ANL vrea sa construiasca locuinte pentru chirii de 120 de euro/luna

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 11:30
2236 citiri
ANL vrea sa construiasca locuinte pentru chirii de 120 de euro/luna
Foto: Arhiva

ANL va construi locuinte prin atragerea de capital privat, acestea fiind destinate inchirierii, la nivel national.

Astfel, Guvernul doreste ca fiecare persoana sa poata avea acces la o casa care sa respecte standardele de locuit, potrivit purtatorului de cuvant, Dan Suciu.

"Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera", a afirmat Dan Suciu, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Cel mai important aspect este faptul ca nivelul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar insemna circa 120 de euro pe luna, insa nu poate sa fie nici mai mica decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata.

Sumele incasate din chirii se vor duce, in masura de 50 la suta, la bugetul de stat, 30% la investitorul privat, iar 20% la ANL.

Pentru asigurarea rentabilitatii proiectului, se prevede ca Agentia Nationala pentru Locuinte va initia procedura de atribuire a contractului de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare pana la limita perimetrului destinat constructiei de locuinte.

Investitorul privat este cel care, pe langa asumarea constructiei, va administra locuintele construite, colectand chiriile si cheltuielile de intretinere. La incetarea contractului de concesiune, activele realizate in cadrul programului raman in domeniul public al statului si administrarea ANL, se precizeaza in proiectul aprobat de Guvern.

Solicitantul unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membri ai familiei acestuia - sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta.

Titularul cererii de locuinta trebuie sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie. De asemenea, exista o serie de criterii de ierarhizare cu un punctaj aferent.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat ca Executivul a decis sa transmita Eurostat contractul cadru pe baza caruia sa incheie contractul cu investitorul privat, pentru a se face analiza de impact asupra bugetului. "Asteptam rezultatul analizei si atunci vedem in ce masura proiectul are sustenabilitate si poate merge mai departe", a spus Suciu.

T.B.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#blocuri ANL investitori privati, #chirie blocuri ANL , #ANL
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Dincolo, la Dan Diaconescu Direct, e mai ieftin, e cu 25 de euro pe