Cannes 2016: Filmul romanesc "Caini" a luat premiul criticilor la sectiunea Un Certain Regard

Sambata, 21 Mai 2016, ora 20:38
6747 citiri
Cannes 2016: Filmul romanesc "Caini" a luat premiul criticilor la sectiunea Un Certain Regard
Foto: festival-cannes.com

Filmul "Caini", regizat de Bogdan Mirica, a obtinut premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, in sectiunea Un Certain Regard.

Totodata, pelicula "Toni Erdmann", de Maren Ade, o coproductie Germania-Austria-Romania, a obtinut acelasi premiu (FIPRESCI), in cadrul Competitiei Oficiale, conform Variety.com.

Filmul "Toni Edermann", cu Ada Solomon printre coproducatori, se afla in selectia oficiala a celei de-a 69-a editii a Festivalului de la Cannes.

Filmul aduce o tusa nemteasca la Cannes prin regia lui Maren Ade, una dintre cele trei regizoare cu pelicule inscrise in competitie. Peter Simonischek joaca rolul masculin principal al filmului, Winfried/Toni, care da si numele peliculei. Filmul surprinde povestea unui tata ce programeaza o vizita neasteptata fiicei sale care lucreaza in Romania, in Bucuresti.

AFP: Filmele romanesti, printre favorite la castigarea Palme d'Or de la Cannes

Fara sa-i dea vreun avertisment, Winfried, 65 de ani, este de parere ca fiica sa, Ines, 37 de ani, si-a pierdut simtul umorului si decide sa o suprinda cu diferite farse poznase si glume, insa totul ia o turnura neasteptata.

In film mai joaca Sandra Huller (rolul Ines, fiica lui Toni), Ingrid Burkhard (Annegret), dar si o serie de actori romani intre care Alexandru Papadopol (rolul lui Dascalu), Vlad Ivanov (Iliescu), Ingrid Bisu (Anca), Radu Banzaru (Bogdan), Miriam Rizea (Flora), precum si Cosmin Padureanu, Manuela Ciucur (Frau Rodica), Luana Stoica (secretara lui Iliescu), Victoria Cocias (Flavia).

Thriller-ul "Caini" al regizorului Bogdan Mirica a fost elogiat de criticii de film de la Cannes. "Dogs" e "despre psihologii malformate, lipsite de emotie si umanitate".

Hai la film romanesc de Cannes, cu Cristina Cioran: Bacalaureat sau ce ai face pentru copilul tau

Drama-thriller, cu Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu in distributie, se petrece in Romania rurala, in apropierea granitei cu Ucraina.

Spune povestea lui Roman, un tanar de la oras, care ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau, care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare si o senzatie generala de amenintare pluteste in aer.

"Chiar si azi mai exista locuri in Romania - zone rurale, uitate de Dumnezeu - unde legea e doar un concept indepartat si abstract. Ce functioneaza cu adevarat e legea pe care si-o fac oamenii care traiesc acolo. Plasat intr-un astfel de loc - in campiile nesfarsite ale Dobrogei - filmul e un labirint moral si emotional care porneste de la un conflict vechi de cand lumea: lupta cu aproapele", spune Bogdan Mirica despre "Dogs".

Cannes 2016: Succes romanesc la Semaine de la Critique

"In film, mostenirea celor 550 de hectare de pamant, intr-o aparenta salbaticie, la tara, in Romania, langa granita cu Ucraina se dovedeste problematica. Bogdan Mirica debuteaza cu un lungmetraj foarte convingator, jongleaza cu indicii de thriller sinistru. A ales sa ritmeze filmul in maniera tensionata, low-key. Tensiunea se contopeste subtil, la nivel molecular, cu o caldura excesiva si cu intamplarile bizare, pe care protagonistul le descopera in Dobrogea.

Este o pilda despre anarhie, in care amenintarea ce planeaza asupra oamenilor este filtrata, percutanta, livrata in doze mici, cinematografice. Din traditia locala atavica se desprind scenele de violenta", citim pe Screen Daily, in cronica filmului.

Sectiunea Un Certain Regard face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, avand loc in paralel cu competitia oficiala. In fiecare an, sectiunea Un Certain Regard prezinta o serie de filme cu viziuni si stiluri diverse, originale si diferite, care cauta recunoastere internationala.

Proiectul "Caini" a fost sustinut de Centrul National al Cinematografiei (CNC), primind o finantare de 395.000 de lei, in primavara anului 2014, CNC Franta (Centre national du cinema et de l'image animee), CNC Bulgaria, Canal +, EURIMAGES si Fundatia GAN (Franta).

Festivalul de Film de la Cannes 2016 se termina duminica, 22 mai.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Caini film romanescu premiu Cannes , #premii