Schimburi de replici acide si intrebari ramase fara raspuns la audierea lui Carmen Dan in Comisia de Aparare

Marti, 21 August 2018, ora 14:08
20340 citiri
Schimburi de replici acide si intrebari ramase fara raspuns la audierea lui Carmen Dan in Comisia de Aparare
Foto: Facebook / Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a prezentat, marti, la sedinta Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, unde a fost invitata pentru a da explicatii cu privire la evenimentele petrecute in data de 10 august. Ministrul a evitat sa raspunda la foarte multe intrebari de fata cu jurnalistii, care au fost evacuati din sala dupa circa o ora.

Motivul deciziei luate de presedintele comisiei, Dorel Caprar (PSD), a fost legat de prezentarea raportului de 90 de pagini intocmit cu privire la mitingul diasporei, pe care Carmen Dan a decis sa il secretizeze, fara a explica public de ce.

Multi dintre membrii comisiei de aparare au lipsit, ei fiind supliniti de inlocuitori. Conform regulamentului, acestia nu au drept de vot in comisie, prin urmare rezultatele acestor audieri sunt greu de evaluat.

Opozitia a incercat si convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor in care sa se poata decide infiintarea unei comisii de ancheta cu privire la mitingul din 10 august si sa poata fi depusa o motiune simpla pentru demiterea lui Carmen Dan, insa presedintele Liviu Dragnea si-a delegat, luni, atributiile, iar inlocuitorul lui, vicepresedintele Carmen Mihalcescu, a anuntat ca Biroul Permanent a decis ca nu va fi convocata sesiunea ceruta de Opozitie.

Carmen Dan a fost insotita marti la audieri de fostul si de actualul sef al Jandarmeriei, de seful Politiei Capitalei si de secretarul de stat Raed Arafat, care este seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Ziare.com va prezinta pe scurt cateva dintre intrebarile ramase fara raspuns, declaratiile si schimburile de replici care au avut loc intre deputatii Opozitiei si cei ai PSD:

Carmen Dan (PSD): Initial, mi-am luat informatiile de la televizor. Aveam informatii despre cum ne-am planificat operatiunile, am anticipat ca va fi un eveniment de o amploare mare, mi-am intrerupt concediul si am venit. Am stat la minister pana la 3 dimineata. Disparuse o arma, aveam doi jandarmi batuti in spital, am facut o sedinta de informare.

Victor Paul Dobre (PNL): De ce nu ati activat Centrul Operational National? De ce nu a venit azi si prefectul Capitalei?

Carmen Dan: In ce priveste convocarea, oricine se poate uita intr-o hotarare de guvern si poate analiza care sunt conditiile: ar fi fost obligatoriu sa avem o situatie de risc si de pericol in mai multe judete, sa avem informatii si indicii ca avem de-a face cu un atac la ordinea constitutionala, la stabilitate.

Despre convocarea doamnei prefect, nu eu stabilesc lucrul acesta, eu am venit insotita de reprezentantii ministerului, noi nu am venit la comisie in baza unei invitatii oficiale, noi am venit in ideea ca poate, astazi, vom avea cvorum incat noi sa fim aici si sa va putem expune aspectele. Eu nu am nicio rezerva ca dvs ulterior, daca decideti, sa solicitati si prezenta prefectului.

Robert Turcescu (PMP): De ce au actionat jandarmii impotriva unor oameni care ridica mainile? De ce s-a dat cu gaze cu mult inainte de inceperea oricaror manifestari violente? Lamuriti-ne de ce erau numerele de identificare acoperite. Iar pentru dl Arafat: In cazul participantului decedat, credeti ca inhalarea gazului a constituit o circumstanta agravanta?

Carmen Dan: Nu raspunde ministrul la intrebarile tehnice, pentru ca ministrul nu a coordonat in niciun fel misiunile operative. In legatura cu interventia agresiva, amanunte va va oferi comandatul actiunii (Laurentiu Cazan - n.red.)

La nivelul Jandarmeriei este o ancheta interna, insa poate ca o sa ajungem sa vorbim si despre gradul de agresivitate al celor care au fortat intrarea in Guvern si care au pus o presiune constanta si foarte puternica pe dispozitivul de jandarmi.

Ultimele date de la structurile de specialitate: Exista 6 cazuri in care 10 jandarmi au fost semnalati ca posibili autori ai unor fapte de natura penala. Ele vor face obiectul sesizarilor din partea Jandarmeriei catre Parchetul Militar

Laurentiu Cazan: Aceste cazuri sunt analizate inclusiv la nivelul Jandarmeriei, este o comisie tehnica. Nu numai cei doi colegi au fost ultragiati, am avut dispozitive cu misiunea de a interzice patrunderea in Piata Victoriei, am avut raniti de acte de violenta impotriva lor.

In legatura cu indicativele, nu as spune ascunse, de pe mijloacele de protectie, acele casti, vreau sa va aduc in atentie ca efectivele care au venit in sprijin, nu ma refer la Directia Generala, au fost marcate de reorganizari, inclusiv la nivelul institutiilor de ordine publica. (...)

Dar nu este un impediment in identificarea acelor jandarmi care au actionat in acest fel, stim foarte bine zonele de responsabilitate, fiecare dintre ei au avut sef de dispozitiv. Nu e niciun impediment in identificarea lor, aveti toata deschiderea in a stabili exact situatiile punctuale.

Citeste mai multe despre: De ce aveau jandarmii codurile de identificare acoperite? Prima explicatie de la Jandarmerie

Robert Turcescu: Dar sunt imagini care arata ca sunt loviti de jandarmi oameni foarte calmi. A fost un ordin?

Laurentiu Cazan: Nu a existat niciun ordin care a indemnat la violenta impotriva persoanelor pasnice. Vreau sa fie analizate toate acele situatii, sunt constient ca sunt particulare, sunt in curs de cercetare, sunt situatii identificate de noi. Le-am observat si din spatiul public.

Carmen Dan: Presupun ca acea situatie face obiectul anchetei interne a Jandarmeriei, sunt convinsa ca si Parchetul Militar va cerceta si pumnii pe care i-a incasat Stefania.

Robert Turcescu: In legatura cu acest caz sunt multe intrebari - s-a spus ca se afla in situatie critica.

Carmen Dan: Avem toata disponibilitatea, sa aveti doar putina rabdare ca sa puteti vizualiza cu propriii ochi si sa faceti o analiza a tuturor documentelor. Oare a fost ordin sau o simpla initiativa a unui singur barbat, l-am vazut cu totii cat de consistent ca si constitutie fizica? A fost un ordin sa o loveasca in cap de vreo 20 de ori?

Raed Arafat (despre protestatarul mort - n.red.): Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe (chiar daca era o masina) . Avea epistaxis, tensiunea era foarte marita, pacientul era cunoscut ca hipertensiv. Din ce am vazut in toate fisele, in desfasurator, toti care s-au prezentat, daca au fost expusi substantelor, s-a trecut acolo - lacrimare, tuse...

La 4 zile dupa, pacientul, care e cunoscut cu probleme cardice si antecedente digestive, a avut un puseu de varsaturi. S-a prezentat la spital din Turnu Magurele cu varsaturi sanguine (...) Elocvent va fi rezultatul autopsiei, singurii care pot sa gaseasca o corelare vor fi cei de la medicina legala. (...) Chiar daca a fost expus la gaze, sa apara varsaturile la 4 zile dupa este putin probabil.

Bogdan Rodeanu (USR): Lucrurile nu au functionat cum trebuie. E clar ca s-au intamplat incidente - nu inseamna numai o arma si cativa jandarmi, mai inseamna si alti jandarmi si vreo 400 de persoane. Va asumati raspunderea politica si ca institutiile nu si-au facut treaba? Va asumati raspunderea pentru un management neperformant in ceea ce priveste institutiile din subordinea dvs?

Carmen Dan: Nu cumva va antepronuntati? Nu cumva nu puteti sa va pronuntati fara ca macar sa parcurgeti acest raport, nu cumva ati iesit din sfera obiectivismului? Dupa ce parcurgeti acest document sunteti indreptatit sa trageti concluzii. Este treaba altor institutii competente sa se pronunte: Parchet, instante. Nu aveti suficiente date sa spuneti clar MAI nu si-a facut datoria.

Razvan Prisca (PNL): Jandarmeria sa nu isi bata joc de noi si sa nu ne ia de prosti. Banda de izolat pe casca? Au luat-o de imprumut? In halul asta a ajuns Jandarmeria romana? Cum a lucrat DGIPI in 10 august? Era logic ca structurile si jandarmii in civil sa transmita in timp real informatiile.

Raed Arafat: 452 de persoane au cerut asistenta la echipaje, am avut 70 transferati la spital, 9 ramasi internati in 3 spitale. Din cei 9, au fost 3 jandarmi si 6 civili.

Vlad Bontea (PSD): Dl Turcescu, confundati mancarea cu mancarimea! Dumneata pui decesul unui om in spatele Jandarmeriei? Nu va bateti joc de o institutie militara pentru voturile voastre, sunteti penibili!

Daniel Popescu (USR): Intrebari pentru doamna ministru: Unitatile teritoriale ale jandarmeriei se dizloca la ordinul ministrului. Ati dat ordinul pentru deplasarea unitatilor din Dolj si Prahova? Daca da, de ce? Si sa ne spuneti daca s-a intrunit, chiar si informal, Comitetul Operativ pentru mitingul din 10 august, daca da, ce documente exista in care sa consemneze discutiile?

Mara Mares (PNL): Eu am fost participant la protest.

Dorel Caprar (PSD): V-ati autodenuntat, domnisoara!

Mara Mares (PNL): Sunt unul dintre cei care au inhalat gaze. Ati spus ca v-ati luat informatiile de la televizor. Doamna ministru, cum justificati aceste violente impotriva multimii pasnice? Eu, alaturi de mama mea, nu am avut niciun comportament abuziv.

Carmen Dan: Sunteti tanara si nu ati sesizat nuanta: Nu mi-am luat datele de la televizor, eram in concediu, am urmarit in prima instanta la televizor.

Toma Petcu (PSD): Ati primit informari de la SIE, pentru ca era mitingul diasporei? De la punctele de trecere a frontierei? Care a fost evaluarea care a stat la baza emiterii ordinului de evacuare a pietei? A fost emis legal acel ordin? Cu ce consecinte?

Dorel Caprar: Facem o pauza si invitam afara presa si pe cei care nu au certificat ORNISS, pentru discutarea informatiilor din raport.

Robert Turcescu (PMP): Va solicit sa va ganditi foarte atent, ministrul ar trebui sa raspunda la intrebari public. Nu evacuati presa!

Dorel Caprar (PSR): Conform regulamentului, cand se discuta informatiile clasificate, presa nu poate ramane in sala. Presa si ceilalti invitati care nu au certificat ORNISS sa paraseasca sala!

Ovidiu Raetchi (PNL): Cine si de ce a clasificat acest raport? De ce a fost nevoie de clasificare?

Carmen Dan: Dupa ce o sa va uitati pe el, o sa intelegeti, sunt convinsa de asta.

Ovidiu Raetchi a cerut sa se supuna la vot evacuarea presei, insa presedintele comisiei, Dorel Caprar, nu a vrut, asa ca sedinta s-a incheiat pentru public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Carmen Dan audiata comisie Parlament, #Carmen Dan miting 10 august , #ministru de Interne