Reprezentatii Consiliului Judetean, pe urmele soldatilor romani din lagarul din Suzdal, Rusia

   

O intalnire culturala intre reprezentantii Consiliului Judetean Buzau, ai Republicii Moldova si ai Federatiei Ruse a dus, in urma cu doua saptamani, la o posibila descoperire cu valoare istorica pentru buzoieni. Invitat sa viziteze un lagar din regiunea rusa Vladimir, localitatea Suzdal, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a avut ocazia sa afle ca printre prizonieri s-au aflat si 108 soldati romani din Al Doilea Razboi Mondial, care au fost detinuti in conditii ingrozitoare. Autoritatile judetene urmeaza sa verifice daca printre ei s-au aflat si buzoieni si vor incepe demersurile pentru a ridicarea unui monument.
"Noi suntem infratiti cu anumite raioane din Basarabia. La o sedinta comuna cu Raionul Dubasari a participat si o delegatie din Federatia Rusa, din Regiunea Vladimir, care ne-a invitat la o manifestare culturala. Dincolo de schimbul cultural, eu am reusit, cu sprijinul autoritatilor din Rusia, sa vizitez zona Vladimir, care este o zona cu rezonanta si pentru Romania. Aici, adica la 100 de km de Moscova, unde traiesc aproximativ 1.600.000 de locuitori, a existat in perioada celui de Al-doilea Razboi Mondial, un lagar, in care au fost detinuti si soldati romani. Am vizitat cladirea unde a fost lagarul. El se afla intr-o manastire, asa era si in timpul razboiului. Am ramas surprins pentru ca autoritatile ruse au ridicat din surse proprii un monument in memoria ostasilor romani cazuti pe teritoriul Uniunii Sovietice. Am depus flori la acel monument, dar important este ca am intrat in posesia tuturor numelor si datelor celor aproximativ 150 de romani care au fost in acest lagar. In perioada urmatoare o sa incerc sa gasesc la arhive ce s-a intamplat cu acesti oameni, si sa mergem in aceea regiune, unde soldatii nostri si-au dat viata si sa le aducem onoruri. Mai cred ca este normal sa mergem sa ridica, acolo propriul nostru monument dedicat soldatilor nostri, pentru a nu uita ororile razboiului si a invata sa nu le mai repetam niciodata. Oamenii astia si-au servit patria neconditionat", a declarat Petre Emanoil Neagu.

Va inchipuiti ca un om putea trai pe zi cu 20 de grame de carne?

In lagarul de la Suzdal au fost inchisi soldatii romani, italieni, germani, si maghiari. "Am fost profund emotionat cand am vazut si ratia de alimente pe care o primeau intr-o zi, cate grame de paine, de terci, de carne... Va inchipuiti ca un om putea trai pe zi cu 20 de grame de carne? Am cam uitat lucrurile astea pentru ca ne-am luat cu tumultul zilelor noaste", a mai spus Neagu.

Pe viitor este programat un parteneriat intre elevii si profesorii din Buzau si cei de peste Prut.

"Vom avea un parteneriat cu elevi si profesori din aceste trei regiuni: Raionul Sobinka din Regiunea Vladimir, Raionul Dubasari din Basarabia si Judetul Buzau. In plus, vreau sa verific daca printre numele acestea se afla si vreun buzoian. Ei au fost inhumati intr-o groapa comuna, iar o parte dintre prizonieri au reusit sa revina in tara, cand au fost eliberati sau si-au refacut viata acolo. Cei mai multi romani s-au stabilit in Kazahstan, unde au lucrat pentru rusi. Cimitirul este in padure", a mai declarat presedintele Consiliului Judetean.

Alti 100 de soldati romani descoperiti intr-o groapa comuna la Soroca

"In apropiere de Soroca, germanii au descoperit o groapa comuna unde au fost ingropati soldati romani si germani. Au inceput sapaturile pentru a muta ramasitele in Germania si au ridicat si un monument la Chisinau. In baza placutelor de identificare, au constatat ca printre ei sunt si soldati romani. Au oprit deshumarile si, cu ajutorul autoritatilor de la Chisinau, ni s-a permis sa reabilitam acel cimitir. Vom pune cate un monument funerar pentru cei aproximativ 100 de soldati romani identificati acolo. Acest lucru se va petrece pe 2 iulie si vom pune in drepturi soldatii romani cazuti acolo. Le multumesc consilierilor locali care au inteles gestul si au aprobat alocarea sumei de 30.000 lei pentru aceste placi comemorative. Voi merge acolo alaturi de preotul Mihail Milea si reprezentanti ai Garnizoanei Buzau la sfintirea acestui monument", a mai declarat Petre Emanoil Neagu.
Luni, 24 Iunie 2019, ora 03:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
VIDEO I Ce spune Marcel Ciolacu despre inscrierea fostului prefect Ichim in PRO Romania (P)
Declaratie surprinzatoare a presedintelui interimar al PSD. Marcel Ciolacu, liderul social ...
Colonelul Cucos, seful Jandarmeriei in timpul violentelor din 10 august 2018, a ajuns simplu ofiter la Buzau
Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei Romane in 10 august 2018, cand jandarmii - transformati in ...
De ce nu va ajunge in instanta dosarul accidentului provocat de directoarea Scolii nr. 1
Dupa doi ani de ancheta, dosarul accidentului de la Scoala nr. 1, din decembrie 2017, care a impus ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor