Primul muzeu mobil din tara ajunge astazi la elevii buzoieni din mediul rural

   

Premiera in Romania! Muzeul Judetean a inaugurat, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, "Museum Bus", un muzeu pe patru roti care se va deplasa in comunitatile rurale din judet pentru a prezenta elevilor exponate reprezentative ale Muzeului Judetean. Ideea unui muzeu mobil, organizat in cadrul unui microbuz special adaptat pentru a gazdui vitrine cu exponate, panouri informative si ecrane video apartine directorului muzeului, Daniel Costache, cel care si-a propus sa vina in intampinarea elevilor care nu au posibilitatea de a se deplasa in municipiu si nu au vizitat niciodata un muzeu.
Prima deplasare in fata elevilor din judet are loc chiar astazi, 4 decembrie.

"Ne propunem sa ajungem in fiecare comunitate"

"Am inceput sa implementam acest proiect inca de la inceputul acestui an. Ne propunem ca prin acest proiect sa aducem in fiecare comunitate, in special rurala, din judetul Buzau obiecte si imagini din Muzeul Judetean. Asta pentru ca este dificil pentru toti elevii de pe teritoriul judetului sa ajunga la sediul nostru, sa vada expozitiile si sa participe la activitatile organizate la oricare dintre sediile Muzeului Judetean. Totusi, acum nu este imposibil ca Muzeul Judetean sa ajunga la ei la scoala", a declarat pentru Campus TV directorul Muzeului Judetean, Daniel Costache.

Ce se gaseste in Museum Bus

In interiorul muzeului pe patru roti sunt reprezentate prin exponate toate sectiile Muzeului Judetean. Museum Bus se va deplasa in special in comunitatile izolate din judet, acolo de unde elevilor le este foarte greu sa parcurga drumul pana la sediul Muzeului Judetean. Printre exponatele prezente in muzeul mobil se regasesc opincile lui Dumitru Dan, omul care a realizat inconjurul lumii pe jos, in opinci, obiecte de ceramica vechi de mii de ani descoperite pe santierele arheologice etc.

Potrivit reprezentantilor Muzeului Judetean, muzeul mobil va putea fi reorganizat din punct de vedere tematic in functie de comunitatile in care va face deplasare. Momentan sunt evidentiate Colectia Dumitru Dan, cea de Telefoane, de Arheologie, colectia dedicata Primului Razboi Mondial si lui Alexandru Marghiloman.

Au fost stabilite primele comune in care se vor face deplasari

"Au mai existat incercari in alte orase din tara pentru realizarea unui proiect similar. Eu cunosc doua dintre ele organizate cu ocazia Centenarului, dar au fost folosite autobuze care erau doar panotate, iar oamenii veneau si isi scriau gandurile pentru Romania la implinirea celor 100 de ani. Un muzeu mobil de genul acesta, cu vitrine, cu obiecte expuse, cu televizor, nu mai exista in tara", a mai declarat Daniel Costache.

Directorul Muzeului Judetean a anuntat ca astazi, 4 decembrie, Museum Bus va face prima deplasare in fata unor elevi din judet. Este vorba despre elevii din satul Maruntisu, din comuna Patarlagele. In perioada urmatoare pe lista localitatilor care vor primi vizita muzeului mobil se regasesc comunele Bozioru, Odaile si Bratilesti. Ulterior, urmeaza ca impreuna cu reprezentatii Consiliului Judetean, cu ai Inspectoratul Scolar si cu ai primariilor din judet, sa fie elaborat un program al muzeului mobil, care urmeaza sa ajunga in toate localitatile buzoiene.
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 02:04
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Poveste bolnava de dragoste la Puiesti, incheiata cu crima
Un tanar de 20 de ani, din Nicolesti, comuna Puiesti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, ...
Procurorul propus pentru sefia DIICOT a obtinut o condamnare de 24 de ani inchisoare intr-un dosar al groparului Foresta Nehoiu
Giorgiana Hosu este propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de ...
Buzoian supravietuitorilor al masacrului de la aeroportul Otopeni, decorat de ministrul Afacerilor Interne
Marti, 21 ianuarie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o intalnire a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor