Intrare libera la Muzeul Judetean si baloane tricolore pentru soferi, de Ziua Drapelului National

   

Muzeul Judetean pregateste buzoienilor cateva surprize, miercuri, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului National. In colaborare cu Inspectoratul de Politie Judetean Buzau, institutia organizeaza o serie de actiuni culturale, cum ar fi decorarea imobilului sediului central al Muzeului Judetean Buzau cu baloane tricolore, distribuire de stegulete tricolore soferilor participanti la trafic in zona Bulevardului Nicolae Balcescu si expunerea a doua panouri format A0 cu un scurt istoric al drapelului national al Romaniei.
"Actiunile se vor defasura miercuri, 26 iunie, incepand cu ora 10,00, la sediul Muzeului Judetean Buzau. De asemenea, accesul la vizitarea colectiilor muzeului este gratuit", se arata in comunicatul institutiei.

Data de 26 iunie a fost desemnata prin Legea 96/20 mai 1998 ca Ziua Drapelului National, fiind aleasa pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat tricolorul - rosu, galben si albastru - ca reprezentativ pentru steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori, impartite in mod egal, reprezinta principiul egalitatii, distribuirea lor in sus semnificand verticalitatea.

Cele trei culori ale tricolorului s-au regasit pe steaguri sau stindarde inca din vremea lui Stefan cel Mare si Mihai Viteazul. Un astfel de steag, care avea si un insemn grafic care ii reprezenta pe arhanghelii Mihail si Gavril, a apartinut lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821. Steagul a fost ascuns in timpul revolutiei pentru a nu fi capturat, iar dupa ce revolta a fost inabusita, capitanii lui Tudor Vladimirescu au hotarat arderea lui, si totusi, dupa 60 de ani, drapelul a fost gasit, reconditionat si depus, in urma unei ceremonii speciale, la Casa Armatei din Bucuresti.

Istoria Drapelului National incepe insa in 1834, cand Alexandru Ghica Voda, domnitorul Esarii Romanesti, a obtinut de la otomani invoirea "de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii". Steagul pentru corabii avea doua culori: galben si rosu, iar cel al armatei trei: rosu, galben si albastru si un vultur la mijloc.
Marti, 25 Iunie 2019, ora 03:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Colonelul Cucos, seful Jandarmeriei in timpul violentelor din 10 august 2018, a ajuns simplu ofiter la Buzau
Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei Romane in 10 august 2018, cand jandarmii - transformati in ...
Schimbare la comanda Diviziei 2
Schimbare la comanda Diviziei 2 Infanterie "Getica". Vineri, 21 februarie, incepand cu ora 09.00, la ...
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor