Mandru ca sunt roman: Ion Popescu-Gopo, un Walt Disney al Romaniei

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 10:19
13412 citiri
Mandru ca sunt roman: Ion Popescu-Gopo, un Walt Disney al Romaniei

Gopo a atins apogeul odata cu marele premiu pentru cel mai bun film de animatie, la Festivalul de la Tours, Franta. Intre timp, succesele de peste hotare, cat si faptul ca nu s-a gandit in niciun moment sa-si paraseasca tara, desi ar fi avut ocazia, au inmuiat gandurile autoritatilor.

Ion Popescu-Gopo, revenit la numele sau complet cu acordul partilor, a inceput sa devina o vedeta a cinematografiei de animatie si in tara sa. A fost numit presedinte al Asociatiei Cineastilor din Romania, pozitie ocupata timp de doua decenii.

In plus, a primit ingaduinta plecarii in strainate - un mare hatar pentru acea vreme. Aceasta i-a permis sa se stabileasca o perioada in Elvetia, unde a creat filme, dar s-a si desavarsit in arta cinematografica.

Fireste, nici strainatatea nu l-a neglijat. A fost numit vicepresedinte al Asociatiei Internationale a Filmului de Animatie, iar apoi director al sectiei de film din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatii (OMS).

Lansat in cinematografie

Premiile internationale, care l-au consacrat in pelicula de animatie, l-au incurajat pe Gopo sa se lanseze si in filmele cu personaje reale sau in combinatii de personaje reale si animate.

Din pacate, succesul n-a fost acelasi. Aici, se inrola alaturi de mari artisti cu experienta si traditie, pe cand in animatie descoperise ceea ce economisitii numesc "o nisa", care i-a adus notorietate mondiala.

In orice caz, enciclopediile lumii consemneaza un singur realizator roman de filme, recunoscut a fi de notorietate internationala: Ion Popescu-Gopo, autor de mici metraje.

Era un barbat inalt si robust, cu o sanatate de fier, invidiat de multi colegi si admirat de foarte multe colege. Cu toate acestea, tocmai sanatatea a cedat. La numai 66 de ani, impingandu-si masina, ca s-o urneasca intr-o zi rece si zlatoasa de noiembrie, a facut brusc un infarct.

Salvarea a fost chemata, dar pe vremea aceea nu exista SMURD. Salvarea venea in 2-3 ore. N-a putut decat sa constate decesul.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Vei participa astfel la tragerea la sorti ce-ti poate aduce una din cele 3 vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ion Popescu Gopo, #Ion Popescu Gopo cineast, #Gopo premiat Cannes, #Gopo desene animate, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #filme