Casa de 150 de ani si coltul de rai al unei familii de oraseni

Joi, 29 Mai 2014, ora 07:59
23734 citiri
Casa de 150 de ani si coltul de rai al unei familii de oraseni
Foto: Facebook/Sorin Valeriu Ion

Intr-o mica localitate din Hunedoara, intre munti, doi oraseni si-au creat propriul lor colt de rai. Cu resurse putine, dar "cu multa dorinta si dragoste de natura", ne-a spus Sorin Ion.

Casa de vacanta a sotilor Ion, care locuiesc in Deva, este veche de cel putin 150 de ani. Aproape neatinsa de trecerea vremii, locuinta se afla in satul Trestia din comuna Baita, judetul Hunedoara, intre Muntii Metaliferi si Muntii Zarandului.

Este o zona defavorizata, din acest motiv fiind si mai accesibila din punct de vedere financiar, situata la 27 de kilometri de Deva.

Casa, ridicata de cei din neamul Hanci, are sigur peste 150 de ani, in timp ce unii zic ca are chiar 200 de ani, a povestit Sorin Ion pentru Ziare.com. Batranii satului o stiu de peste 80 de ani cu tigla, dar ea a fost acoperita la origine cu paie de grau. Are doua camere, o bucatarie si o camara.

Un nou tip de agricultura ia avant in Romania: fara sapat sau arat

Este facuta din lemn rotund de gorun si salcam, acoperita cu pamant, temelia este din piatra lipita cu pamant, in foarte buna stare de conservare.

Au lasat Bucurestiul si isi fac casa de paie la poale de deal. Cat ii costa (Galerie foto)

Inauntru sunt grinzi, iar podeaua este de lemn.

"Ici-colo i-am facut eu ceva imbunatatiri: doua-trei grilaje, lateralele la pod au fost vechi, le-am inlocuit... am incercat sa nu fie kitsch. A trebuit, din pacate, sa schimbam bucataria, am pus beton, pentru ca erau soareci", a adaugat hunedoreanul. Imprejurul gospodariei au ridicat un gard.

In continuare, la exterior va fi facuta o fatada, tot cu pamant, iar camara va fi transformata in baie.

Gradina cu de toate

Bogatia naturii inunda peisajul din jurul trainicei locuinte. Livada a fost cumparata cu 50-60 de pruni, au mai pus cativa meri, vita-de-vie. Brazii pe care ii cumpara de Craciun la ghiveci ii planteaza aici primavara. Sotia, Geta Ion, se ocupa de flori. In gradina cultiva ce le trebuie pentru consumul propriu.

"Am aclimatizat bambus, il folosim pentru grilaje, am facut un umbrar langa casa din bambus, din trestie si din cateva traverse", a continuat Sorin Valeriu Ion. Puietii de bambus au ajuns deja la vreo patru metri.

Inainte de 2007, casa nu mai fusese locuita de 20 de ani.

La dorinta sotiei a fost construit si un iaz. Acesta, cu rol mai mult ornamental si alimentat cu apa din fantana, este impodobit cu nuferi si este animat de cateva broscute care canta seara. A avut si cativa pesti.

Fantana se afla langa casa.

Nascut in Pitesti, dar "ardelenizat" de la zece ani, Sorin Ion lucreaza la CFR, la gara din Deva. Sotia, din Moldova, este laboranta. Concediile, sfarsiturile de saptamana si le petrec la Trestia.

Cum iti construiesti o casa din container: povestea "baracii" de 7.000 de euro din Constanta (Galerie foto)

Sotii Ion au doi copii, amandoi plecati in Germania. Fata este la liceu si ia cursuri de vioara, urmand sa faca facultatea de muzica aici, iar baiatul este manager la o pensiune situata la aproximativ 50 de kilometri de Berlin.

Despre investitie si castiguri

Casa, care a costat 150 de milioane de lei vechi, a fost luata cu credit de la banca, platit in cinci ani. Au incercat fara succes sa convinga o ruda mai bogata sa ii ajute in schimbul a jumatate din dobanda.

Oricum, investitia a meritat, este convins Sorin Ion: "Vecinii au oi, vaci vin in fiecare zi cu oua proaspete, cu lapte cald, cu tot ce iti doresti". Carul cu vaci al vecinilor il vor folosi pentru a aduce pamantul pentru fatada.

Singura sa nemultumire este legata de drumul prost.

"Aproape sapte ani am carat cu spatele pentru tot ce a fost aici de facut - ciment, lemne, mobila", a lamurit hunedoreanul. Totusi, situatia s-a imbunatatit usor la interventia unei familii de nemti.

Germanii, ingineri textilisti, pe care munca i-a dus prin toata lumea, au decis sa se stabileasca in Trestia, mai sus de familia Ion. "Au vorbit la primarie si au mai reparat cat de cat drumul, l-au facut mai accesibil", a precizat Sorin Ion.

Cu venituri lunare de aproximativ 700 de euro, intretinerea a doua case, a doua masini este o provocare pentru familia din Deva. Acum insa baiatul este pe picioarele lui, iar fata, ale carei lectii de vioara costa cate 50 de euro, este ajutata de matusa, care lucreaza la Filarmonica din Stuttgart.

Cei doi soti platesc la Trestia doar curentul, 40-50 de lei pe luna, si impozitul pe casa, care a fost 50 de lei.

"Ma bucur sa impartasesc si altora, nu am posibilitatea sa fac pensiuni, dar usa e deschisa pentru orice vrea sa vina sa vada", a incheiat Sorin Ion.

Sursa foto: Facebook/Sorin Valeriu Ion

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#casa tara, #casa gradina , #casa tara