Stii cum sa alegi parchetul potrivit locuintei tale?

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 11:06
27866 citiri
Stii cum sa alegi parchetul potrivit locuintei tale?

Daca renovezi vechea locuinta sau construiesti una noua, odata ajuns la finisaje, constati cu surprindere ca bugetul s-a diminuat considerabil, asa incat, in majoritatea cazurilor, vei fi constrans sa apelezi la compromisuri si sa alegi produse si servicii ieftine, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi slab calitative.

Atunci cand te afli in cautarea unei pardoseli calde si naturale, parchetul stratificat este exact pardoseala de care ai nevoie. Cu o traditie de aproape 100 de ani, insa introdus pe piata la scara larga din anul 1950, acesta cunoaste o raspandire rapida in lume datorita avantajelor constructive. Dupa cum ii este si denumirea, acesta este fabricat din mai multe straturi de lemn, cel mai des comercializat fiind insa parchetul triplustratificat.

Acesta este alcatuit - asa cum ii sugereaza si denumirea - din 3 straturi de lemn, presate si lipite intre ele la unghi de 90 de grade (in cruce) unul fata de celalalt, cu grosime ce poate sa varieze, insa cel care este cuprins intre 10 si 14 mm este cel mai recomandat de catre specialisti.

In general, din punct de vedere al aspectului unei placi de parchet, parchetul triplustratificat se clasifica astfel:

  • parchet triplustratificat monolamelar, adica stratul nobil al unei placi de parchet este o singura foaie de lemn. Se mai numeste si "full plank", ceea ce se traduce prin "placa intreaga";
  • parchet triplustratificat cu 3 lamele, cunoscut si sub denumirea de 3 strip (sau 3 strips), adica pe o pe latimea placii de parchet, vom observa 3 fasii de lemn;
  • parchet triplustratificat cu 2 lamele, cunoscut si sub denumirea de 2 strip (sau 2 strips), ceea ce evident inseamna ca pe latimea placii de parchet vom observa 2 fasii de lemn;
  • parchet triplu stratificat cu 4 lamele, cunoscut si sub denumirea de 4 strip (sau 4 strips), adica placile de parchet prezinta 4 fasii de lemn pe latime.

Aceste ultime doua tipuri de parchet triplu stratificat sunt mai rar intalnite.

Straturile de lemn ale unui parchet triplustratificat sunt de la partea superioara catre cea inferioara, denumite astfel: stratul superior - strat nobil/ strat de uzura, stratul intermediar si apoi de stratul de baza. Ultimele doua sunt realizate de obicei din lemn de molid, brad, salcam, pin si cateodata, chiar HDF (High Density Fiberboard - strat din fibre de lemn, comprimate la o presiune foarte inalta).

In privinta lemnului din care este produs stratul nobil, lemnul respectiv ofera denumirea parchetului. De exemplu: Parchet Triplustratificat Stejar Askania, inseamna ca are stratul nobil din lemn de stejar, iar Parchet Triplu Stratificat Uleiat Merbau Silky inseamna ca are stratul nobil din lemn de Merbau.

Parchetul dublustratificat este format numai din doua straturi de lemn -stratul superior - stratul nobil, cu grosimi intre 3 si 4 mm, si stratul suport, produs din lemn de rasinoase (molid, pin, brad) sau salcam, cel cu grosimea de 10 si de 11 mm fiind cel mai des intalnit.

Daca ai ales sa montezi un sistem de incalzire prin pardoseala si optezi pentru o pardoseala din lemn, atunci trebuie sa stii ca parchetul recomandat a fi montat peste incalzirea in pardoseala, este cel stratificat. Atat dublu cat si triplu stratificat. Desigur, peste incalzirea in pardoseala poti instala aproape orice tip de pardoseala: parchet laminat, gresie, marmura (in general piatra), mocheta, PVC (linoleum in varianta cea mai moderna).

Avantajele pardoselii din parchet stratificat

Parchetul stratificat prezinta un numar mare de avantaje, de aceea este cea mai cautata pardoseala. Printre aceste avantaje, amintim:

  • este o pardoseala naturala, calda, care asigura un transfer termic excelent daca este montat peste incalzire in pardoseala (atat parchetul triplustratificat, dar in special cel dublustratificat) ;
  • se produce intr-o gama foarte mare de decoruri, culori si esente de lemn, asa incat poate satisface orice idei de amenajare;
  • se intretine usor, prin aspirare si apoi curatare cu produse speciale pentru lemn (ex: Bona Wood Floor Cleaner) ;
  • se monteaza usor, iar daca nu doriti sa lipiti parchetul, montajul este la fel de simplu ca si in cazul celui laminat;
  • fiind un produs natural, este foarte prietenos cu mediul ambiental, deoarece nu degaja substante periculoase pentru sanatate;
  • deoarece lemnul este un produs viu chiar si dupa ce este taiat, parchetul din lemn mentine in permanenta un nivel de umiditate constant in locuinta in care este instalat;
  • in special parchetul uleiat (dar si cel cu finisaj lacuit) degaja pentru o perioada lunga de timp, un miros placut de lemn.

Printre putinele dezavantaje ale parchetului stratificat, amintim faptul ca este necesara o atentie sporita la exploatare, deoarece lemnul, fiind un material natural se poate zgaria mai usor decat gresia sau parchetul laminat.

Intorcandu-ne la incalzirea in pardoseala - o alegere foarte inteleapta in dotarile unei locuinte - transferul termic cel mai ridicat este oferit de parchetul dublustratificat, insa diferenta intre acesta si cel triplustratificat nu este mare. Stabilitatea dimensionala mai buna este caracteristica parchetului triplustratificat, datorita existentei celui de-al treilea strat si evident, a sistemului de imbinare "Click". Atentie insa, peste incalirea in pardoseala, parchetul din lemn se va lipi in mod obligatoriu, folosind adezivi corespunzatori acestui tip de instalare.

In privinta modului de imbinare a parchetului triplustratificat, pe cele 4 laturi ale unei lamele de parchet gasim un sistem denumit "Click System" sau "Lock System". Parchetul dublu stratificat se imbina prin sistemul "nut si feder" sau "lamba-uluc".

Scara duritatii va ajuta in alegerea parchetului!

Din punct de vedere al duritatii lemnului, o clasificare se poate face folosind scara duritatilor Brinell. Astfel, esentele exotice prezinta o duritate si o stabilitate dimensionala ridicata, in comparatie cu cele autohtone (stejar, frasin, fag). Acest lucru se poate vedea in graficul de mai jos, grafic intocmit in urma compilarii datelor culese de la producatorii de parchet dar si din experienta in lucrul cu parchetul din lemn.

Cea mai completa gama de produse profesionale de acoperire a pardoselilor, o gasiti la Epardoseli Retail. Cu un showroom cochet si foarte bine amplasat - in centrul Bucurestiului, la numai 100 de metri de statia de metrou Grozavesti, pe strada Alexandru Borneanu, Epardoseli Retail ofera toata gama de pardoseli, dar si multe alte produse pentru amenajari interioare (placi ceramice, mozaic, tapet, profile decorative, accesorii pentru instalare etc).

Cu un magazin online de notorietate - www.epardoseli.ro - cei de la Epardoseli Retail asigura clientii, printre altele, de doua lucruri: ca pentru ei orice client este "cel mai important client" si ca achizitiile de pardoseli prin intermediul acestui magazin online sunt la fel de sigure ca si vizita in showroom.

Nu strica sa le treceti pragul nici daca aveti un buget restrans. In primul rand pentru a discuta cu specialistii lor si pentru a afla inovatiile din domeniu, dar si pentru ca ei ne-au asigurat ca nu exista provocari carora sa nu le poata face fata.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#cum alegi parchet, #duritate parchet, #straturi parchet, #parchet stratificat , #apartamente