Londra impune Cambridge Analytica sa predea datele personale pe care le detine despre un alegator american

Duminica, 06 Mai 2018, ora 13:08
1650 citiri
Londra impune Cambridge Analytica sa predea datele personale pe care le detine despre un alegator american
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Comisarului pentru Informatii al Marii Britanii (ICO) a dispus ca firma de consultanta Cambridge Analytica sa predea toate datele si informatiile personale pe care le detine despre un alegator american, inclusiv detalii despre sursa informatiilor si ce a facut cu ele.

Daca nu se supune, firma risca inceperea urmaririi penale, scrie The Guardian.

Decizia deschide calea pentru aproape 240 de milioane de alegatori americani care isi pot cere datele de la firma in conformitate cu legea britanica.

Cazul a fost demarat de David Carroll, un profesor la Scoala Parsons de Design din New York.

Ca cetatean, pentru el nu exista nicio modalitate prin care ar putea obtine aceste informatii sub legea americana, dar in ianuarie 2016 el a descoperit ca firma Cambridge Analytica a procesat datele alegatorilor americani in Marea Britanie si ca acest lucru ii ofera drepturi noi in baza legislatiei britanice.

Cambridge Analytica nu accepta aceste argumente si a comunicat ca americanul are aceleasi drepturi de a cere aceste informatii cat ar avea "un membru al talibanilor care sta intr-o pestera in cel mai pustiu colt al Afganistanului".

ICO nu a acceptat acest argument si a comunicat companiei ca are 30 de zile la dispozitie pentru a se conforma sau a face apel.

Cambridge Analytica a anuntat saptamana aceasta ca a intrat in lichidare, dar ICO a precizat ca, in termenii legii brritanice, nu poate evita responsabilitatile ce ii revin si ca "nerespectarea acestora reprezinta o infractiune penala".

"Acest lucru ar trebui sa elucideze multe mistere legate de ce a facut compania cu datele si de unde le-a obtinut. Sper ca va ajuta investigatiile din tara mea si a voastra dar si in alte tari precum Canada. Exista multe intrebari la care nimeni nu a putut raspunde pana acum, asa ca sper ca acum va fi o etapa importanta pentru a intelege ce a facut de fapt compania", a declarat Carroll.

Citeste si Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul folosirii ilegale a datelor de la Facebook

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Cambridge Analytica date alegatori , #Facebook