Lansare de carte la Colegiul Hasdeu / Bianca Dutoiu - ,,Pamantul nu creste" sau preschimbarea oamenilor in licurici visinii

   

Vineri, 11 octombrie 2019, in amfiteatrul Colegiului National "B.P. Hasdeu", are loc lansarea a primului volum de poezie semnat de eleva din clasa a XII-a, profil stiinte sociale, Bianca Andreea Dutoiu. Volumul se intituleaza "Pamantul nu creste" si a aparut in august 2019, la Editura Editgraph Buzau, incununand o perioada a cautarilor de sine, fertile si altfel imperceptibile. Aparitia sa nu este deloc surprinzatoare pentru cine o cunoaste. Ea urmeaza implicarii in activitati de creatie foarte variate, pe toata perioada adolescentei sale. Bianca a participat constant la intalnirile cenaclului literar al colegiului, sub coordonarea doamnei prof. Iulia Lazar, la concursurile de creatie ("Tinere condeie", Bucuresti; "Alexandriana", Bacau; "Recuperarea clasicilor", Buzau), la care a luat diferite premii. Cel mai important a fost obtinut in cadrul concursului national de creatie "Tinere condeie", in 2018, cand a ocupat locul al II-lea la nivel judetean, locul I, la nivel national si Marele Premiu, in tabara de creatie a concursului, desfasurata la Muncel Iasi. De asemenea, s-a afirmat la olimpiada de limba si literatura romana in plan judetean avand o participare la etapa nationala a Olimpiadei de Lectura ca Abilitate de Viata, in anul scolar 2017-2018.
Asadar, dupa acest traseu emblematic, Bianca Andreea Dutoiu are curajul sa ne ofere propria lectie despre poezie, cu mijloacele varstei si ale talentului sau incontestabil, dar si cu modestia celui care stie ca drumul e abia la inceput. Decizia unui debut sta sub semnul urgentei de a prinde in straturile paginii momentul volatil al unei deveniri. Al urgentei unui proces de cristalizare si de limpezire a imaginii. Volumul inglobeaza nenumarate oglindiri ale acestui sine "preschimbator": asa cum sunt ,,oamenii- ingeri" care se transforma in "licurici visinii", dovezi ale unei metamorfoze spirituale impalpabile.

Subscrise acestei reconfigurari de sine sunt doua motive recurente in volum, prin care se creeaza tranzitia de la copilarie la adolescenta: "papusa" si "fisura". In "Sentimentele Soarelui", "papusile pline acum de praf de amintire" permit ocurenta lumii edenice intr-un cadru al fixarii urmelor atat de fluide ale vietii: "Soarele s-a sfiit si si-a ascuns viata in/ umbra lui Saturn". Pierderea inocentei este resimtita ca alteraritate: "Noaptea trecuta,/ ora mi-a clipit./ Urma sa vina Mos Cracium./ Am uitat ca nu mai cred in el/ si am reusit sa primesc,/ din nou,/ sperante desarte,/ o cutie de iluzii si o papusa stricata." ("Mos Craciun").

Prin, "fisuri de Mine", imaginea propriei vieti este reconstituita din "cioburi", reordonate intr-un caleidoscop existential in care nasterea secunda vrea sa repete esential prima nastere: "in vitraliile din spatele canapelei/ ma vedeam si-mi zambeam", "in vitraliile din fata camerei/ ezitam", "in vitraliile din dosul ochilor papusii de/ portelan/ m-am nascut pentru a doua oara", "fiindca/ prima data ma nascusun in privirea ta" ("Cioburi de vitralii"). Eul poetic se cauta necontenit in proiectiile spectaculare ale lumii: "m-am vazut in colt de strada", "intr-o vitrina cu decomtiuni de/ Anul Nou", "in copiii din fata magazinului/ de jucarii", insa fundamentala este intalnirea modelatoare cu celalalt: "dar nu am mai apucat sa ma vad/ in ochii tai." ("Vedenii").

"Papusa" stricata sau "papusa de portelan" fisurata este expresia unei imagini despre sine instrainate, inadecvate actualei senzatii acute de trecere ca pierdere, din tocmai aceste crapaturi, fisurari, spargeri tasnind seva unei noi existente: "Ne crestem pe noi printre/ trunchiuri de colb,/ in cioburi de visuri si praf/ pe genele noastre./ Vederea intrerupta cutremura trairea si,/ in fisurile ramase,/ viata crapata se naste." ("Made in Universe"). Pojghita de plastic a vietii crapa si face loc, cu timiditate, unei noi identitati, starneste amintirea unor senzatii puternice de care eul poetic are atata nevoie "in monotonia vietii cu globuri de/ cristal" ("In lacrima"): "Astazi, am mirosit Floarea-de-Plastic/ asezata pe marginea ferestrei./ Mi-a placut./ Am simtit dulce si amar si parfum de trandafir salbatic.../ Apoi,/ mi-ai spus ca floarea era fisurata si ca..../ ai aruncat-o undeva departe ca sa nu ma ranesc./ Dar, pesemne ca,/ tu nu ai stiut..../ Eu traiam doar din fisura Florii-de-Plastic..." ("Floare-de- Plastic"). In versuri precum "bantuirea copilariei/ pe cand credeam ca verde-i verde/ si/ rosu-i rosu;/ pe cand oglinda ma reflecta/ doar pe mine" ("In amurg de inactivitate"), se observa ca nostalgia ramane, dublata de salvatoare credinta a unei iminente renasteri din sine si pentru sine: "ma fac scrum de Pasare Phoenix.". Se instaureaza treptat nevoia de a face absolut fireasca acceptarea unor adevaruri, pe cat de grave initial, pe atat de evidente: "Traiam ca o epava ce alearga dupa tineretea sa,/ fara a-mi da seama ca eram o floare abia crescuta..." ("O zi").

Ca multi altii inaintea sa, Bianca se inscrie in categoria celor care isi analizeaza resursele unei alchimii personale, din care, posibil, se va naste o vibratie lirica puternica, ancorata intr-o noua lume total neconventionala, dusa dincolo de cadrul gratuit al unui simplu experiment: "La ora de literatura abstracta,/ am invatat ce este Metamorfozarea/ de tip superior,/ adica acea forma de metamorfozare/ care se manifesta la oamenii preschimbatori/ din ingeri in licurici visinii- candelabre ale/ intunericului in ochi." ("Experiment").

In termeni personali, Bianca defineste sufletul ca fiind "singurul adevarat in noi". Plin de vibratii, el este activat de "stari" si iese la lumina in ceea ce se vrea a fi volumul de fata, dovada palpabila a vietii sufletesti: "reprezentare grafica a unor fluctuatii interioare".

Prof. Gabriela Serbu

Colegiul National ,,B.P. Hasdeu"
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 03:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Muzgoci: "Toti lipitorii de afise de la PSD au ajuns miliardari"
Secretarul general al organizatiei judetene a PRO Romania, Cristian Nicu, si vicepresedintele Doru ...
Ramniceanca sosita din Italia, la Spitalul Judetean cu febra
Update: Conducerea Spitalului Judetean Buzau a decis restrictionarea imediata a tuturor ...
Cine este autorul crimei de la Tabarasti, de anul trecut
Autorul crimei de la Tabarasti a fost identificat si arestat preventiv. Este vorba despre un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor