbeasca despre ea elevilor romani dintr-o scoala din Liverpool. Este vorba despre fascinanta poveste a lui Dumitru Dan, primul om care a facut inconjurul lumii pe jos si care s-a stabilit la Buzau, loc in care este si inmormantat.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, reprezentantii Scolii Romanesti "Nicolae Iorga" din Liverpool l-au invitat pe Roger Bunyan, un jurnalist care a mers pe urmele lui Dumitru Dan pana la Buzau, sa le vorbeasca elevilor romani despre una dintre cele mai frumoase povesti adevarate din lume. De altfel, Roger Bunyan este atat de atasat de Dumitru Dan, incat a ajuns sa ii scrie in 2015 presedintelui Basescu pentru a-i atrage atentia ca romanii nu stiu sa isi promoveze valorile.

"Roger Bunyan, un iubitor al Romaniei"

"Am sarbatorit Ziua Culturii Nationale, 2020, a doua editie, printr-un eveniment care a adus in lumina reflectoarelor pe Dumitru Dan, romanul care in calatoria sa pe jos in jurul lumii a purtat 497 perechi de opinci, 28 de costume populare, a cantat si dansat romaneste, impreuna cu camarazii sai, promovand astfel cultura romaneasca pe intreg globul pamantesc. Ne-a introdus in aceasta poveste fascinanta Roger Bunyan, un pasionat al muntelui, a drumetiilor, un iubitor al Romaniei, care fascinat de povestea globe-trotterului roman, a inclus-o in cartea sa alaturi de alte 24 de aventuri remarcabile culese in expeditiile sale", spun reprezentantii Scolii Romanesti "Nicolae Iorga" din Liverpool, institutie de invatamant unde sunt predate cursuri de limba romana pentru copii romanilor stabiliti sau aflati la lucru in Marea Britanie.

Organizatorii evenimentului din Liverpool mai amintesc si despre popasul jurnalistului britanic la Buzau, unde exista o expozitie dedicata lui Dumitru Dan.

"In cercetarile sale, Roger a ajuns la Muzeul Judetean Buzau, de unde a cules marea majoritate a informatiilor si documentelor, care sunt cuprinse in expozitia permanenta dedicata lui Dumitru Dan in urma proiectului prin ingrijirea si coordonarea doamnei. Madalina Oprea, sufletul acestui frumos proiect", mai precizeaza reprezentantii Scolii Romanesti "Nicolae Iorga" din Liverpool.

Tot in cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Nationale, elevii din Liverpool l-au serbat si pe Mihai Eminescu, redand in cantece si poezii in limba romana si engleza opera poetului national.
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 02:01
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
"Reforma liberala" loveste din nou Buzaul: sotia pensionara a ex-primarului PNL din Berca, numita director la Casa Corpului Didactic
Guvernul Orban face o noua mutare "de geniu" in judetul Buzau, dupa numirea unui prefect care nu ...
Cum poate sa faca mai mult rau decat bine o masura luata heirupist pe DN2E85, la Spataru
Masuri heirup-iste si insuficient gandite, pentru resistematizarea DN2E85 in zona noua a localitatii ...
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor