Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2012, Matteo Garrone, la Bucuresti

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:19
1751 citiri
Castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2012, Matteo Garrone, la Bucuresti

Matteo Garrone, autor al filmelor "Gomorra" si "Reality", ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes, este invitatul special al evenimentului "Les Films de Cannes a Bucarest", care va avea loc intre 19 si 25 octombrie, la Cinema Studio si Elvira Popescu.

Matteo Garrone s-a nascut in 1968, la Roma, fiu al unui critic de teatru si al unei fotografe. A fost asistent de cameraman inainte de a se apuca de pictura, apoi de regie.

Premiile au venit de la primul exercitiu de regie, "Silhouette" (1996), un scurtmetraj premiat cu Sacher d'Oro, trofeu sustinut de Nanni Moretti, presedintele juriului la Cannes 2012. Debutul a venit un an mai tarziu, cu "Terra di Mezzo" (1997), drama unor emigranti.

Cineastul italian va lua parte la premiera celui mai recent film al sau, "Reality", va sustine un masterclass si se va intalni, pentru prima data, cu publicul din Romania.

In onoarea sa, vor fi proiectate la Bucuresti trei dintre cele sapte lungmetraje de fictiune ale sale: "Reality" (2012), "Gomorra" (2008) si "L'Imbalsamatore" (2002). Toate trei au trecut cu succes pe la Cannes si au zeci de premii in palmares, Garrone fiind considerat, alaturi de Paolo Sorrentino, cineastul care a revigorat cinematografia italiana.

"Reality", adus in premiera la "Les Films de Cannes a Bucarest", vorbeste despre iluzia celebritatii si despre felul in care televizorul ne modeleaza vietile. Luciano (Aniello Arena) e un vanzator de peste din Napoli, tata a doi copii si, la ocazii, entertainer al familiei.

Cand la mall-ul din oras au loc auditii pentru show-ul "Big Brother", Luciano se prezinta si ajunge curand sa creada ca viata lui se va schimba complet, ca va fi celebru si bogat; realitatea se deformeaza incet si nimic nu mai pare la fel.

"Gomorra", o adaptare dupa cartea lui Roberto Saviano, a ultragiat Camorra italiana, fortand politia italiana sa-l tina pe jurnalist in locuinte protejate, din 2008 incoace.

Matteo Garrone a fost luni la rand subiectul dezbaterilor in presa italiana si nu numai, iar criticii din lumea intreaga au plasat filmul pe lista celor mai bune titluri lansate in 2008. Dupa Marele Premiu la Cannes, "Gomorra" a castigat premiul pentru Cel mai bun film, regie, interpretare masculina (Toni Servillo), imagine si scenariu la Gala Academiei Europene de Film, a fost nominalizat la Globul de Aur, BAFTA si Cesar-ul pentru Cel mai bun film strain.

"L'Imbalsamatore"/"Imbalsamatorul" (2002) exploreaza obsesiile ascunse ale unui personaj implicat intr-un triunghi amoros bizar. Un taxidermist pitic (Ernesto Mahieux) conectat cu mafia, se imprieteneste cu Valerio (Valerio Foglia Manzillo) si il ia ca partener de lucru. Insa acesta din urma se indragosteste si-si aduce iubita sa locuiasca impreuna, fara sa banuiasca ce va dezlantui.

Filmul a rulat la Cannes in Quinzane des Realisateurs, in 2002, si a castigat numeroase premii ale industriei de film italiene pentru regie, scenariu, interpretare sau imagine.

"Les Films de Cannes a Bucarest" se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv "7 zile in Havana", si se va inchide cu "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#castigator premiu Cannes 2012 Bucuresti, #Matteo Garone Bucuresti, #festival film Cannes Bucarest, #proiectii Matteo Garone Bucuresti , #stiri Cannes