De la Barlad la Cannes, la doar 16 ani - Interviu

Sambata, 25 Mai 2013, ora 21:56
6974 citiri
De la Barlad la Cannes, la doar 16 ani - Interviu

Scurtmetrajul documentar "Familia mea, pe scurt", regizat de Elena Borcea, o eleva de doar 16 ani din Barlad, a participat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, in cadrul sectiunii Short Film Corner.

Filmul a fost selectionat alaturi de alte 29 de scurtmetraje romanesti de catre un juriu format din profesionisti. Sectiunea Short Film Corner este un "rendez-vous" esential pentru realizatorii de filme. Inca din 2004, producatorii si regizorii de scurtmetraje aleg sa isi prezinte in fiecare an aici filmele, privind acest pas ca pe unul decisiv in cariera lor.

"Familia mea, pe scurt" este rezultatul implicarii continue a unor tineri entuziasti in dezvoltarea comunitatii lor. Este vorba despre membrii Asociatiei Vira, un ONG cu o istorie interesanta si care a lansat anul trecut la Barlad programul "Rulment - Atelier de educatie alternativa".

Asa a fost creat cadrul in care Elena Borcea, eleva in clasa a X-a a Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu", Dragos Musteata (imagine si montaj) elev in clasa a XII-a a Liceului Pedagogic "Alexandru Vlahuta" si Lucian Ibanescu (imagine), elev in clasa a IX-a al Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu" si-au putut pune in valoare talentul sub indrumarea coordonatorilor proiectului, Andrei Craciun, Matei Budes si Bogdan Palici.

"Acest film este despre familia mea, in incercarea de a descoperi ce influenta a avut Fabrica (Intreprinderea de Rulmenti Barlad -n.red.) asupra ei. Numele Fabricii era o prezenta constanta in casa mea cand eram mica. In fiecare seara, tata venea de la Fabrica, de Craciun imi aducea bomboane de la Fabrica si mai stiam ca acolo el conducea o masina.

Nu-mi aduc aminte cand am constientizat ca aceea era sursa de venit a familiei. Astazi, despre Fabrica mai vorbeste doar tata, uneori. Multe s-au schimbat. Mama lucreaza in Italia pentru a ne intretine familia, iar tata si fratele meu locuiesc undeva la tara, unde tata lucreaza la primarie. Am vrut sa aflu de ce s-a ajuns aici si care este vina Fabricii. Am profitat de vizita mamei mele, de Sarbatori", a explicat Elena in synopsisul filmului de 13 minute, punctat pe scurt si pe pagina de prezentare de pe site-ul festivalului de la Cannes.

Despre implicarea Asociatiei Vira in viata comunitatii si despre modul in care, la randul ei, scoala a oferit sprijin acestei initiative, am discutat cu Andrei Craciun, coordonatorul proiectului.

Ce inseamna Vira si ce ii leaga pe membrii acestei echipe?

Asociatia Vira este un O.N.G. cu profil cultural infiintat in 2006, in Barlad, dar care in prezent functioneaza fara restrictii geografice. Activitatea noastra este structurata pe cinci directii: organizare comunitara, educatie non-formala, film documentar, cultura si patrimoniu, dezvoltare locala prin cultura.

Incercam sa implementam proiecte in toate aceste arii care, la prima vedere, pot parea rasfirate, dar care pentru noi sunt unite de un fir logic.

Numele este anterior anului 2006. Grupul Vira a fost fondat in 2001 de trei adolescenti din Barlad. Dupa doi ani, grupul a ajuns la 25 de membri si a inceput desfasurarea de proiecte culturale - experimente de implicare civica. Originea numelui este o referinta din literatura. Lucram impreuna pentru ca impartasim aceleasi valori si pentru ca suntem prieteni.

De ce va pasa de comunitatea in care traiti? Sunt atatia in jurul nostru carora nu le pasa deloc.

Este o atitudine naturala, normala pentru noi. Ar fi mai complicat sa explicam cealalta pozitie, a celor carora nu le pasa (sau cel putin asa par).

Cum a pornit proiectul "Rulment-atelier de educatie alternativa" si ce si-a propus el?

La baza proiectului a stat dorinta de a trezi interesul tinerilor in directia participarii active la viata comunitatii, a orasului Barlad. Credem ca aceasta atitudine, impreuna cu un set de competente civice bine dezvoltate, este necesara pentru succesul incercarilor de rezolvare a problemelor comunitatilor si, de aici, a unor probleme mai mari. De asemenea, suntem convinsi ca aceste atitudini sau competente pot fi cultivate cu succes in randul tinerilor, daca exista contextul potrivit.

Avand acest obiectiv fixat, ne-am intrebat care ar fi cele mai bune activitati pe care am putea sa le organizam astfel incat liceenii sa devina cat mai interesati de lumea in care traiesc, sa doreasca sa o cunoasca si altfel decat au fost obisnuiti (in cadrul familiei, scolii, grupului de prieteni, prin intermediul mass-mediei s.a.m.d.) si, in final, sa doreasca sa se implice. Raspunsul a fost proiectul "Rulment - atelier de educatie alternativa".

In cadrul proiectului elevii au invatat cum se realizeaza un film documentar si au realizat la randul lor 4 filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate.

Filmul documentar ne-a oferit cadrul ideal pentru desfasurarea proiectului. Pe de o parte, au fost activitati de documentare si analiza a subiectelor (interviuri, observatii de teren, documentare bibliografica) al caror rost a fost acela de a-i obisnui sa gandeasca critic cu privire la un subiect, sa-i intrevada multiplele fatete, sa-si apropie ideea de diversitate si complexitate a fenomenelor care-i inconjoara.

Pe de alta parte, au fost activitati de filmare si prelucrare a materialului video, moment in care cerintele de mai sus au fost completate de altele precum construirea unei structuri de film, a unui scenariu.

Domeniul vizualului este foarte apropiat de generatiile tinere, iar noi am profitat de lucrul acesta si l-am integrat in activitati orientate spre comunitate, spre nevoi si resurse locale. Am reusit astfel sa trezim interesul pe care il urmaream si, in plus, am ajutat elevii sa-si dezvolte si o serie de competente practice si abilitati de viata.

Pe langa deprinderea tehnicilor din domeniul vizualului, am accentuat lucrul in echipa, colaborarea, coordonarea, prezentarea in fata unei audiente, lucrul cu textul (cu ocazia redactarii unor eseuri pe marginea subiectelor abordate in filme, de exemplu, am vorbit despre structurarea argumentelor, preluarea ideilor si evitarea plagiatului, realizarea de bibliografii etc).

Au fost cinci luni de munca intensa si suntem foarte multumiti de rezultate!

Cine sunt elevii care participa la activitatile pe care le initiati?

Pana in prezent, in cadrul proiectelor Vira au fost implicati elevi de liceu sau gimnaziu din Barlad. Participarea este deschisa practic oricarui elev din Barlad. In cazul proiectului Rulment am lucrat numai cu elevi de liceu datorita naturii mai complexe a activitatilor pe care le-a presupus atelierul. Am avut o echipa de 16 elevi, din toate cele 4 licee din oras.

Faceti-ne cunostinta cu Elena Borcea.

Elena este eleva la C.N. "Gheorghe Rosca Codreanu", in clasa a X-a, si a participat la proiectul Rulment, fiind printre primele persoane care s-au inscris atunci cand am promovat atelierul in cadrul liceelor, in toamna lui 2012. Stim ca ii place foarte mult sa citeasca, ca studiaza intens anumite discipline specifice profilului real (matematica si fizica), precum si ca manifesta initiativa pentru demararea unor activitati extracurriculare in randul colegilor (teatru, fotografie).

In cadrul atelierului s-a evidentiat prin anumite calitati de intelegere si abordare a subiectelor, precum si prin abilitati tehnice de lucru cu camera de filmat si programele de montaj. A lucrat foarte mult pentru filmul "Familia mea, pe scurt", alaturi de cei doi colegi de echipa Dragos Musteata si Lucian Ibanescu, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Cum a ajuns "Familia mea, pe scurt" la Cannes si ce face acolo?

Ne-am propus sa promovam in diverse forme filmele realizate in cadrul atelierului, iar "Familia mea, pe scurt" a fost ales pentru a fi promovat la festivaluri de profil. Prima sectiune la care l-am trimis a fost Short Film Corner, din cadrul Festivalului de la Cannes. Pe durata desfasurarii festivalului, "Familia mea, pe scurt" a putut fi vizionat in cadrul bibliotecii Short Film Corner de catre profesionisti din industrie. Dupa SFC, urmeaza promovarea filmului la alte festivaluri.

Cum asigurati conditiile materiale necesare desfasurarii activitatii?

"Rulment - atelier de educatie alternativa" a fost finantat de Programul Raiffeisen Comunitati. Grantul primit ne-a permis asigurarea unor cheltuieli esentiale precum achizitionarea echipamentului (camere de filmat, aparatura de inregistrare a sunetului si alte accesorii), transportul (noi locuim in Bucuresti) sau realizarea de materiale de promovare. Fara acest grant, nu am fi putut derula proiectul, iar astazi nu am fi avut ocazia sa discutam.

Un alt sprijin important a venit din partea firmei Audit Expert Cont din Barlad care ne-a pus la dispozitie gratuit un spatiu excelent pentru derularea activitatilor teoretice, in cadrul cladirii Universitatii Ecologice.

Nu in ultimul rand, Fundatia Carturesti ne-a sprijinit prin oferirea de premii (carti si obiecte de papetarie) participantilor la atelier.

Receptarea pozitiva a proiectului, precum si rezultatele deosebite obtinute de participanti, ne-au determinat sa transformam Rulment intr-un proiect cu desfasurare anuala. In acest moment, incercam sa asiguram bugetul editiei a doua (2013-2014) prin accesarea diferitelor linii de finantare destinate O.N.G.-urilor. Speram sa putem asigura aceste conditii pentru ca din toamna sa incepem editia a doua.

In ce fel sunteti sprijiniti de licee, de Inspectoratul Scolar, de autoritati in general?

Conducerile liceelor au fost foarte receptive, lucru care ne-a bucurat pentru ca era un proiect cu totul nou si complex. Asadar, in primul rand, liceele au avut incredere in proiect.

In al doilea rand, ne-au sprijinit in etapa de promovare si in procesul de diseminare a rezultatelor (am fost in toate liceele in saptamana dedicata activitatilor extracurriculare, am proiectat filmele, le-am discutat cu elevii etc). Totodata, posibilitatea de a desfasura atelierele teoretice in spatiul liceelor a fost intotdeuana deschisa.

In concluzie, din partea liceelor am obtinut tot ceea ce aveam nevoie. Speram sa mai avem ocazia sa colaboram. Cu alte institutii nu am interactionat in cadrul primei editii a atelierului.

Cum i-ati caracteriza pe adolescentii de azi? Ce le lipseste cel mai mult?

Sunt multe lucruri care ar trebui aduse in discutie. Vorbind pe marginea temelor care ne preocupa in mod direct ca asociatie, anumite probleme majore, precum slaba dezvoltare a competentelor civice, nivelul scazut de incredere, toleranta sau implicare civica, tind sa se perpetueze la nivelul generatiilor tinere, mai ales in contextul unui sistem de invatamant care (nu e un secret) cunoaste numeroase carente.

Problemele acestea sunt de fapt obstacole pentru proiecte majore precum intarirea democratiei, dezvoltarea locala sau cresterea bunastarii individuale. Credem ca tinerilor le lipsesc, in primul rand, oportunitatile si mijloacele prin care sa-si descopere si valorifice potentialul personal. Sunt foarte importante, de asemenea, oportunitatile de implicare in viata comunitatii, de a contribui la schimbare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Elena Borcea Cannes, #Asociatia Vira Cannes, #scurtmetraj Barlad Cannes, #filme romanesti Cannes , #filme