Satul din Buzau cu casute eco: Sunt facute din lut si sticla, iar pe acoperis creste iarba

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 20:34
100788 citiri
Satul din Buzau cu casute eco: Sunt facute din lut si sticla, iar pe acoperis creste iarba
Foto: Wikipedia

O invatatoare din satul buzoian Berca a pus bazele unui proiect ecologic, care include cinci casute construite din lut, cu ferestre facute din parbrize, cu sticle puse in pereti pentru a intra lumina si cu acoperis pe care va creste iarba.

Ansamblul este ridicat pe drumul spre Manastirea Ratesti si a inceput sa prinda contur in vara acestui an, potrivit Mediafax.

Nicoleta Marin a precizat ca voia sa implementeze initial un alt proiect, anume construirea unui parc eolian, insa costurile au fost prea mari.

In consecinta, ea s-a reorientat catre case ecologice. "Cob Village" are ca scop promovarea zonei Buzaului: "Am zis ca daca venim cu altceva decat cu o simpla pensiune poate atragem mai multi turisti care vin aici, la noi, pentru ca avem Vulcanii Noroiosi, avem carnatii de Plescoi, dar turistii vin si pleaca, nu lasa nimic in comuna", a spus invatatoarea, potrivit sursei citate.

Cum sunt realizate casele

Casutele sunt construite dintr-un amestec de pamant lutos, nisip, paie de grau sau de orz si apa.

Constructiile sunt rotunde, fara colturi si muchii. In peretii exteriori au fost modelate nise in care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intra lumina de afara.

In loc de ferestre s-au folosit parbrize de masina reciclate, care nu ar trebui sa se abureasca. In interior, casa va fi ceruita dupa ce pe ziduri se va asterne cu pensula un strat de ulei de in. Tencuiala exterioara este un amestec de nisip, par de capra, balega de vaca si foarte putina apa.

In plus, invatatoarea din Berca considera ca locuintele sunt foarte stabile si rezista la cutremure. De asemenea, casutele au la baza stalpi curbati din lemn.

Ulterior, locuintele ecologice vor avea un acoperis acoperit cu un strat izolator peste care va fi plantata iarba.

Fiecare casa are patru camere si patru bai, dar si centrale termice, pentru ca turistii isi vor dori confort.

Minisatul de la Berca a fost ridicat cu ajutorul vecinilor si al prietenilor. Invatatoarea a precizat ca daca nu aveau pamantul lutos in apropiere costurile ar fi fost mai mari.

Dupa ce minisatul eco va fi finalizat, initiatoarea proiectului intentioneaza ca in centru sa fie amenajata o piata locala, unde sa fie promovate produsele traditionale din zona Berca, respectiv carnatii de Plescoi, dar si babicul si covrigii de Buzau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#case ecologice sat Buzau, #case ecologice Buzau, #case eco buzau, #case cob Buzau , #casa tara