Festivalul "Chisinau pentru Buzau": "La momentul actual, un act cultural este mai puternic decat o arma atomica pentru Romania si Republica Moldova"

   

Timp de cinci zile, sala "Vladimir Maximilian" de la Casa de Cultura a Sindicatelor gazduieste cea de-a doua editie a Festivalului Teatrului Romanesc "Chisinau pentru Buzau". Buzoienii vor avea ocazia sa vada productii ale Teatrului National "M. Eminescu" din Chisinau, plus un spectacol marca Compania Dan Puric.
"Ideea acestui festival a fost a domnului ministru al Culturii, la acea vreme, domnul Lucian Romascanu. La aceasta editie, alaturi de faimosul Teatru National de la Chisinau, il avem pe maestru Dan Puric, buzoianul nostru, care va urca pe scena astazi (30 septembrie, n.r.) si miercuri. Doamne ajuta ca aceasta dimensiune de dezvoltare culturala a Buzaului sa reziste si sa avem cat mai multi iubitori de arta, de teatru alaturi de noi! Se pare ca sunt alaturi de noi pentru ca inclusiv astazi suna telefoanele din partea oamenilor care mai vor invitatii. Din pacate, ele s-au epuizat", a declarat primarul Constantin Toma.

"Am vazut la Chisinau patrioti cum mi-as dori sa vad mai des si la noi"

"Nu cred ca sunt zece zile de cand m-am intors de la Chisinau, unde am participat alaturi de Petru Hadarca la minunatul eveniment pe care dumnealui il organizeaza acolo, Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti. Voi spune ceea ce am spus si acolo: teatrul este o forma de expresie culturala, dar cu atat mai mult la Chisinau, el este si un act de profunda expresie patriotica. Am vazut la Chisinau patrioti cum mi-as dori sa vad mai des si la noi. Ceea ce reusim sa facem prin cultura este sa transformam un rau, dintr-o granita in simplu rau", a declarat senatorul Lucian Romascanu.

"Sunt recunoscator ca la 60 de ani am venit si eu aici, acasa"

"Eu, care sunt un om care se plimba prin spatiul cultural, nu am stiut despre acest festival. Un eveniment care vascularizeaza relatia de sange dintre Basarabia si Romania. Este o initiativa fantastica; acolo unde nu poate spatiul politic, poate spatiul cultural. Stiti ca intotdeauna marile puteri, inainte sa trimita buzduganul politic, il trimit pe cel cultural. Si atunci, festivalul aceasta este o manevra organica, de cea mai buna calitate. Sunt onorat de invitatie. Domnul primar Toma este primul primar care m-a invitat oficial in orasul meu natal si sunt recunoscator ca la 60 de ani am venit si eu aici, acasa. Sun legat de Buzau organic si sunt onorat de alaturarea cu Teatrul National din Chisinau, care este singura reduta care mai pastreaza un teatru normal, in care nu a intrat proxenetismul si obscenitatea ce au intrat in teatrul romanesc. Aduce cu sine o scoala de regie puternica, aduce actori dintr-o scoala puternica", a declarat Dan Puric.

"Datul din coada al unui caine nu se cumpara cu dolari"

Celebrul artist a mai vorbit despre spectacolul pe care il va prezenta in festival miercuri, 2 octombrie, "Acesti romani fantastici".

"Este cea mai cenzurata piesa din Romania la ora actuala pentru ca textul este foarte romanesc. Daca ati observat, orice incercare de a sublinia tonusul acestui neam este catalogata drept nationalism feroce. Nu este o piesa patriotica. Este o piesa cu mult umor, dar cu tuse tragice ca asa suntem noi, rasu'-plansu', care arata inteligenta si libertatea noastra. Este normal ca piesa sa fie marginalizata de autoritatile mai mult sau mai putin oculte de la noi, dar eu am satisfactia ca de fiecare data cand publicul o vede, are o reactie buna. Stiti cum zicea Walt Disney, ", a mai declarat Dan Puric.

"Daca nu am putut face poduri, venim cu poduri teatrale"

"Daca dupa nu am putut face si poduri adevarate, venim cu poduri teatrale. Vorbim despre reintregirea prin teatru pe care ne-o dorim din tot sufletul. Pentru noi, cei care venim de dincolo de Prut, stim ca de la 1812 pana la Unirea din 1912, limba romana ne-a fost interzisa. Nu aveam nicio scoala in limba romana, bisericile erau doar in limba rusa, teatrul era interzis. In 1848 teatrul care a venit de la Iasi, dupa ce a primit aprobarea dupa o jumatate de an, a fost oprit pentru ca era un moment cand pe scena se interpreta o rugaciune in limba romana. Apoi, in Transnistria, sase scriitori care au cerut grafia latina au fost impuscati. Unde s-a mai vazut ca pentru limba romana sa fie impuscati si membrii unei trupe de actori. De asta spun ca schimbul acesta cultural este ceva deosebit. La momentul actual, pentru Romania si Republica Moldova un act cultural este mai puternic decat o arma atomica", a declarat Petru Hadarca, directorul Teatrului National din Chisinau.

Festivalul a debutat luni seara cu conferinta "Teatrul meu" sustinuta de Dan Puric. Astazi, 1 octombrie, de la ora 18,00, se va juca "Filumena Maturano sau Divort in Stil Italian", miercuri, 2 octombrie, ora 18,00, se joaca spectacolul "Acesti romani fantastici" (Compania Dan Puric), iar joi, 3 octombrie, de la aceeasi ora, spectacolul "Carnavalul" dupa Ion Luca Caragiale (versiune scenic de Alexa Visarion). In ultima zi a festivalului, pe 4 octombrie, de la ora 18,00, se va juca "Dosarele Siberiei".

Festivalul este organizat de catre Primaria Buzau in parteneriat cu Teatru National din Chisinau. Intrarea se face doar pe baza de invitatii, distribuite gratuity de organizatori.
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 03:06
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Ramniceanca sosita din Italia, la Spitalul Judetean cu febra
Update: Conducerea Spitalului Judetean Buzau a decis restrictionarea imediata a tuturor ...
Cine este autorul crimei de la Tabarasti, de anul trecut
Autorul crimei de la Tabarasti a fost identificat si arestat preventiv. Este vorba despre un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor