Carmen Dan recunoaste ca anumiti jandarmi au actionat disproportionat la protestul din 10 august: Recomand Parchetului sa caute vinovatii, nu scuze!

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 13:08
5809 citiri
Carmen Dan recunoaste ca anumiti jandarmi au actionat disproportionat la protestul din 10 august: Recomand Parchetului sa caute vinovatii, nu scuze!
Foto: Arhiva Facebook/ Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a vorbit, vineri, la bilantul MAI pe anul trecut, despre protestul Diasporei, desfasurat pe 10 august 2018.

Ea a precizat ca nu Jandarmeria a fost cea care a premeditat violentele, insa "poate accepta" ca au fost si "actiuni punctuale ale unor jandarmi care au actionat disproportionat".

"In 2018 au fost peste 33.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente si peste 20.000 de interventii in sprijinul cetatenilor, fiind constatate aproximativ 15.000 de infractiuni.

In majoritatea lor, aceste manifestari publice s-au desfasurat fara incidente, cu o singura exceptie care a si marcat activitatea Jandarmeriei de anul trecut: protestul din data de 10 august.

Faptul ca celelalte actiuni de protest, si dinainte si de dupa 10 august, s-au desfasurat fara incidente este dovada ca NU Jandarmeria a premeditat actiunile violente.

La aceste manifestari la care protestatarii pasnici au inteles sa se disocieze de actiunile celor agresivi, jandarmii au gestionat foarte bine situatia, avand interventii punctuale pentru indepartarea si sanctionarea celor care produceau si incitau la acte de violenta.

Unii considera, indiferent de argumentele prezentate, ca interventia Jandarmeriei a fost abuziva si nimic nu le va schimba perceptia.

Eu pot accepta ca au fost si actiuni punctuale, ale unor jandarmi care au actionat disproportionat. Sunt si imagini in acest sens si nimeni nu le poate nega", a declarat ministrul la sedinta de evaluare a activitatii MAI pe anul 2018, citat intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Carmen Dan a mai afirmat ca fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale si ca nu trebuie "sa stigmatizam o intreaga institutie pentru asta".

"Mai cred ca adevarul va fi stabilit, potrivit legii, de judecatori in urma investigatiilor pe care le fac procurorii si nu pot fi de acord cu condamnarea publica a unor oameni si institutii doar de dragul discursului politic.

Despre acest subiect s-a vorbit mult, chiar si acum, la mai bine de 8 luni de la momentul 10 august, inca este in actualitate. Unii oameni au trecut prin propriul filtru ceea ce s-a intamplat atunci, dovada ca jandarmeria este pe locul 3 in topul institutiilor in care romanii au incredere, dupa armata si biserica, conform sondajelor. Si nu ma refer la sondaje comandate de MAI sau de catre Jandarmerie! Nu ne ocupam cu asa ceva!", a mai spus Dan.

Clasificarea documentelor

Ministrul de Interne a vorbit si despre clasificarea documentelor privind protestul Diasporei. Ea a spus ca din toate documentele care trebuiau declasificate, doar unul singur nu a putut fi declasificat, pentru ca tinea de o alta institutie care nu si-a dat acordul in acest sens.

"Si profit de ocazie sa mai clarific un aspect care a starnit si el multe discutii in spatiul public. Cel al declasificarii unor documente.

In urma solicitarii Parchetului General adresate direct Aparatului Central al MAI de a declasifica 8 documente cu referire la actiunea din 10 august 2018, a fost constituita o Comisie, potrivit Hotararii nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, pentru a analiza oportunitatea declasificarii acestora.

In urma acestei analize, comisia a decis ca un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteza a unui document al unei alte institutii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care nu si-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia.

Celelalte 7 documente au fost declasificate total sau partial, adica in proportie de peste 90%. Au ramas mai putin de 2 file clasificate, din totalul de 25, cat reprezentau insumat aceste documente.

Repet, este vorba de solicitarile adresate direct ministerului, eu neavand cunostinta, si nici nu este normal sa am, caror altor structuri din MAI sau din afara lui, li s-au mai facut diverse solicitari de catre Parchet.

O ultima informatie pe acest subiect - Datele pentru care s-a pastrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau institutii care nu si-au dat acordul pentru declasificare.

Toate documentele declasificate total sau partial au fost inaintate unitatii de parchet din data de 31 ianuarie si constituie probe in dosar.

Ii invit pe toti cei interesati de aceste documente sa le solicite Parchetului, pentru ca doar procurorii pot stabilii daca probele din dosar pot fi facute publice sau nu", a explicat Carmen Dan.

"Recomand Parchetului sa caute vinovatii si nu scuze"

Ministrul a mai spus ca MAI a facut tot ce tine de responsabilitatea sa pentru finalizarea dosarului 10 august. In plus, Dan recomanda "Parchetului General sa caute vinovatii pe baza probelor, si nu scuze".

"Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, in sensul ca MAI nu a declasificat documentele si de aceea nu se poate finaliza ancheta il voi considera susceptibil de neadevar! Asa cum am mai declarat si in alte randuri, institutia pe care o reprezint este prima interesata de lamurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atat mai mult, Jandarmeria Romana, fata de care s-au initiat adevarate campanii de denigrare si s-a pus o presiune in plus in tot acest timp.

Mi s-a adresat de nenumarate ori intrebarea - ce se mai intampla cu dosarul 10 august? Vreau sa inteleaga toata lumea ca nu ministerul de interne trebuie sa raspunda la aceasta intrebare, ci Parchetul Militar.

Ministerul de Interne s-a achitat de toate responsabilitatile pentru ca acest dosar sa se finalizeze. Recomand Parchetului General sa caute vinovatii pe baza probelor si nu scuze!", a completat Dan.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Carmen Dan bilant MAI, #Carmen Dan 10 august, #jandarmerie protest 10 august , #ministru de Interne