Victoria a la Pirus a lui Liviu Dragnea, la Neptun

Luni, 03 Septembrie 2018, ora 23:43
12627 citiri
Victoria a la Pirus a lui Liviu Dragnea, la Neptun

Sedinta CExN al PSD de la Neptun s-a terminat aproape in stilul "pupat piata Independentei". Cererea Garielei Firea privind demiterea ministrului Carmen Dan a picat la vot, liderul suprem a declarat scrasnind din dinti, dar in aplauzele tuturor, ca nu va candida la prezidentialele din 2019, iar scrisoarea doamnei Andronescu si opinia mai veche a domnului Badalau au fost incluse in capitolul "etc". Adica "mai vedem noi".

Chiar daca, pe ici pe colo, au scaparat scantei, pana la urma s-a facut liniste. Am totusi intuitia ca, la aceste sedinte ale CExN, valurile sunt din ce in ce mai mari si ca nu e departe ziua cand Liviu Dragnea va observa ca nu mai poate pune batista pe tambal.

Caci, in opinia mea, asta a obtinut dansul in sedinta de la Neptun: batista pe tambal si nimic mai mult. Am indoieli ca dna Firea s-a lasat pagubasa in a o apara pe doamna Cliseru, ca dlui Dragnea nu i-ar mai lasa gura apa cand aude de Cotroceni, iar dna Andronescu si dl Badarau ar fi aruncat la cos scrisorile prin care le trimiteau colegilor disperatul semnal S.O.S.

Cu alte cuvinte, la Neptun s-a incheiat o pace provizorie. Nici asta nu este tocmai rau, daca ne gandim la spusele unei cunoscute zicale franceze: "Il n'y a que le provisoire qui dure", adica, in traducere libera, "nimic nu dureaza mai bine decat ceea ce este provizoriu".

Razboiul Gabriela Firea - Carmen Dan este departe de a fi incheiat

Doamna Firea nu se lasa. Ca sa nu para izolata de colegi, a inceput sa scoata dupa sedinta armele secrete, necesare pentru salvarea anonimei Speranta Cliseru si infundarea rasfatatei Carmen Dan.

Caci iata ce a mai spus primarul general, la scurt timp dupa sedinta, conform relatarilor presei: "M-am referit ca pentru ceea ce s-a intamplat pe 10 august persoana care a coordonat interventia poarta o responsabilitate. S-a incercat sa se dea vina pe doamna prefect, pentru a lua vina de pe domnul presedinte (adica Dragnea n.red.) si a arunca vina pe mine (adica Firea - n. red.) ".

Mai mult, o acuza pe Carmen Dan ca dansa ar fi regizat inregistrarea clipului unde doamna Cliseru era intrebata daca Liviu Dragnea si Carmen Dan mint, pentru ca pe fondul raspunsului, sa primeasca in plina sedinta PSD reprosuri tintite "pentru a o defaima pe doamna prefect si pe mine".

Si, cum primarul general nu se lasa asa, razboiul nu se termina aici. Gabriela Firea este omul care, daca a scos sabia din teaca, lupta. Imediat dupa sedinta, deschide un nou capitol si acum il acuza pe Dragnea ca le-ar fi interzis fostilor premieri Grindeanu si Tudose sa o ajute in proiectele Capitalei:

"Au fost colegi care dupa ce au plecat din scaunul de prim-ministru mi-au spus ca au vrut sa ajute Capitala, dar nu au fost lasati de domnul presedinte (Dragnea - n.red.) ".

Pana la urma a scos si asul din maneca, acea carte tare cu care tot politicianul dambovitean da sa-si sperie adversarii: istoria cu scandalul, cu Carmen Dan, cu Dragnea, Cliseru, cu protestatarii, gazele lacrimogene si toate celelalte a si ajuns la Bruxelles. Na!

"... am vorbit ieri cu doamna comisar european Corina Cretu, care mi-a relatat o discutie pe care a avut-o cu colegii domniei sale comisari europeni si cu domnul presedinte Juncker in care acestia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia politica din Romania, accentuand in special faptul ca ceea ce s-a intamplat pe 10 august nu este apreciat de catre celelalte tari europene...".

Adica, razboiul nu se poate termina aruncand vina pe anonima Cliseru, sustinuta de Firea, cand sunt la miljoc nume mult mai rasunatoare, respectiv Carmen Dan, sustinuta de Dragnea. Chiar daca o lupta s-a terminat, intuitia imi spune ca bombardamentele abia incep, Cliseru nu este singura, iar Firea nu se lasa numai pentru ca a infrant-o un vot.

Candidatura la presedintie, alt razboi psihologic

Daca, in razboiul cu Carmen Dan, dl Dragnea a obtinut o victorie a la Pirus*, in celalalt razboi, privind candidatul PSD la presedintia Romaniei, chiar daca slabele aplauze din sala au aratat nivelul entuziasmului pentru varianta candidatului unic Calin Popescu Tariceanu, lovitura de imagine a acceptarii, chiar si provizorii, a unui candidat la prezidentiale care nu e din PSD este majora. Tariceanu sustinut de PSD la prezidentiale? Asta-I o palma la adresa PSD, nu moment de bucurie.

O astfel de decizie pune si mai adanc eticheta de ratare pe PSD la singurul capitol unde nu reuseste, intr-un mod devenit fatidic, sa castige - presedintia Romaniei. Dar scoate si mai mult in evidenta un adevar crunt pentru partid: diferenta uriasa intre procentele in sondaje ale PSD si cele ale liderului sau, care indiferent ce ar face (legal, evident) nu poate aduce partidului cel mai ravnit trofeu.

In '90, Iliescu a fost votat in virutea valului. A doua alegere a lui Iliescu nu Ii se datoreaza social-democratilor, ci opozitiei de dreapta, liberalii si taranistii, care s-au solidarizat sa-l elimine pe C.V. Tudor, preferand ca, din doua rele, s-o aleaga pe cea care parea mai putin rea.

Alta victorie n-a mai inregistrat PSD in lupta pentru Cotroceni: Emil Constantinescu, Traian Basescu, iarasi Basescu si apoi Klaus Iohannis. Ganditi-va ce rusine: Nastase era sa iasa "la mustata", Geoana s-a crezut sub scut seara, dar s-a trezit pe scut dimineata, iar Iohannis l-a umilit rusinos pe Ponta.

Ce situatie pentru reprezentantii celui mai mare partid din Romania, sa ii indemne pe membrii PSD si pe simpatizanti, sa il voteze pe Tariceanu. Cum sa explici ca nici acum, sub obladuirea triumfatorului Dragnea, nu au gasit unul mai breaz, in PSD.

Un candidat PSD scos din maneca pe ultima suta de metri este sinucidere curata pentru PSD, iar unul din afara partidului este harakiri.

De ce nu s-a pus in discutie scrisoarea dnei Andronescu, intitulata "S.O.S. PSD"?

Nu s-a pus in discutie pentru exact motivele discutate pana acum. Exista riscul ca, la discutarea anumitor solicitari ale dnei Andronescu, sa izbucneasca aplauze in sala.

Cu evidentul sau simt de autoconservare, liderul partidului a inteles la ce se poate astepta. In plus, mai exista un risc. Nu numai dna Adronescu este nemultuita pe fata de politica dlui Dragnea. Sunt si altii, poate neasteptat de multi.

Ideea ca jupandul i-ar fi inchis gura Gabrielei Firea este falsa. Chiar daca in declaratiile oficiale, cei mai multi au fost rezervati sau au dezavuat atitudinea dnei Firea, foarte multi nu au facut declaratii sau chiar au bombanit vizibil in barba. Influentul baron local de Focsani Marian Oprisan declara dupa sedinta: "...daca este adevarat ce s-a zis aici legat de d-na Dan, dar daca e asa, sa isi asume responsabilitatea".

Mai mult, nu este de ignorat felul in care s-a ales sa li se inchida gura unora dintre cei mai vocali nemultumiti - de exemplu, Badalau a fost numit in functia de presedinte interimar al organizatiei judetene PSD Giurgiu, s-au anuntat alegeri pentru 11 filiale si s-a decis ca administratiile locale sa primeasca 100% din impozitul pe venit.

Nu este in practica dlui Dragnea sa avanszeze nemultumitii, decat ca sa le inchida gura. Altfel, ei sunt ironizati, marginalizati sau stigmatizati cu eticheta "sobolani".

"Una peste alta, PSD fierbe si ii dau dreptate domnului Mihai Tudose, care a concluzionat metaforic, dar corect: "Domnule, daca cineva crede ca in PSD a inflorit laleaua in glastra, soarele-i dupa fereastra, se inseala".

Laleaua e departe de a inflori, soarele e in nori negri, iar rufele au ramas mai murdare ca oricand. Degeaba tot lasi sa curga apa. E momentul sa schimbe cineva detergentul.

(*O victorie a la Pirus este o victorie obtinuta cu un cost atat de mare incat aproape echivaleaza cu o infrangere. Expresia vine de la Regele Pirus, care i-a invins intr-o batalie pe romani, dar a suferit pierderi de neinlocuit, ceea ce a dus, in final, la pierderea razboiului. Reactia lui Pirus la felicitarile primite dupa castigarea bataliei: "Inca o victorie ca asta si suntem terminati!")

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#CExN Neptun, #sedinta Neptun, #Gabriela Firea comflict Liviu Dragnea, #Ecaterina Andronescu retragere Dragnea, #Carmen Dan demisie, #Liviu Dragnea alegeri prezidentiale , #stiri Carmen Dan