Actiunile marilor firme europene s-au depreciat

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 21:54
966 citiri
Actiunile marilor firme europene s-au depreciat

Actiunile marilor companii listate la bursele europene s-au depreciat joi, dupa ce ieftinirea materiilor prime a afectat cotatiile din sectoarele energetic si al metalelor, iar titlurile bancare au suferit din cauza temerilor privind evolutia sectorului.

Evolutia buna a titlurilor companiilor de utilitati si a celor de telecomunicatii a contribuit, totusi, la limitarea pierderilor, transmite Reuters.

Carrefour, al doilea retailer mondial, a inregistrat o scadere cu 7% a cotatiei actiunilor, dupa ce avertizase anterior ca se asteapta doar la o crestere usoara a castigurilor din 2008, inainte de deducerea dobanzii si impozitarii, dupa ce anterior miza pe o crestere cu 7%.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor titluri europene a inchis sedinta in scadere cu 0,3%, la 826,28 puncte. De la inceputul anului pana in prezent, indicele a coborat cu 45%, ca urmare a crizei financiare mondiale, dar a castigat 10% dupa minimul atins in 21 noiembrie.

"Vor mai veni vesti proaste din sectorul financiar, dupa ce vor fi publicate rezultatele financiare din trimestrul al patrulea, iar datele pe termen scurt vor ramane destul de proaste inca o vreme, asa ca nu putem exclude noi minime bursiere, dar suntem optimisti ca, probabil, le vom evita", a declarat analistul Kevin Gardiner, seful departamentului de strategie pentru piete mondiale de capital de la HSBC Investment Bank.

Pe segmentul bancar, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS) s-au ieftinit cu 8,9%, cele ale Credit Agricole- cu 3,4%, iar actiunile BNP Paribas au pierdut 2,5%, care se adauga caderilor anterioare. BNP Paribas a anuntat ca suspenda, din motive legale, achizitia unor active importante ale Fortis.

Actiunile companiilor miniere si ale producatorilor de petrol au inregistrat cele mai mari pierderi, dupa ce pretul petrolului a scazut cu 4,5% la aproape 38 dolari/baril, iar cotatia metalelor a cazut, ca urmare a ingrijorarilor ca va scadea cererea.

Actiunile BP s-au ieftinit cu 2,6%, iar cele ale Rio Tinto, cu 2,5%.

In schimb, actiunile Vodafone s-au scumpit cu 2,4%, iar cele ale GDF Suez, cu 4,7%.

Pe marile burse ale continentului, evolutia a fost diferita, cu Londra si Frankfurt pe verde si Paris in scadere.

Indicele Footsie-100 al bursei londoneze a inchis sedinta in urcare cu 0,15%, la 4.330,66 puncte, indicele Dax al pietei din Frankfurt a castigat 1,02%, la 4.756,40 puncte, in timp ce indicele CAC 40 al bursei pariziene a coborat cu 0,24%, la 3.234,15 puncte.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#depreciere actiuni, #firme europene, #carrefour, #Vodafone , #stiri Carrefour