Apartamentele vechi inca nu pot fi certificate energetic

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 19:37
2466 citiri
Apartamentele vechi inca nu pot fi certificate energetic
Foto: Arhiva

Auditorii energetici nu dispun de norme metodologice pentru auditarea si elibererea de certificate energetice pentru apartamentele din blocurile vechi fara de care, de la 1 ianuarie 2010, nu se pot incheia tranzactii imobiliare, asa cum se cere prin legea 372/2005, a declarat, joi, presedintele AAER.

"In prezent, in Romania, exista 700 de auditori energetici autorizati, formati in trei ani. Desi, de la 1 ianuarie 2010, toate tranzactiile trebuie efectuate in conformitate cu legea 372/2005, prin care se cere ca locuintele sa aiba certificat energetic, nu exista norme metodologice pentru apartamentele din blocurile vechi, in conditiile in care tot ce s-a construit de la inceputul lui 2006 a avut obligatia sa aiba aceste certificate", a declarat presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania, Emilia Cernea Mladin.

Conform acesteia, de la 1 ianuarie, nu se vor putea incheia tranzactii imobiliare fara aceste certificate energetice, iar notarii care vor parafa afacerile o vor face pe raspunderea lor.

"Legea spune ca pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe cladire, si ca trebuie luat un apartament reprezentativ. E greu insa de gasit un apartament reprezentativ intr-un bloc comunist", a declarat Cernea Mladin.

Totusi, afirma presedinta AAER, situatia nu este disperata deoarece "suntem in noiembrie si pana in ianuarie se poate rezolva si aceasta problema legislativa".

"Poate nu se vor mai face tranzactii cu apartamente vechi cateva zile, dar asta nu inseamna ca piata imobiliara se va bloca de la 1 ianuarie", a mai spus presedintele AAER.

Blocurile vechi pot fi aduse usor in clasa energetica A

Emilia Cernea Mladin a mai precizat ca este mul mai usor pentru ca blocurile vechi incluse in programul de izolare termica sa fie incluse in cea mai buna clasa energetica (A, pe o scara de la A la G, n.r.), deoarece investitia este mult mai mica.

"Aceste blocuri se incadreaza, inainte de a fi anvelopate, in clasa energetica C sau D. La blocurile mari, investitia nu este foarte mare si se ajunge usor la clasa energetica A sau B. Investitia este insa ceva mai mare pentru blocurile mici, de patru etaje, sau pentru locuintele individuale", a mai spus Cernea Mladin.

Conform prim-vicepresedintelui Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), lipsa cadrului legislativ prin care sa-si desfasoare activitatea auditorii energetici va favoriza, dupa 1 ianuarie 2010, vanzarea de apartamente noi.

Aceasta opinie a fost impartasita si de directorul general al companiei Impact SA, Dan Ioan Popp, care crede ca astfel se va consemna si o scadere a pretului apartamentelor vechi.

"Peste 40% din apartamente sunt vechi, de peste 50 de ani. Cum nu se mai fac tranzactii, lantul de generare a lichiditatilor este intrerupt deoarece statisticile arata ca 70% dintre tranzactiile imobiliare sunt facute de oameni care si-au vandut ceva. In aceste conditii, singura scapare este programul Prima casa. Daca in prezent 75-80% din banii de la << prima casa >> erau destinati apartamentelor vechi., in viitor doar 3-5% se vor mai duce catre apartamentele vechi. De la sub 25%, vom ajunge majoritari", a spus Popp.

Acesta a fost insa contrazis de presedinta AAER, cea care a precizat ca apartamentele noi nu au o intotdeauna o calitate energetica foarte buna, fiind si de clasa energetica B, in timp ce un apartament dintr-un bloc vechi anvelopat poate fi de clasa energetica A.

Conform directorului general al portalului imobiliar Imopedia, Razvan Munteanu, "nu se poate vorbi de un blocaj imobiliar pe termen lung prin aplicarea legii 372/2005", si a atras atentia la trei factori care pot influenta tranzactiile in 2010: cursul valutar, valoarea TVA-ului si situatia Programului Prima Casa.

La Palatul Parlamentului are loc in perioada 12-15 noiembrie cea de-a 10-a editie a Targului National Imobiliar, eveniment care reuneste 65 de companii din domeniul imobiliar: Oferta acestora cuprinde garsoniere, apartamente, case si vile situate in Bucuresti, Ilfov si Valea Prahovei.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#clasa energetica apartamente vechi, #certificate energetice locuinte , #apartamente