Seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, in razboi cu Carmen Dan: Trebuie sa inceteze minciunile, manipularile si mascarada

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 22:41
26189 citiri
Seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, in razboi cu Carmen Dan: Trebuie sa inceteze minciunile, manipularile si mascarada
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, Catalin Ionita, a transmis o scrisoare deschisa in care o acuza pe Carmen Dan, ministrul de Interne, ca vrea sa il mazileasca de la conducerea DGA in urma unor minciuni si manipulari. Ionita descrie si momentul in care a refuzat numirea la sefia Politiei Romane, in 2018, care a culminat cu schimbarea Guvernului Tudose.

"Prezentarea mincinoasa facuta de ministru in luna ianuarie 2018 cand in disputa politica cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese ca sunt de acord cu ocuparea functiei de Inspector General al Politiei Romane. Iata, va prezint un raport inregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul ca nu sunt de acord", arata Catalin Ionita in scrisoarea deschisa.

"Ca urmare a presiunilor facute am inceput activitatea ca Inspector General insa nenumaratele imixtiuni in activitatea fireasca a IGPR creau tensiuni permanente", mai spuns ofiterul.

"Am aflat imediat de faptul ca, fata de seful Politiei Romane se desfasoara activitati de supraveghere operativa, de asemenea si asupra familiei mele, existand martori si probe video in acest sens. Am instiintat conducerea DGPI, insa nu s-a intamplat absolut nimic, din contra", mai spune Ionita.

"Vazand ca nu pot fi manipulat am fost silit sa imi scriu un raport cu demisia din functie chiar inainte de o deplasare in SUA la misiunea ONU, spunandu-mi-se sa plec linistit ca vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media ca mi-am dat demisia", arata Catalin Ionita.

"Odata reintors la DGA au continuat presiunile vizand schimbarea din functie a unor sefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre amenintarile pe care le-am primit au fost si cele legate de inscenarea unui dosar penal la DNA, prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiata inainte ca orice organism de specialitate sa se pronunte", mai spune seful DGA.

Intrebat de MEDIAFAX de ce a decis sa iasa acum public, chestorul principal de Politie Catalin Ionita a declarat: "Sunt un ofiter de onoare si am inteles sa imi fac datoria acolo unde atributiile de serviciu ma obliga sa imi fac datoria, insa lucrurile care s-au acumulat pana in ziua de vineri si care au culminat cu raportul de vineri inseamna mult prea mult. O fac acum pentru ca este implicata institutia. Pentru ca mesajele primite din partea colegilor mei sunt unele de disperare. Rolul e de a proteja etica si integritatea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne. (...) Trebuie sa inceteze minciunile, manipularile si mascarada care se face in minister ".

Catalin Ionita a mai afirmat ca a avut o discutie cu ministrul Carmen Dan zilele trecute. "Am asteptat sa fiu primit la doamna ministru si i-am spus aceste lucruri intr-o discutie tete-a-tete, apoi in sedinta de comanda a intregului minister, in ziua de marti, am spus ca aceste lucruri trebuie sa inceteze, ca sunt un ofiter care am intrat in Academia de Poitie in conditiile in care era o concurenta aceba, ca am avut o cariera impecabila pana in 2018" a mai spus Ionita.

"Doamna ministru a continuat sa prezinte o situatie eronata asupra rezultatelor si activitatii desfasurate in cadrul Directiei Generale Anticoruptie, de colegii mei si am spus ca este necesar sa fie corect informata pentru ca atat masurile preventive, cat si cele de combatere au fost apreciate atat de conducerea ministerului, la ultimul bilant al DGA, cat si de unitatile de parchet. Iar aceste lucruri trebuie sa reprezinte macar o ipoteza care sa insemne ca trebuie sa fim extrem de precauti si de aplicati cand propunem modificari organizatorile asupra DGA", explica Ionita.

Ionita spune ca a aflat din sedinta de bilant ce i se reproseaza. "Toata lumea discuta despre faptul ca voi fi schimbat din functie, lucrurile sunt evidente si parcurul evenimentelor o arata fara tagada. Am fost inlaturat din functia de sef al Politiei Romane si am lasat ca interesul institutional sa primeze in fata interesului personal. Insa demersul de acum este justificat doar de obligatia pe care o am fata de structura pe care o conduc pentru ca noi suntem structura care trebuie sa reprezinte un etalon privind integritatea", a mai spus seful DGA, pentru MEDIAFAX.

Declaratiile vin in contextul in care ministrul Carmen Dan a anuntat ca vor fi schimbari la Directia Generala Anticoruptie, din cadrul MAI, condusa de Catalin Ionita.

"In perioada viitoare vor exista anumite modificari organizatorice la nivelul DGA. Activitatea DGA are doua componente principale - prevenirea coruptiei si combaterea acesteia. Consider ca trebuie sa existe un echilibru intre aceste componente. Sustinem preventia atunci cand demonstram ca avem capacitatea sa combatem. Am cerut recent directorului general o proiectie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatari pe care le-am avut fata de activitatea directiei de anul trecut. Prima priveste faptul ca activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult in cu totul alte zone, altele decat MAI.

Din punctul meu de vedere, nu cred ca am terminat cu coruptia din minister, ca sa ne prioritizam activitatea preventiva in alte domenii ale vietii sociale (in invatamant, in sanatate sau in administratie) . A doua observatie priveste zona operativa, iar cifrele sunt relevante: in 2018 DGA a efectuat cercetari cu privire la aproape 1.500 de suspecti, din care numai 174 sunt angajati ai MAI. Adica putin peste 10%. Restul de 90% din activitati inseamna ca priveste alte domenii, pe baza de delegare de la Parchet.

Pot sa inteleg mecanismul delegarii din partea Parchetului, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta unitate s-a infiintat, in primul rand, pentru a gestiona problemele din MAI. Atat timp cat in minister mai exista probleme de integritate, nu putem sa ignoram sensul pentru care s-a infiintat aceasta structura. Va anunt sincer ca ma gandesc sa intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competenta pentru care a fost infiintata aceasta unitate. MAI are nevoie de o astfel de structura de integritate si nu de un alt Parchet!", a spus Carmen Dan, la bilantul institutiei, prezentat vineri.

Catalin Ionita a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioada de 6 luni, in urma scandalului dintre Carmen Dan si Mihai Tudose.

Initial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din functie a sefului de atunci al Politiei Romane, Bogdan Despescu, in contextul scandalului politistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o insa pe Carmen Dan ca l-a mintit cand i-a spus ca Ionita a acceptat sa fie noul sef al IGPR si i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat insa, ba chiar a anuntat, dupa o zi, ca are acceptul lui Ionita pentru functie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

La finalul lunii iunie 2018, Catalin Ionita a demisionat din functia de sef al Politiei Romane, iar o zi mai tarziu era prezent la sediul DNA. La acea vreme anunta ca a fost citat in calitate de suspect si ca a plecat de la sefia Politiei Romane ca sa nu pateze imaginea institutiei. DNA a transmis ca fostul sef al Politiei Romane este urmarit penal pe motiv ca ar fi pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca sa intervina pe langa functionari publici.

La finalul lui 2018, Academia de Politie, unde si-a sustinut fostul sef al Politiei Romane lucrarea de doctorat, a transmis ca efectueaza o ancheta dupa acuzatiile ca acesta si-ar fi plagiat teza de doctorat.

Redam integral scrisoare deschisa semnata de Catalin Ionita:

"Sunt chestorul principal Ionita Alexandru Catalin seful structurii de combatere a coruptiei din Ministerul de Interne, fost sef al Politiei Romane, ofiter de cariera care a facut pasul pe portile Academiei Alexandru Ioan Cuza in anul 1994 (acum 25 ani).

Tinand cont de juramantul de credinta depus pentru tara ma simt obligat sa aduc in atentia opiniei publice situatia extrem de grava in care se gaseste Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru.

Pentru a clarifica de la bun inceput, vreau sa fac referire la prezentarea mincinoasa facuta de ministru in luna ianuarie 2018 cand in disputa politica cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese ca sunt de acord cu ocuparea functiei de Inspector General al Politiei Romane. Iata, va prezint un raport inregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul ca nu sunt de acord cu imputernicirea mea in functie. La acea vreme mi s-a pus in vedere sa distrug acel raport, acesta fiind dovada clara ca nu premierul mintea ci ministrul de interne.

Ca urmare a presiunilor facute am inceput activitatea ca Inspector General insa nenumaratele imixtiuni in activitatea fireasca a IGPR creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul ca, fata de seful Politiei Romane se desfasoara activitati de supraveghere operativa, de asemenea si asupra familiei mele, existand martori si probe video in acest sens. Am instiintat conducerea DGPI, insa nu s-a intamplat absolut nimic, din contra.

Exemplific succint cateva aspecte:

1. La I.P.J. Arges au fost facute succesiv documente de imputernicire ca inspector sef pentru mai multi ofiteri, iar influentele ministrului faceau sa apara schimbari de la o zi la alta, in cele din urma fiind imputernicit adjunctul sefului Politiei din Teleorman;

2. Presiuni pentru schimbarea din functie a multor sefi care erau considerati indezirabili: chestorul Bracea, chestorul Voicu, inspector sef D.B. si altii despre care voi reveni cu detalii;

Vazand ca nu pot fi manipulat am fost silit sa imi scriu un raport cu demisia din functie chiar inainte de o deplasare in SUA la misiunea ONU, spunandu-mi-se sa plec linistit ca vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media ca mi-am dat demisia.

Intre timp, la conducerea DGA a fost imputernicit un simplu lucrator Constantin Valentin, care, fara nici un fel de experienta de conducere in MAI a fost pus sa exercite atributiile functiei. Precizez ca pentru ocuparea functiei de Director General este obligatorie o experienta de 4 ani in functie de conducere.

Acest personaj, evident cu girul DGPI a demarat o campanie de retragere a imputernicirilor facute de mine, imputernicind apoi in functia de director general adjunct, sef operatii, etc a unor persoane care ulterior au creat probleme grave in unitate.

Tot el, de fata fiind ministrul Carmen Dan a facut afirmatia ca trebuie sa fiu ascuns intr-o functie pe undeva in minister si sa nu revin in functia ocupata de mine prin concurs, de Director General al Directiei Generale Anticoruptie. Odata reintors la DGA au continuat presiunile vizand schimbarea din functie a unor sefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe.

Printre amenintarile pe care le-am primit au fost si cele legate de inscenarea unui dosar penal la DNA, prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiata inainte ca orice organism de specialitate sa se pronunte, verificarea, urmarirea clipa de clipa a familiei, toate acestea fiind astazi iata o certitudine.

Sunt sigur ca atat DNA cat si comisiile abilitate sa se pronunte cu privire la teza de doctorat se vor pronunta cat mai repede clarificad astfel aceste lucruri. Cat despre pozele aparute pe diferite site-uri, ce surprind activitati in afara serviciului, in parc cu copii si altele asemenea, iata, de asemenea sunt azi o certitudine. Si mai mult folosirea presiunii unor ziaristi care, incalcand flagrant protectia datelor personale, se fac unelte ale celor care vor indepartarea mea din functie.

Tot indepartarea mea din functie este si scopul pentru care DGA a facut obiectul unor verificari extrem de ample ale unor unitati de control din subordinea ministrului cum este: DGPI, DAPI si Corpul de Control al Ministrului.

O precizare extrem de importanta este ca, la conducerea Directiei de Audit Public Intern este acelasi personaj Constantin Valentin care, as fi curios sa stiu atat eu cat si multi alti colegi, ce il recomanda pe un simplu lucrator pentru functia de sef al unei astfel de structuri, deoarece chiar din informarile acestei structuri reiese clar faptul ca trebuiesc indeplinite anumite conditii.

Cu privire la afirmatiile facute in bilantul MAI precizez:

1. Cazul Bracea seful Directiei Rutiere este de notorietate, schimbarea acestuia din functie fiind ceruta in mod expres de ministru;

2. Cazul Voicu: sub acelasi pretext al reorganizarii Politiei Capitalei a fost pus la dispozitie, iata realizandu-se solicitarea ministrului de schimbare a acestuia din functie;

3. S-a afirmat ca s-a cerut Directorului General al DGA o proiectie asupra viitorului cadru organizatoric neprecizandu-se ca raportul din 12.04.2019 adica - cu doar 7 zile in urma - precizeaza foarte clar ca nu se poate stabili reorganizarea unei directii extrem de importante a ministerului fara o analiza temeinica si o justificare pe masura;

4. Cu privire la cele doua aspecte negative referitoare la activitatea DGA arat urmatoarele:

a) Activitatea preventiva din acest an releva cresteri fata de toti anii precedenti, cu preponderenta in interiorul MAI- respectiv participarea a 68.109 angajati (+18%); 10.626 cu functii de conducere si 57.483 cu functii de executie, fiind efectuata cu un fundament stiintific dat de serviciul studii si proiectii anticoruptie, respectand standardele de calitate si exigenta stabilite inca de la infiintarea Directiei Generale care s-a facut cu participarea Marii Britanii si a Spaniei.

b) In afara spatiului MAI, DGA este OBLIGATA sa desfasoare activitati preventive conform Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020 si a Ordinului M.A.I. 62/2018, ordin care asigura baza legala necesara diversificarii activitatilor preventive si pune accent pe EDUCATIE pentru promovarea integritatii.

c) Cu privire la afirmatia ca din 1495 suspecti, 174 sunt lucratori M.A.I., 24 avand functii de conducere, precizez ca in majoritatea dosarelor prezenta unui cadru M.A.I. este insotita de participatia unuia sau a mai multor suspecti ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Asadar afirmatia ca doar 10% din suspecti sunt cadre MAI este vadit neprofesionista si denota necunoastere si superficialitate.

Mai mult, intensificarea activitatilor preventive are ca scop reducerea numarului incidentelor de integritate in Minister, prioritate asumata chiar in Strategia Nationala Anticoruptie de catre Minister.

5. S-a mai afirmat in bilatul MAI ca se considera corect ca institutia sa plateasca sporul de doctorat daca studiile respectivului pot fi valorificate in munca prestata. Pai exact asa se intampla in acest moment, o situatie contrara ducand la neplata sporului.

In final, vreau sa precizez ca pentru toate aspectele care imbraca forma penala, ma voi adresa organelor competente", a incheiat Catalin Ionita.

Citeste si Seful Directiei Anticoruptie din MAI vrea sa-si faca bloc de 4 etaje in Bucuresti. Chestorul Ionita: Nu e cumva viata mea privata?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Catalin Ionita DGA, #Catalin Ionita IGPR , #ministru de Interne