Nascut prea devreme in tara in care solutiile sunt pentru mai tarziu: Salvati Copiii a donat incubatoare performante Spitalului Universitar Bucuresti

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 19:14
5565 citiri
Nascut prea devreme in tara in care solutiile sunt pentru mai tarziu: Salvati Copiii a donat incubatoare performante Spitalului Universitar Bucuresti
Foto: Salvati Copiii Romania

Anual, medicii Sectiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti ingrijesc 3.000 de nou-nascuti, dintre care 11-12% prematuri, cu nevoi speciale de ingrijire, dar sectia nu dispune de suficiente incubatoare si aparate de ventilatie neonatala, astfel incat toate solicitarile sa fie acoperite in mod corespunzator.

Aasa se face ca Organizatia Salvati Copiii a donat, luni, Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti doua incubatoare performante, in valoare totala de 168.000 de lei, ca parte a campaniei de reducere a mortalitatii infantile in care urmeaza sa fie donate 122 de aparate pentru 37 de maternitati.

Astfel, pana la sfarsitul anului 2018, vor fi dotate 88 de maternitati cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

"Una dintre reusitele formidabile ale acestui program pe care Salvati Copiii si l-a asumat pana la capat, in pofida multor piedici de traseu, este aceea ca nu am ramas singuri. Ni s-au alaturat medicii, ei sunt partenerii nostri esentiali, dar ne-au venit alaturi companii, care au inteles ca responsabilitatea sociala este nu doar o obligatie, ci si un premiu. Iar cand premiul este viata copiilor nascuti prematur, nimic nu este inutil.

Mai mult chiar, am reusit sa colectam fonduri prin campania de redirectionare a 2% din impozitul pe venit, prin SMS 8844 - cod "SALVEZ", prin direct debit si donatii on-line pe site-ul organizatiei, pentru ca noi toti vrem sa avem maternitati functionale, bine dotate, in care medicii sa aiba grija de copiii nostri. Castigul imens al acestei campanii este solidaritatea", a explicat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti devine a 79-a unitate la care Salvati Copiii ajunge cu aparatura moderna de specialitate.

Datele sunt in continuare dramatice: in Romania, mor de doua ori mai multi nou-nascuti inainte de termen (o rata a mortalitatii infantile de 7,2 la mie in 2017, potrivit INS) decat media europeana, cel mai adesea pentru ca maternitatile sunt slab dotate si nu pot oferi asistenta medicala cazurilor severe.

Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, timp in care multe dintre aparate s-au uzat si nu mai pot fi folosite.

Potrivit datelor din analiza efectuata de Salvati Copiii in 2016, privind situatia maternitatilor din Romania, 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii. Totodata, maternitatile se confrunta cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitatile de nivel I au fost fabricate in anul 1977, cele din unitatile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-nascuti fabricate in 1966 se afla inca in dotarea unor maternitati din Romania.

"Viata unui nou-nascut prematur sub 1.000 de grame este total dependenta de existenta aparaturii medicale performante; acesti copii nu pot supravietui singuri in mediul extrauterin, iar noi, medicii, suntem neputinciosi in aceste cazuri, cu mainile goale. Mortalitatea acestei categorii de pacienti variaza de la 10% in tarile dezvoltate economic pana la 90% in centrele medicale fara resurse financiare. De aceea, orice ban investit in sanatate, in special pentru sectiile de Neonatologie, inseamna, cu adevarat, o speranta in plus pentru viata!", este de parere dr. Adriana Dan, sef sectie Neonatologie SUUB.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#maternitate prematuri incubatoare Spitalul Universitar , #spitale