Hollywood Reporter: Aurora lui Cristi Puiu, plictisitoare de te face sa casti

Luni, 17 Mai 2010, ora 10:16
4694 citiri
Hollywood Reporter: Aurora lui Cristi Puiu, plictisitoare de te face sa casti
foto: ioncinema.com

Aurora, ultimul lung metraj al lui Cristi Puiu, pare a fi nascut dintr-o concurenta acerba a tinerilor regizori romani de a crea filme cat mai lungi si mai plictisitoare, noteaza publicatia Hollywood Reporter.

Revenirea lui Cristi Puiu in sectiunea Un Certain Regard a festivalului de la Cannes, cu pelicula Aurora, le-a starnit criticilor straini reactii contradictorii, iar cele mai putin favorabile dintre acestea, cum este cea din Hollywood Reporter, vorbesc despre tendinta regizorilor romani de a crea adevarate teste de rezistenta pentru cinefili.

Publicatia americana sustine ca cele trei ore pe care se intinde Aurora puteau fi reduse cu usurinta la jumatate, notand ca filmul lui Cristi Puiu nu reuseste sa-si tina publicul cu sufletul, ci mai degraba cu mainile la gura, incercand zadarnic sa-si acopere cascatul.

Cannes 2010 - Le Monde: "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", revelatiile festivalului

Hollywood Reporter descrie un film alambicat si greu de urmarit de cinefili, in care personajul principal, Viorel, al carui nume il aflam abia spre sfarsitul filmului, hoinareste pe strazile Bucurestiului, in cautarea unui "ceva" imposibil de intuit.

Pe langa lungile sale plimbari, Viorel isi petrece minute bune din film si intr-un apartament pe care pare sa-l redecoreze, desi spectatorii nu-l vor vedea niciodata in exercitiul muncii sale.

Actiunea filmului este concentrata abia in ultima jumatate de ora a filmului, dupa doua ore si jumatat de asteptare, manifestandu-se de fapt prin cateva scene violente, trunchiate, menite sa-si faca audienta sa tresara, noteaza publicatia americana.

Cannes 2010: Cristi Puiu revine cu un film care "impiedica creierul sa doarma"

Finalul ne gaseste tot intr-o sectie de politie, ca si in filmul lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, insa subtila critica sociala pe care se axeaza si-a pierdut deja din putere, dupa ce publicul a incercat prea mult deja sa-l inteleaga.

Daca in Moartea domnului Lazarescu, Cristi Puiu alege totusi sa le ofere spectatorilor o directie clara si cateva informatii esentiale, in "Aurora" regizorul isi lasa publicul de izbeliste, silindu-l sa se ridice din scaunul de cinema cu o multime de intrebari si prea putine raspunsuri, scrie Hoolywood Reporter.

Judecand insa dupa primirea calduroasa de la Cannes si dupa cronica mai mult decat favorabila din Le Monde, in care regizorul roman este numit "pictor de vocatie, cineast de profesie", iar filmul sau primeste titlul de "primul OZN veritabil" al festivalului, putem spune cu siguranta doar ca Aurora lui Cristi Puiu nu este un film pe gustul oricui, ce trebuie vazut si digerat de fiecare in ritmul sau.

Cannes 2010: Cele mai extravagante vedete - vezi cine a venit cu fundul gol!

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Festival Cannes, #aurora cristi puiu cannes, #cristi puiu cannes, #aurora film romanesc , #Cannes 2010