Zeci de organizatii civice cer demisia lui Carmen Dan: Gestul ar dovedi ca Romania nu se indreapta spre dictatura

Sambata, 18 Mai 2019, ora 17:12
8000 citiri
Zeci de organizatii civice cer demisia lui Carmen Dan: Gestul ar dovedi ca Romania nu se indreapta spre dictatura
Foto: Facebook / Carmen Dan

Peste 40 de asociatii si miscari civice ii solicita ministrului de Interne, Carmen Dan, sa demisioneze dupa incidentele care au avut loc vineri la Topoloveni, apreciind ca a fost vorba despre o "procedura abuziva de intimidare si de forta a jandarmilor".

Reamintim ca mai multi protestatari pasnici si un corespondent al Rezistenta TV au fost saltati de jandarmi si dusi la sectia de politie, unde au fost retinuti pana cand Liviu Dragnea a parasit zona Casei de Cultura din localitate. Jandarmii au sustinut ca era vorba despre un eveniment privat si ca protestatarii trebuiau evacuati pentru ca participau la o adunare nedeclarata si refuzau sa evacueze zona.

In replica, mai multi specialisti in drept consultati de Ziare.com au spus ca Jandarmeria Arges a comis mai multe abuzuri.

Organizatiile civice care ii cer demisia lui Carmen Dan considera ca "Jandarmeria a facut abuz de autoritate printr-o sanctionare ce nu presupunea conducerea la sectia de politie, deoarece nu exista vreo stare de pericol. In plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea".

"Apreciem ca institutia jandarmeriei a incalcat Art. 30 din Constitutie, libertatea de exprimare a opiniilor si libertatea de comunicare in public. Prin indepartarea protestatarilor pasnici a fost practicata cenzura si a fost ingradita libertatea presei. (...)

In data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a amenintat cu dosare penale participantii la manifestatiile de strada desfasurate la Iasi si Galati. (...) Ministrul de interne, chiar daca este numit politic, nu are dreptul sa profereze amenintari la adresa unor cetateni doar pentru ca acestia protesteaza impotriva unui partid, fie el si de guvernamant. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este Romania, tara in care inca speram ca sunt respectate drepturile cetatenilor.

Cerem ministrului de interne sa isi depuna demisia in semn de respect fata de statul de drept si respectarea valorilor statului de drept. Ministrul sa isi dea demisia, cu atat mai mult cu cat, daca evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt platiti din bani publici. Acest gest ar dovedi ca Romania nu se indreapta spre dictatura si ca jandarmeria nu incepe sa fie organizata intr-o forma de politie politica", se mai arata, printre altele, in comunicatul citat.

Grupurile civice semnatare:

#activAG Pitesti

Actiunea Civica Galati

Alba Iulia Civica

Asociatia Aradul Civic

Asociatia Platforma Romania 100

Brasovul Civic

Canada Save Rosia

Coruptia ucide

Cuza Vrea Dreptate Iasi

Diaspora Franta Solidara cu Romania

Diaspora Milano

Eu Ro Aleg

Geeks for Democracy

Grupul Civic Cetatean Implicat

Grupul Civic Madrid

Initiativa Romania

Initiativa Timisoara

Miscarea Civica Diaspora Belgia

Oradea Civica

Procivic Baia Mare

Radautiul Civic

Reset

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanta

Rezist Dublin

Rezist Galati

Rezist Iasi

Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania

Rezist - Londra Protestatari Pro Democratie

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Milano

#RezistWMW

Rezist Zurich

#REZISTENTA

#Rezistenta din Diaspora

Stafeta Steagului Uniunii Europene

Va Vedem din Iasi

VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie

Umbrela Anticoruptie Cluj

C.B.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#organizatii civice demisie Carmen Dan, #incidente Topoloveni demisie Carmen Dan , #ministru de Interne